Leses nå
Blancpain lanserer Air Command Flyback Chronograph

Blancpain lanserer Air Command Flyback Chronograph

En ny versjon i titan basert på spesialmodellen fra 2019.

Det er litt over to år siden Blancpain introduserte en ny kronograf med navnet Air Command Flyback Chronograph. Den gang dreide det seg om en limited edition i 500 eksemplarer, som hentet mange ytre trekk fra Blancpains myteomspunnede pilotkronograf fra 1950-tallet.

Air Command Flyback Chronograph (2019). Bilde: Tidssonen

I vår omtale av klokken ble bakgrunnshistorien beskrevet slik:

Den ble produsert på slutten av 50-tallet, men nøyaktig hvorfor er det fortsatt ingen som riktig vet. Sett i lys av det franske forsvarsministeriets spesifikasjoner for pilotkronografen Type 20 (og Type 21) i samme periode, kan det virke som om den opprinnelige Air Command var et forsøk på å tiltrekke seg interesse fra militæret.

Blancpain hadde allerede et samarbeid med den amerikanske marinen med dykkerklokken Fifty Fathoms, og Air Command ble etter sigende tilbudt militære piloter gjennom den New York-baserte distributøren Allen V. Tornek. Det antas at produksjonen var svært begrenset, og knappheten har bidratt til at klokken i dag er et temmelig sjeldent syn i det fri. Det reflekteres også i auksjonsmarkedet (se f.eks. Phillips’ auksjon i 2016 her).


ANNONSE


Air Command Flyback Chronograph (2021)

Blancpain Air Command Flyback Chronograph Bilde: Blancpain

Årets nye Air Command Flyback Chronograph er ingen limited edition, men går derimot inn i standardkolleksjon til Blancpain. Plattformen er åpenbart den samme, med 42,5 mm kasse, bicompax-layout og egenprodusert urverk. Men der spesialutgaven fra 2019 var sterkt inspirert av originalen fra 1950-tallet, er det denne gangen snakk om et modernisert uttrykk.

Kassen er utført i titan grad 23 – en nokså uvanlig titanlegering i klokkeverdenen, men mer kjent innen medisinsk bruk. Sammenlignet med det langt mer ordinære titan grad 5, har materialet bedre formbarhet og høyere bruddseighet. Mens utgaven fra 2019 var en helpolert affære i rustfritt stål, har kassen nå en børstet finish med enkelte polerte kanter.

Blå skive og keramisk bezel trekker klokken videre bort fra inspirasjonskilden fra 1950-tallet. Kritikere av beige «fauxtina» vil nok også være fornøyde med at Blancpain har gått for grønn Super-LumiNova på skive, visere og bezel.

Utsiden er endret, men innsiden er fortsatt den samme. Den propell-formede rotoren er riktignok fjernet, men urverket er fortsatt Blancpains kaliber F388B. En variant av det mer kjente F385, som byr på flere tekniske finesser. Vi snakker om et moderne kronograf-urverk med 5 Hz frekvens, «free-sprung» balanse av silisium, kolonnehjul, vertikal clutch og flyback. Produsert «in-house» ved Blancpains egen fabrikk i Le Sentier, som frem til 2010 var kjent som Frederic Piguet.

Kaliber F388B med skjelettert rotor. Bilde: Blancpain

Førsteinntrykk

I nyere tid har navnet «Air Command» lenge vært assosiert med Blancpains kronografer basert på dykkermodellen Fifty Fathoms. Da spesialmodellen i 500 eksemplarer dukket opp i 2019, trodde jeg det først var en «one-off». Et forsøk på å levere entusiastene noe snacks.

Med den nye Air Command Flyback Chronograph har Blancpain imidlertid etablert Air Command som en ny kolleksjon, frittstående fra Fifty Fathoms. Kanskje grunnet suksessen til lanseringen i 2019, kanskje et lenge planlagt trekk.

Uansett er Air Command i titan og blått en lekker nyhet som utvilsomt vil kunne fenge Blancpain-fansen. En klokke som egentlig følger en kjent formel både i materialvalg og fargepalett, som vi kjenner fra både Fifty Fathoms og Bathyscaphe.

Samtidig er det interessant å observere at søskenmerket Breguet kanskje er den aktøren i markedet som serverer det mest aktuelle alternativet. Type XXI 3815 i titan bygger ikke bare på et lignende design fra samme tidsperiode, men er også noe rimeligere enn Blancpains nykommer.

Bilde: Blancpain

Fakta og pris

Blancpain Air Command
AC02-12B40-63

Diameter: 42,50 mm
Tykkelse: 13,77 mm
Remfester: 22 mm
Kassemateriale: Titan, grad 23
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 30 m
Rem: Blå kalveskinn

Urverk: F388B
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Tilgjengelighet: November 2021
Veiledende pris: 17.900 CHF

Mer informasjon er tilgjengelig på blancpain.com.


ANNONSE