Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Blancpain Air Command Flyback Chronograph

Tett på Blancpain Air Command Flyback Chronograph

Blancpains sjeldne pilotkronograf er tilbake – i 500 eksemplarer.

Den ble produsert på slutten av 50-tallet, men nøyaktig hvorfor er det fortsatt ingen som riktig vet. Sett i lys av det franske forsvarsministeriets spesifikasjoner for pilotkronografen Type 20 (og Type 21) i samme periode, kan det virke som om den opprinnelige Air Command var et forsøk på å tiltrekke seg interesse fra militæret. Blancpain hadde allerede et samarbeid med den amerikanske marinen med dykkerklokken Fifty Fathoms, og Air Command ble etter sigende tilbudt militære piloter gjennom den New York-baserte distributøren Allen V. Tornek. Det antas at produksjonen var svært begrenset, og knappheten har bidratt til at klokken i dag er et temmelig sjeldent syn i det fri. Det reflekteres også i auksjonsmarkedet (se f.eks. Phillips’ auksjon i 2016 her).

Blancpain Air Command Flyback Chronograph (2019).

For 2019 bringer Blancpain den sjeldne militærkronografen tilbake i et begrenset opplag på kun 500 eksemplarer. Årets Air Command har langt på vei beholdt uttrykket til forgjengeren fra 50-tallet, men kikker man ekstra godt etter er det flere små forskjeller. Elementene på skiven har blitt justert opp for bedre lesbarhet, og de små viserne er batongformede (mot originals bladformede visere). Kasseformen er nært identisk, men diameteren har økt fra 42 til 42,5 mm. Kronen er dessuten merkbart større, og bezelet er nå utført i ripesikker teknisk keramikk.

Den opprinnelige Air Command ble drevet av et Valjoux kaliber 222 (Flyback-utgaven av det mer kjente Valjoux kaliber 22). I dag er Valjoux en del av ETA, som i likhet med Blancpain eies av Swatch Group, men produksjonen av kaliber 22 opphørte i 1974. For merket som «slukte» urverksprodusenten Frederic Piguet i 2010, var det uansett mest naturlig for Blancpain å velge noe «in-house».

Valget falt på det egenproduserte kaliber F388B, som later til å være en variasjon på det eksisterende «hi-beat» kaliberet F385 med selvopptrekk, kolonnehjul, flyback og spiral av silisium – men uten dato og løpende sekunder. Finishen er enkel men pent utført, og uthever den store propellformede rotoren som et blikkfang. Tja, det grenser mot å være en gimmick, men vil for mange være en artig detalj som uansett ikke er synlig før man vender klokken rundt.

I mine øyne er Blancpain Air Command en «reissue» gjort helt riktig. Joda, det er lov å være litt lei av vintage-inspirerte klokker, men en Air Command i begrenset opplag er blant klokkene som har livets rett. Dersom magefølelsen min stemmer, vil de 500 eksemplarene neppe bli hyllevarmere.

Mer informasjon om den spesielle kronografen er tilgjengelig på Blancpains nettside, blancpain.com.

Spesifikasjoner:

  • Modell: Blancpain Air Command – AC01-1130-63A.
  • Det ytre: Kasse i rustfritt stål – 42,5 mm diameter, 13,77 mm tykkelse – keramisk bezel – safirglass i front og baklokk – vannresistent til 3 bar – 22 mm brun kalveskinnsrem.
  • Det indre: Blancpain kaliber F388B, egenprodusert – selvopptrekkende, 50 timer gangreserve – timer, minutter, flyback-kronograf – 36.000 vph (5 Hertz).
  • Pris: 18.500 sveitsiske franc.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!