Leses nå
Breguet lanserer Type XXI 3815 i titan

Breguet lanserer Type XXI 3815 i titan

To sporty spesialutgaver av den militære pilotkronografen.

Ved siden av klassiske dressklokker og tourbilloner med generøse innslag av guilloché, har Breguet også en langt mindre snobbete og mer verktøyklokke-aktig side. Nei, jeg tenker ikke på den sporty-luksuriøse Marine-kolleksjonen, men derimot de vintageinspirerte kronografene Type XX, XXI og XXII.

Kolleksjonen er basert på de historiske pilotklokkene «Type 20», som ble produsert for det franske luftforsvaret i kjølvannet av 2. verdenskrig. Disse klokkene ble levert av totalt fire produsenter: Breguet, Vixa, Auricoste og Dodane. Vil du lære mer om Type 20 og særskilt Breguets varianter, er den lille franske bloggen Don Indiano’s Corner et must.

Breguet Type XX ble introdusert i 1994, som en slags moderne(-ish) tolkning av de gamle pilotkronografene. Modellen gjennomgikk flere runder med mindre endringer, men var i produksjon helt frem til 2019. Siden den gang har det vært hvisking om at en oppdatert versjon er rett rundt hjørnet.

Type XXI 3815

Ukens nyheter fra Breguet er imidlertid noe ganske annet. Type XXI 3815 er en moderne og mer sporty vri på den i utgangspunktet vintageinspirerte pilotkronografen. De to nye referansene i begrenset antall er basert på den eksisterende Type XXI 3810, men fremstår likevel som nokså forskjellige.


ANNONSE


Bilde: Breguet

Årsaken er de nye tallskivene, som byr på et nytt design med to underskiver fremfor tre. Både skive, visere og bezel har dessuten fått et innslag av orange eller grønn. Mens enkelte varianter av de eksisterende ref. 3810 og 3817 kan føles litt formelle, oppleves nye ref. 3815 som mer tro mot de originale Type 20 – og det til tross for fargene.

Bilde: Breguet

Kassen av titan måler fortsatt 42 mm i diameter, og urverket er basert på Breguets selvtrekkende kaliber 584. Naturlig nok noe endret for å passe den nye layouten på urskiven. Til tross for at klokken har to sentraliserte «sekundvisere» er det imidlertid ikke snakk om en dobbelkronograf.

Breguet kaliber 584Q/A. Bilde: Breguet

Med Breguet-logo på urskiven ville en slik klokke vært utenkelig i denne prisklassen, og den ekstra viseren brukes derimot til å telle kronografens minutter. For underskivene rommer henholdsvis små sekunder og en 24-timersindikator. Teksten «Retour en vol» på tallskiven hinter forøvrig om at kronografen har en flyback-mekanisme. Urverket er dessuten utstyrt med Breguets gangsystem og balanse av silisium.

Førsteinntrykk

To spesialmodeller av Type XXI er kanskje ikke lanseringen de fleste har håpet eller ventet på. Likevel må det sies å være en positiv overraskelse fra et merke som ikke er spesielt kjent for å løsne på slippen.

Breguet Type XXI 3815 er en ny vri på et kjent tema – men om det er til det bedre vil det nok være ulike meninger om. Personlig klarer jeg å styre min begeistring for den orange versjonen, men den grønne har begynt å vokse på meg. Samtidig er jeg litt skeptisk til om dette er klokker som får en permanent plass i boksen – eller om innslaget av fargene er såpass dominerende at man fort kan gå litt lei.

Bilde: Breguet

Fakta og pris

Breguet Type XXI 3815
3815TI/HO/3ZU (orange)
3815TI/HM/3ZU (grønn)

Diameter: 42 mm
Kassemateriale: Titan
Urskive: Svart, solstrålemønster
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 m
Rem: Kalveskinn, trippel foldespenne

Urverk: 584Q/A
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, 24-timersindikator, kronograf (sentralisert minutt- og sekundteller)
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 48 timer

Tilgjengelighet: 250 eksemplarer (orange) / 250 eksemplarer (grønn)
Veiledende pris: 14.500 sveitsiske franc

Mer informasjon er tilgjengelig på breguet.com.


ANNONSE