Leses nå
Baltic lanserer Aquascaphe GMT

Baltic lanserer Aquascaphe GMT

Første GMT-klokke fra det franske merket med baltisk navn.

Ved å tilby retroinspirerte og ujålete klokker har mikroselskapet Baltic skaffet seg en imponerende følgerskare gjennom sin hittil korte eksistens. Det hele startet med de to klokkene Biocompax og HMS tilbake i 2017, som først skapte litt aktivitet i Jon Henriks bullshitradar, men som har vist seg å skape appell langt utover den første kickstarter-kampanjen.

Selskapets hittil mest vellykkede klokke – flaggskipmodellen Aquascaphe – har vi tidligere sett i flere ulike utgaver (herunder med kasse av bronse) og nå utvides familien med GMT-funksjonalitet, som ved lansering kommer i tre versjoner.

Baltic Aquascaphe GMT kommer i tre ulike farger (Bilde: Baltic)

GMT-utgaven er bygget over samme lest som sitt nære søsken og de store forskjellene ligger i den ekstra viseren, datovindu klokken seks og den tofargede bezelen. Det er trygt og urevolusjonerende, samtidig som det sender tankene til klassiske GMT-utgaver fra merkene Baltic åpenbart henter inspirasjon fra. Utover de åpenbare endringene vil også den oppmerksomme leser legge merke til den blanke skiven, større indekser og lett endrede visere fra den enda mer vintagepregede standardmodellen.

Bruken av safir, både i bezelen og det buede glasset, er en oppskrift som kan fungere godt når det er gjort riktig. Det så vi også på den nylig omtalte DOXA Sub 200, som forøvrig er en klokke som gjør bruk av mange av de samme visuelle ingrediensene. Også her finner vi en haug inspirasjon fra 60-tallets klokker, inkludert den karakteristiske «bead of rice»-lenken og de tydelige overgangene mellom kasse, bezel og glass.


ANNONSE


Klokkene kan for øvrig også leveres på gummirem, hvor Baltic har valgt kvalitetsleverandøren Tropic som samarbeidspartner.

Også på innsiden finner vi endringer, for der hvor øvrige utgaver av Aquascaphe har støttet seg på Mioyta-produserte urverk, kommer GMT-en med mekanikk fra sveitsiske (og nå Festina-eide) Soprod i form av deres C125 GMT. Det leverer 42 timer gangreserve og virker alt i alt som et fornuftig valg i dette prisleiet.

Førsteinntrykk

Hvor langt de fleste folkefinansierte klokkelanseringer virker å mangle én eller flere viktige ingredienser for å lykkes, har Baltic klart kunsten bedre enn mange. Mens det vellykkede designet (kombinert med god pris) selvsagt har spilt en viktig rolle, tror jeg samtidig at selskapets ærlige og jordnære markedsføring har bidratt til at entusiaster har nikket anerkjennende.

Baltic tilbyr også alternativet gummirem i samarbeid med Tropic (Bilde: Baltic)

Selskapet gjør nemlig et poeng av å være «transparente» – uten flaue forsøke på å fremheve egen fortreffelighet eller å skjule at mange av klokkens deler kommer fra asiatiske underleverandører. Om jeg skal klage på noe i så måte er det at selskapet oppgir at de 600 første eksemplarene (first batch) av Baltic GMT vil komme som «nummererte utgaver». Det er en bransjepraksis jeg aldri har skjønt hensikten med, ei heller her.

Personlig syns jeg flere varianter av Aquascaphe traff meget godt med sitt visuelle og GMT-variantene gjør likeså. Det er riktignok ikke noe utpreget unikt med designet og noen vil kanskje mene at Baltics nylanseringer lener seg litt for mye på kjente suksessfaktorer fra andre merker. En pris rett rundt 10.000 kroner er heller ingen upris, men hva du kan forvente for en slik sum er utvilsomt spisset de senere årene – og da spesielt på urverksfronten. Sånn sett vil du nok kanskje finne merker som gir deg, objektivt sett, litt mer for pengene.

Aquascaphe GMT Orange (Bilde: Baltic)

Om du liker designet fremstår likevel Aquascaphe som et solid alternativ i sin klasse og antallet konkurrenter med tilsvarende design og GMT er heller ikke voldsomt stort. Med en relativt attraktiv pris (og en kvalitet som av erfaring oppleves meget god) seiler Baltic derfor opp som et godt alternativ for de som ønsker vintagefølelsen, uten å søke til vintagemarkedet.

Fakta og pris

Baltic Aquascaphe GMT
Green, Grey, Orange

Diameter: 39 mm
Tykkelse: 12 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Sort (blank)
Glass: Buet safir med AR-belegg
Vannresistens: 10 ATM (100 meter)
Rem / lenke: Bead of rice-lenke med foldespenne / Tropic gummirem

Urverk: Soprod C125 GMT
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 42 timer

Tilgjengelighet: Fra 27. november på nettsidene til Baltic
Veiledende pris: 1098 euro (gummirem) / 1192 euro (lenke)

Mer informasjon er tilgjengelig på baltic-watches.com.


ANNONSE