Leses nå
A. Lange & Söhne Datograph Up/Down «Lumen»

A. Lange & Söhne Datograph Up/Down «Lumen»

Helt siden starten har A. Lange & Söhne alltid vært utsøkt, ofte elegant, og tidvis slående vakkert. Da Lumen-konseptet ble introdusert i 2010 (i form av Zeitwerk «Luminous»), ble gjennomsiktighet og luminiserende elementer en del av merkets designmessige vokabulær. Dermed ble også «frekk» og «sexy» inkludert i Langes gjeldende karakteristikker.

Når Datograph Up/Down «Lumen» presenteres i dag,  går den inn i en liten rekke av Lange-modeller som har blitt «lumenfisert» (tidligere nevnte Zeitwerk, Grand Lange 1, og Grand Lange 1 Moon Phase). En Lumen-utgave av nær ikoniske Datograph har vært etterspurt av Lange-fansen i en årrekke, men er naturligvis også forbundet med en viss fallhøyde. Ved første sniktitt på de offisielle bildene, må jeg innrømme at jeg ikke ble umiddelbart solgt. I levende live stilte saken seg derimot annerledes. I det jeg festet klokken til håndleddet, ble dunkingen fra hjertet mitt bare overdøvet av et spontant «WOW!!?!».

I norsk natur – A. Lange & Söhne Datograph Up/Down «Lumen».

Av alle medlemmene i Lumen-familien, fremstår Datograph Up/Down «Lumen» som mest diskré. I farten kan den lett forveksles med en «vanlig» Datograph Up/Down – i alle fall under visse lysforhold. Treffer lyset rett, vil den semitransparente tallskiven eksponere det underliggende urverket. Selve midtpunktet er innsynet til Langes karakteristiske doble datomekanisme, omgitt av vakker perlage. Den 41 mm store kassen i platina er så og si uendret fra standardmodellen, men har økt tykkelsen med 3 mm. Fortsatt sitter klokken godt på håndleddet, og den ytre finisjen er upåklagelig.

På Lange-språk innebærer «Lumen» en limited edition med et betydelig innslag av luminiserende materiale. For Datograph Up/Down «Lumen» omfatter dette både ringen med tachymeterskala, de to underskivene, sentrale visere, og gangreserveindikator – for ikke å glemme det doble datovinduet.

Den gjennomsiktige tallskiven slipper UV-stråler til på det delvis skjulte datokorset (med 1,2,3). På den måten er også det luminiserende materialet for kommende datoer til enhver tid «ladet opp». Når klokken lyser opp i grønt under dunkle lysforhold, vil det doble datovinduet lyse uavbrutt selv når datoen øyeblikkelig skifter fra f.eks. 19 til 20 ved midnatt. Glassets sotede finisj, demper for øvrig grønnskinnet fra delene av datokorset som ligger skjult. Dette må vel kunne kalles tysk grundighet.

Utrolig nok vil det kunne diskuteres om det egentlige fyrverkeriet er foran eller bak på klokken. Glasset i baklokket gir fritt innsyn til det «nye» Lange kaliber L951.7, som er spesielt utviklet for denne modellen. Urverket bygger på det manuelt opptrekkbare kaliber L951.6 fra standardutgaven, men har fått noen endringer for å være kompatibel med Lumen-konseptet. Antall komponenter har økt fra 451 til 454, og tykkelsen har økt fra 7,9 mm til 8,1 mm.

Så vakker, så vakkert – Lange kaliber L951.7.

Estetisk er det egenproduserte urverket fortsatt blant de aller heftigste i klassen. Plate og klober er utført i ubehandlet tysk sølv, som vil utvikle en vakker patina over tid. Finisjnivået er på toppnivå innen serieproduserte ur, hvor den håndgraverte balansekloben er en av mange høydepunkter. Blånerte skruer, black polish, gullkrager, anglage, Glashütte ribbing – helheten kan ta pusten fra de fleste klokkeinteresserte.

Kassens dimensjoner gir fin tilstedeværelse på håndleddet.

Jeg har vanskelig for å tro at hverken fans av Datograph eller Lumen-familien vil bli skuffet, og Datograph Up/Down «Lumen» føyer seg inn i den etter hvert lange rekken av Langes grailkandidater. For potensielle kjøpere vil reelle utfordrere først og fremst kunne omfatte standardutgaven Datograph Up/Down, eller den litt mer tekniske Datograph Perpetual. Det kiler fortsatt litt i magen når jeg ser på bildene av «Lumen», så for egen del er jeg ikke i tvil om hvilken klokke jeg ville valgt. La oss håpe at en av de 200 eksemplarene finner veien til Norge!

Ulike lysforhold gir ulik grad av innsyn til mekanikken bak tallskiven.

Spesifikasjoner:

  • Modell: A. Lange & Söhne Datograph Up/Down «Lumen».
  • Det ytre: Kasse i platina, 41mm diameter, 13,4 mm tykkelse – semitransparent tallskive med luminiserende materiale – safirglass i front og baklokk – rem i alligatorskinn med spenne i platina.
  • Det indre: Lange kaliber L951.7, manuelt opptrekkbart – timer/minutter/små sekunder med stopp-funksjon, dobbel dato, kronograf med flyback, indikator for gangreserve – 60 timer gangreserve – 18.000 vph (2,5 Hertz) – 454 deler – håndfinisjert.
  • Pris og tilgjengelighet: Veil. 95.000 euro (Tyskland) – 200 eksemplarer med levering fra oktober 2018.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.