Leses nå
Besøksrapport: Med 50 Speedmastere og én astronaut i København

Besøksrapport: Med 50 Speedmastere og én astronaut i København

Omega inviterte til audiens og feiring med astronauten Charlie Duke.

Som de fleste vet er det 50-årsjubileum for månelandingen. Og som vi alle vet brukte astronautene Omega Speedmastere på armen. Det vet sveitserne å dra nytte av. Mange spesialmodeller av den legendariske kronografen har blitt lansert opp i gjennom årene – ikke minst i år.

Charlie Duke (i midten) var, og er fortsatt, den yngste mannen til å sette sine ben på månen. (Foto: Nicolai Giil)

I tillegg til å markere anledningen med begrensede Speedmastere har Omega også tatt med en astronaut på en aldri så liten verdensturné. Astronauten er ingen ringere enn amerikaneren (duh) Charlie Duke, den yngste mannen som har vært på månen.

Eventet ble avholdet i København, og en rekke bransjefolk, kunder, entusiaster og presse var invitert.

Duke var en del av Apollo 16, den femte og nest siste månelandingen. Året var 1972 og han skulle bli det tiende mennesket til å traske rundt på månen. I dag er han 83 år gammel, men holder seg fortsatt i stor aktivitet, blant annet gjennom foredrag. Han virket å være svært fascinert av fremtidens romferd, både kommersielt og statlig. Da ordstyreren spurte han hvorfor mennesker burde prøve å komme seg på månen igjen var Dukes svar klart:


ANNONSE


You just do it! Det er en teknisk utfordring!

Som om ikke det var spennende nok å høre en samtale med med en slik kar, fikk gjestene også ta en del historiske Apollo-hyllester (i form av Speedmastere) i nærmere øyesyn.

Noen av de mange Speedmaster-modellene opp i gjennom tidene. (Foto: Nicolai Giil)

På de rundt 50 deltakernes håndledd var det mye spennende å se. Selvsagt var den gode gamle klassiskeren godt presentert, men det var også en haug av Reduced-modeller, evighetskalendere, Racing-utgaver og mer nylige referanser som Dark Side of the Moon.

Dette årets re-issue av den smått mytiske Speedmasteren i helgull var også å spotte i lokalet. Angivelig skal hele 10 av disse ha funnet veien til Skandinavia. Tidligere har undertegnede vært skeptisk til noen av de mange spesialutgavene. Dog er akkurat denne referansen en klokke som ser svært bra ut live.

Fy f*en for en rå klokke. (Foto: Nicolai Giil)

Les artikkelen fra forrige Speedmaster-lansering her.

Etter at praten mellom Duke, produktsjef for Omega Jean-Claude Monachon og en dansk Omega-representant var ferdig, tok astronauten publikum gjennom en 15-minutters video fra Apollo 16 og deres strabasiøse ferd. Det merkes at Duke har gått igjennom historien utallige ganger tidligere, men for oss, som var så heldige at vi fikk sitte og høre på, fortalte han den uansett med stor detalj og entusiasme.

Dette var ikke den spesifikke videoen som ble vist på eventet, men den ligner. (Space Videos via. Youtube)

Før den nå pensjonerte generalen gikk av scenen var det mulighet for å stille han et par spørsmål. Tidssonen rakk selvfølgelig opp hånden, som hvilken som helst flink førskoleelev ville gjort.

– Sir, hva var ditt favorittutstyr under måneferden?

– Åh, det er et vanskelig spørsmål. Uten mye av det vi hadde ville vi ikke greid oss. Først og fremst må favoritten ha vært life supporten» som holdt oss i live (den store sekken som de gikk med på ryggen, red.anm). Det holdt oss kalde og gjorde at vi kunne puste. For ikke å nevne datamaskinen vi hadde i raketten, til tross for at den sammenlignet med dagens smarttelefoner ikke var noe særlig, husker jeg at den virkelig imponerte meg da.

Duke pekte også ut viktigheten av lett utstyr.

– Vi kastet fra oss et langt tau som egentlig skulle være med til månen for å spare vekt, slik at vi igjen kunne fylle opp med mer drivstoff.

Men hadde han glemt Speedmasteren montro?

– Men jeg hadde ikke kastet vekk klokken min. Den var kritisk utstyr for å passe på at kalkulasjoner ble gjort riktig, avsluttet månevandreren.

Nytt som gammelt var på plass. (Foto: Nicolai Giil)

ANNONSE