Baltic – folkefinansiert og vintage-inspirert

Baltic er "Kickstarter-klokken" som har sjarmert entusiastene.

“Folkefinansiert” og “vintage-inspirert” – to ord som umiddelbart skaper aktivitet i min personlige bullshit-radar. Folkefinansieringstjenester som Kickstarter har i de seneste årene ført til en strøm avopportunistiske (og ofte naive) klokke-gründere. På designfronten er vintage-inspirerte design en av de hotteste trendene for øyeblikket, både på godt og vondt.

Det nye klokkemerket Baltic, ser imidlertid ut til å gjøre skam på eventuelle fordommer man skulle ha mot folkefinansierte klokkeprosjekter. Grunnlegger Etienne Malec ser ut til å ha en god forståelse for “klokkekulturen”, og stiller med to debutmodeller med sterk entusiastappell. Mange har kanskje allerede fått med seg hans engasjement på Instagram eller Facebook.

img_9285
Baltic Bicompax.

Navnet Baltic, er etter min mening det minst vellykkede ved hele prosjektet. For det dreier seg faktisk om et fransk merke, hvor klokkene settes sammen i Besançon-området. Selv omtaler Baltic klokkene sine som “neo-vintage”, noe som på mange måter er et svært dekkende begrep. For merket byr på karakteristiske trekk, som vanligvis forbindes med vintage – og enn ikke noen eksakt modell, men heller flere forskjellige.

Debutkolleksjonen består av to grunnmodeller. Baltic Bicompax er en manuelt opptrekkbar kronograf på 38 mm, mens Baltic HMS er en enklere “tre-hånds” med samme diameter. Begge modellene byr på en vintage-inspirert urkasse i 316L stål, med såkalt “step case” design. Enkelt forklart er “kransen” integrert i kassen.

bicompax-001
Baltic Bicompax.
hms-001
Baltic HMS 001.

Både Bicompax og HMS kommer med en buet krystall i hesalite, og hver modell kommer seks varianter hver. Bicompax drives av et manuelt opptrekkbart kaliber ST19, fra kinesiske Seagull. HMS er på sin side utstyrt med et selvtrekkende kaliber 821A fra japanske Miyota. Baklokk med krystall er tilgjengelig for begge modeller, dersom man ønsker å se mekanikken på innsiden.

img_9334
Baltic HMS 001.

Uten at jeg har hatt klokkene på armen, syns jeg bildene tyder på svært vellykkede design. Tydelig vintage-inspirert, uten at det glir over i krampeaktige. Prismessig antydes det at kronografen vil få en veiledende pris på 649 euro, mens “tre-hånds” havner på 399 euro. Merk at vi her snakker om veiledende priser når prosjektet er fullfinansiert, og ikke om de vesentlig lavere prisene man nå har tilgang til gjennom Kickstarter.

Kampanjen, som ligger her, ble startet og varer frem til 17. mai. I skrivende stund er prosjektet finansiert med hele 424.424 euro, som mildt sagt er godt over målet på 65.000 euro. Leveringen estimeres til oktober 2017.

More from Jon Henrik Haraldsen

Introduserer Jaeger-LeCoultre Geophysic True Second og Universal Time

Sveitsiske Jaeger-LeCoultre lanserer to nye modeller i Geophysic-kolleksjonen. Begge får hjertet til...
Les mer