Leses nå
Baselworld 2017: Fokus på teknologi

Baselworld 2017: Fokus på teknologi

protid-panorama
Annonsørinnhold produsert i samarbeid med Protid.
[separator type=»thin»]

Tiden, og ønsket om å måle den, har fascinert oss i tusener av år. Protid-urmakerne er en del av et fag, som er resultatet av flere hundre år med prøving og feiling, arv og videreforedling av håndverkstradisjoner, industrialisering og innovasjon.

Urverdenen er ærverdig og tradisjonsbunden, men teknologiske fremskritt er allikevel en viktig driver for veien videre. Ikke minst var dette synlig under årets Baselworld 2017, hvor rikdommen i teknologi ble uttrykt med stor variasjon.

De smarte klokkene

Smartklokker er ikke lenger bare et «buzzword», men har etablert seg til å bli et seriøst segment i urverdenen. For mange er smartklokker synonymt med Android og iOS-baserte produkter, med sine utfordrende design og digitale display. Disse klokkene byr utvilsomt på flest funksjoner, men både batteritid og store dimensjoner, gjør at smartklokkene fortsatt er for spesielt interesserte.

Ser man bort fra de heldigitale smartklokkene, var en voksende kategori med andre smarte klokker – ofte omtalt som «connected watches» – godt representert på Baselworld. For mange av merkene i denne nye klassen, er målet å kombinere det beste fra to verdener. Klassisk ur-design med analog tidsvisning, smeltes sammen med en høyteknologisk innside, og muligheten til å la klokken kommunisere med en smarttelefon.

Fra før eksisterer det også en klasse teknologiske underverk, hvor hovedfokus ikke er sammenkobling til smarttelefoner. Derimot kan disse klokkene by på funksjoner, som synkronisering mot GPS og radiobølger, og opplading via solceller.

Teknologi på innsiden

Teknologi er ikke ensbetydende med elektronikk, og det er ikke bare de elektroniske urene som kan by på mange og spennende funksjoner. Mekaniske «komplikasjoner» kan omfatte alt fra tidtakingsmekanismer og visning av en ekstra tidssone, til mer avanserte dobbelkronografer, tourbilloner og evighetskalendere.

Under Baselworld så vi flere eksempler på videreutviklingen av tradisjonelle komplikasjoner, ofte i den hensikt å gjøre de avanserte mekanismene enklere å produsere, og mer tilgjengelig for et bredere publikum.

I urverdenens elitedivisjon, innen såkalt «haute horlogerie», handler det fortsatt om å strekke grensene til det ytterste. De fantasifulle kreasjonene er ikke for alle og enhver, men kan gi gode indikasjoner på hva som finner veien til breddemarkedet i de kommende årene.

Presisjon og kvalitet

Sofistikert mekanikk kommer ikke nødvendigvis alltid til uttrykk via komplikasjoner. Innovasjoner som bedrer urets presisjon, driftssikkerhet og levetid, er som oftest skjult fra det blotte øyet.

Urverkskomponenter i materialer som silisium, kan bidra til å gjøre klokkene mer robuste i forhold til magnetisme og slitasje, og dermed også mer presise. Tidligere har slikt kun vært forbeholdt de dyreste klokkene, men i år har også de lavere prisklassene begynt å flørte med de mer eksotiske materialene.

Tekniske innovasjoner og ny produksjonsteknologi, har også bidratt til at mange merker stiller seg stadig sterkere bak klokkenes ytelse. Vi ser en trend med mer sertifisering og omfattende testprosedyrer, som understreker klokkenes kvalitet.

Teknologi på utsiden

De færreste kjøper en klokke kun for urverket som tikker på innsiden av kassen. Delene av klokken som kan tas og føles på, er en minst like viktig del av helheten. Heldigvis satses det for tiden ikke bare på teknologi relatert til urenes indre, men også på det ytre.

Teknologi på produksjonssiden har bidratt til å gjøre eksotiske materialer, intrikate design og dekorasjoner, kanskje mer tilgjengelig enn noensinne. Selv spennende materialer som karbonfiber, keramikk, bronse og gull (belagt), har i år dukket opp i klokker til en overkommelig pris.

Enten man velger å bruke mye eller litt mindre penger på en kvalitetsklokke, er det nå fullt mulig å oppdrive armbåndsur med lekkert design, høy opplevd kvalitet, og god finisj i de fleste prisklasser. Fra et kundeperspektiv er «mer klokke for pengene» en treffende beskrivelse av den nåværende statusen i bransjen.

[separator type=»thick»]

Protid er en ledende norsk urmakerkjede bestående av 19 urmakerforretninger over hele landet.

protid-panorama