Leses nå
Apollo 13, Silver Snoopy Award og Omega Speedmaster

Apollo 13, Silver Snoopy Award og Omega Speedmaster

50 år siden verdens mest kjente «successful failure».

Fjoråret bød på omfattende markeringer av jubileet for Apollo 11 og den første månelandingen 20. juli 1969. En hendelse som den dag i dag rager blant menneskehetens største bragder. Både TV-dokumentarer, filmer og artikler ble publisert i medier verden rundt, da man mintes at det var 50 år siden Neil Armstrongs «big leap for mankind». Som offisiell leverandør av armbåndsur til NASA ønsket selvsagt Omega å være med på feiringen – behørig gjort med flere spesialutgaver av Speedmaster, samt egne arrangementer.

Omega Speedmaster Professional Chronograph 42 mm (Foto: Omega)

Selv om Apollo 11 er den ubestridt mest kjente av alle romfartsekspedisjoner, er nok Apollo 13 en god nummer to. Ikke på grunn av dens suksess, snarere tvert i mot. En uventet hendelse førte til en nervepirrende situasjon for de tre ombord – og tilskuere verden over – i det NASA senere har omtalt som en «successful failure».

Apollo 13

11. april 1970 kl. 19:13 UTC startes den nesten 3000 tong tunge Saturn V-raketten som skal dytte astronautene James Lovell, John Swigert og Fred Haise avgårde mot verdensrommet. De tre er valgt ut til det som skal bli den tredje bemannede ekspedisjonen til månens overflate.

James Lovell, John Swigert og Fred Haise

Kommandør er James Lovell, som med sine tre tidligere turer i verdensrommet (Gemini 7, Gemini 12 og Apollo 8) er NASAs mest erfarne astronaut på tidspunktet. Ordtaket – «Ex luna, scientia» (Fra månen, kunnskap) – understreker oppdragets mål om å øke kunnskapen om månens geologi gjennom undersøkelser av overflaten.


ANNONSE


55:54:53 inn i ekspedisjonen, mens fartøyet befant seg ca. 330,000 km fra jorden og på vei mot månen, inntraff en eksplosjon i en av oksygentankene. 26 sekunder etter meldte Swigert «Okay, Houston, we’ve had a problem here» – en setning som har gått inn i historien og levd videre som en del av både film- og populærkulturen. I løpet av de neste minuttene endres oppdraget fra å lande på månen til å klare å få astronautene tilbake til jorden i live.

For å klare å returnere til jorden måtte astronautene spare på både strøm, oksygen og bensin, og man valgte å fortsette fartøyets ferd mot månen for å benytte dens gravitasjon for å snu. En strategi hvor man benyttet landingsmodulen som «livbåt», mens man stadig måtte overkomme utfordringer knyttet til dannelse av karbondioksid og tilstrekkelig energi for å kunne returnere trygt. Også drikkevann ble en utfordring og inntaket redusert til 0,2 liter per mann per dag.

Knappheten på energi førte i tillegg til iskalde arbeidsforhold (3 grader celsius) og svært begrenset bruk av elektroniske systemer ombord. For å få en korrekt bane mot jordens atmosfære måtte astronautene benytte en hjelpemotor uten automatisk navigasjon. Med stor grad av nøyaktighet måtte man flere ganger slå på motoren manuelt og gjøre nødvendige korreksjoner. Hver gang ved hjelp av Omega Speedmasteren rundt armen.

Astronautene fra Apollo 13 plukkes opp fra havet av USS Iwo Jima (Foto: NASA)

17. april 1970 kl. 18:07:41 lander Lovell, Swigert og Haise trygt i Stillehavet. En bragd både av astronautene selv og av NASAs personell i «Mission Control» på bakken.

Silver Snoopy Award

5. oktober 1970, seks måneder etter den vellykkede returen, ble Omega og daværende CEO Hans Widmer tildelt utmerkelsen «Silver Snoopy Award». Utmerkelsen ble gitt som et tegn på selskapet og klokkenes viktige rolle i Apollo-ekspedisjonene. Silver Snoopy Award gis ut av astronautene selv, og tildeles personer eller selskaper for «outstanding achievements related to human flight safety or mission success».

Tom Stafford (Apollo 10) gir maskoten Snoopy et vennlig klapp på nesen (Foto: NASA)

Tildelingen understreket Omegas tette bånd til Apollo-programmet og dets astronauter – og senere også stolt fremhevet i jubileumsklokker fra selskapet.

Tidligere Apollo 13 og Silver Snoopy-utgaver

I 1995, 25 år etter ekspedisjonen, kom første Speedmaster til minne om Apollo 13 – Omega Speedmaster – Apollo 13 «25th Anniverary». Dette var en standard utgave av måneklokken, men med bilde av Apollo 13s «Mission patch» i underskiven klokken ni. Også baksiden hadde inngravert tekst som viste at klokken kun kom i 999 eksemplarer.

Omega Speedmaster – Apollo 13 «25th Anniverary» 1995 (Foto: Omega)

Stoltheten av å ha blitt tildelt «Silver Snoopy Award» kom til syne første gang i 2003, da nok en Speedmaster med bånd til Apollo 13 ble avduket – Omega Speedmaster Professional «Snoopy Award». Et litt underlig tidspunkt – 33 år etter oppdraget og den påfølgende tildelingen – og dermed ikke knyttet til noe rundt jubileum som vi ofte ser.

Denne gang var det en fargerik variant av tegneseriefiguren som preget underskiven klokken ni, samt opptok store deler av baklokket. Klokken kom i 5441 nummererte eksemplarer. Med en total ekspedisjonstid på 142 timer, 54 minutter og 41 sekunder er det de to sistnevnte Omega hentet inspirasjonen til antallet fra.

Omega Speedmaster Professional «Snoopy Award» 2003 (Foto: Luxuwrist.com)

På Baselworld 2015 kom utgaven som hedret 45-årsjubileet for Apollo 13 og for andre gang var det Snoopy Award og ikke ekspedisjonslogoen som fikk hedersplass. Omega Speedmaster Moonwatch Apollo 13 Silver Snoopy Award var en klokke som fenget voldsomt i markedet og det relativt lave antallet på 1970 eksemplarene ble raskt utsolgt.

Den hvite skiven har bilde av en liggende Snoopy i underskiven klokken ni – med «Failure is not an option!» i snakkeboblen. I tillegg har man laget markeringer for de første 14 sekundene, som symboliserer én av korreksjonene astronautene måtte gjøre på vei tilbake mot jorden.

Også baksiden var helt spesiell, med en emaljert stjernehimmel og en gravert «Silver Snoopy» i nettopp .925 sølv innfelt i baklokket. Med alle de spesielle detaljene var det en klokke som definitivt skilte seg ut fra de to tidligere utgivelsene og da også standardutgaven av Speedmaster Professional.

Silver Snoopy Award – 50th Anniversary

5. oktober ble det klart at 50-årsjubileet for tildelingen av «Silver Snoopy Award» var begivenheten som skulle hedres av Omega i år, noe vi selvsagt omtalte her på Tidssonen. I likhet med 2015-utgaven er likevel selve ekspedisjonen – Apollo XIII – tatt med i teksten på baklokket, som viser den sterke knytningen mellom dens forløp og tildelingen av utmerkelsen til Omega. Ulikt alle de foregående utgavene kommer ikke klokken i noe definert begrenset opplag.

I underskiven klokken ni finner vi den velkjente astronaututgaven av Snoopy, som for anledningen har fått selskap av blå markører og detaljer – matchet med en blå keramisk bezel med «Dot over ninety» tachymeterskala. Den virkelige tekniske godbiten finner man imidlertid på baksiden, hvor en flyvende Snoopy vil komme svevende over nattehimmelen ved aktivering av kronografen.

Silver Snoopy Award – 50th Anniversary markerer samtidig den hittil siste klokken i serien av Apollo 13- og Silver Snoopy-relaterte Omega Speedmastere. Men trolig vil vi få gjensyn med den ikoniske tegneseriefiguren også ved neste jubileumskorsvei.

Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.


ANNONSE