Leses nå
Omtale: A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab

Omtale: A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

La oss gjøre det klart med en gang: I urenes verden er tyske A. Lange & Söhne blant de høyest respekterte og mest prestisjefylte merkene som eksisterer. De historiske røttene til det Glashütte-baserte Lange Uhren strekker seg helt tilbake til 1845 og grunnlegger Ferdinand A. Lange, men merkets historie er i likhet med flere av dagens produsenter preget av brudd fremfor kontinuitet: Etter 2. verdenskrig ble Glashütte en del av østblokken og det originale manufakturet ble ekspropriert av staten.

For å unngå tvangsarbeid i uraniumminene så Lange-familien og den da 24 år gamle Walter Lange (oldebarnet til Ferdinand A. Lange) ingen annen utvei enn å flykte til vesten. Drømmen om å returne til Glashütte og gjenskape familieselskapets storhet døde imidlertid aldri, og kapittelet om det moderne A. Lange & Söhne starter etter Tysklands gjenforening i 1990.

Det moderne Lange Uhrens grunnleggere: Günter Blümlein (venstre) og Walter Lange
Det moderne Lange Uhrens grunnleggere: Günter Blümlein (venstre) og Walter Lange

Sammen med den nå avdøde Günter Blümlein (som regnes som en av de viktigste profilene innen klokkeindustrien etter Quartzkrisen og redningsmannen til både Jaeger-LeCoultre og IWC) startet Walter Lange arbeidet med å gjøre visjon til virkelighet.

Lang historie kort – snart 25 år senere er Lange Uhren selve kronjuvelen i det sveitsiske luksuskonglomeratet Richemont sin portefølje av eksklusive urprodusenter. Manufakturet produserer i dag det som utvilsomt er blant de ypperste serieproduserte urene som er å oppdrive, og er trolig den eneste reelle utfordreren til sveitsiske Patek Philippe.


ANNONSE


Mens de to manufakturens håndverk og prestisje er et spørsmål åpent for diskusjon, er det stor forskjell når det gjelder utbredelse – Patek produserer rundt 50.000 ur årlig mot Langes langt mer beskjedne produksjonstall som etter sigende er under 5.000 ur per år.

DATOGRAPH – EN MODERNE MILEPÆL

For å forstå A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab, bør vi å skru tiden tilbake til 1999. Mekaniske ur var på vei tilbake, men den eksplosive etterspørselen med årlige salgsrekorder var fortsatt flere år unna.

A. Lange & Söhne Datograph (1999)

Året før (1998) introduserte Patek Philippe referanse 5070 som var den første enkle kronografen (dvs. uten ekstra komplikasjoner) fra merket på over 40 år. På innsiden av uret tikket et Lemania-basert opptrekkbart urverk.

Overraskelsen var derfor stor når «nykommeren» Lange lanserte sin Datograph på Baselworld i 1999: Uret hadde ikke bare et finish-nivå på høyde med de beste, men urverket var i tillegg utviklet og produsert in-house!

Urverket, et Lange kaliber L951.1, var det første nye kronograf-verket designet fra bunnen på nesten 20 år, og listen ble hevet flere hakk for hva en mekanisk kronograf fra en top tier-produsent kunne og strengt tatt burde være.

Datograph var en moderne milepæl for det «unge gamle» tyske manufakturet, og understrekte for en hel klokkeverden Langes posisjon som et av de fremste urprodusentene i verden.

DATOGRAPH AUF/AB – EN MODERNE KLASSIKER OPPDATERES

Datograph Auf/Ab – eller Datograph Up/Down som den blir kalt på engelsk – ble lansert i forbindelse med klokkemessen SIHH i 2012 og var den første nye Datograph-modellen på rundt 12 år.

Modellen har sin plass i Lange-kolleksjon «Höchste Urmacherkunst» («Unrivalled Masterpieces» på engelsk), og til tross for at Datograph Auf/Ab bør regnes som ny modell er magien og flere av karakteristikkene til den originale Datograph i aller høyeste grad bevart.

DESIGN OG FINISH

Datograph Auf/Ab produseres utelukkende med urkasse i 950 platina (95 prosent rent platina) som gir uret en fantastisk vekt og hvit glød. Platina – som både pris, vekt og prestisjemessig plasserer seg over gull – understreker at dette er et ur helt på øverste hylle.

Urkassen er umiskjennelig Lange med sin særegne tredelte urkasse og karakteristiske horn, men sammenlignet med den første Datograph har modellen en litt mer tidsriktig diameter på 41 millimeter.

Kombinert med en bredde på 20 millimeter mellom hornene og en tykkelse på 13,1 millimeter oppleves uret som moderne men svært harmonisk proporsjonert.

Frontbezel og horn er blankpolerte, mens den midtre kassen har lineær finish. Lange sitt detaljfokus er tydelig på baklokket, som kombinerer lineær finish på hovedflaten med en blankpolert skråslipt ytterkant og blankpolerte skruer. Urskiven i sølv har en dyp sort finish som gir en fin kontrast mot de sølvfargede tellerne for sekunder og minutter (kronograf).

I motsetning til forgjengeren er de romanske numeralene fjernet til fordel for appliserte batong-type indekser i rhodinert hvitt gull. Ytterst på urskiven finner vi en klassisk tachymeterskala og påskriften «A. Lange & Söhne» – sistnevnte er et særegent trekk som går igjen i de fleste Lange-modellene. Viserne for time, minutt og sekunder (kronograf) er utført i samme materiale som indeksene, mens viserne i tellerne er i blånert stål. «Auf/Ab» («opp/ned») i modellnavnet er en direkte henvisning til den diskré indikatoren for gangreserve som er plassert klokken 6.

Det store doble datovinduet er et typisk Lange-trekk.
Det store doble datovinduet er et typisk Lange-trekk.

Mest fremtredende (og svært karakteristisk Lange) er trolig det store doble datovinduet som er plassert klokken 12 på urskiven. Det er ingen tvil om at det er mange ulike elementer som skal balanseres, men Lange har bestått oppgaven med glans. Urskiven er på ingen måte minimalistisk, men ved riktige proporsjoner og uovertruffen symmetri får uret en ryddig og visuell balanse som svært mange kresne entusiaster og samlere vet å verdsette.

For de som er kjent med Lange Uhrens øvrige kolleksjon, er det påfallende hvordan manufakturet mestrer både det symmetriske og det notorisk asymmetriske (se Lange 1-kolleksjonen).

FUNKSJONER OG URVERK

Vender vi uret rundt trekkes oppmerksomheten øyeblikkelig mot urverket, kun ett ord er nødvendig for å beskrive Langes kaliber L951.6: Kunst.

Visuelt er urverket en fryd for øyet og utvilsomt blant klasselederne hva angår finish på et serieprodusert urverk. Undertegnede er i utgangspunktet svak for manuelle integrerte kolonnehjulsbaserte kronografurverk, men kaliber 951.6 er ren nytelse for øyet: Materialmessig er urverket utført i en kombinasjon av såkalt tysk sølv – som i motsetning til hva man skulle tro, slettes ikke inneholder sølv – og stål, som gir en fin kontrast mellom de ulike komponentene.

Broene i tysk sølv har "Glashütte ribbing" mens kronografkomponentene i stål har "linear graining".
Broene i tysk sølv har «Glashütte ribbing» mens kronografkomponentene i stål har «linear graining».

Baseplaten har en klassisk perlage-finish mens de større broene er finishert med såkalt Glashütte ribbing som er Glashütte-varianten av den tradisjonelle Côtes de Genève-finishen.

Hjulene og øvrige komponenter har henholdsvis klassisk sirkulær finish («circular graining») og lineær finish, og mange av komponentene er skråslipte (såkalt «anglage»). Øvrige komponenter har lineær finish («linear graining»), mens hjulene har en klassisk sirkulær finish («circular graining»).

Balansebroen er håndgravert – nok en typisk Lange-karakteristikk.
Balansebroen er håndgravert – nok en typisk Lange-karakteristikk.

Den håndgraverte balansebroen («balance cock») er et lite kunstverk i seg selv, og med verkets distinkte blånerte skruer er den visuelle rikdommen stor. Rent teknisk er kaliber L951.6 er en videreutvikling av kaliber 951.1 som var å finne i den første Datograph-modellen, og verket har i tillegg til en indikator for gangreserve fått en økt gangreserve på omkring 60 timer ved fullt opptrekk. Frekvensen er tradisjonelle  18.000 vph (2,5 Hertz).

Kaliber 951.6 byr på en imponerende dybdefølelse.
Kaliber L951.6 byr på en imponerende dybdefølelse.

Kronografen er av typen flyback som innebærer at tidtakingsfunksjonen kan stoppes, resettes og startes ved kun ett trykk på den øvre kronograf-knappen – en operasjon som krever tre trykk på to ulike knapper på en ordinær kronograf. Finessene slutter imidlertid ikke der, og minutt-telleren  for kronografen er såkalt hoppende («jumping minute counter») som innebærer at viseren beveger seg i diskrete steg hver gang et nytt minutt har passert. Av urets totalt tre knapper, benyttes trykkerne på høyre side til start, stop og reset av kronografen mens trykkeren på venstre side benyttes til hurtigsetting av det doble datovinduet.

AVSLUTTENDE TANKER

A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab er trolig et ur hvis primære kjøpergruppe er kresne og erfarne entusiaster og samlere som vet nøyaktig hva de vil ha.

Både oppfattelsen av skjønnhet og klokkebegjær er til syvende og sist avhengig av personlige preferanser, men uavhengig av urets visuelle og «ikke-materielle appell» vil de fleste klokkeinteresserte kunne verdsette Datograph Auf/Ab (og forgjengeren) som en signifikant del av moderne klokkehistorie og ikke minst beundre Lange-manufakturets kompromissløse streben etter perfeksjon.

Under min tid med Datograph Auf/Ab har oppmerksomheten rundt uret vært bemerkelsesverdig, og spesielt blant erfarne entusiaster og fagpersoner tilknyttet bransjen har entusiasmen rundt uret vært ulikt noe jeg tidligere har opplevd. Datograph Auf/ab er definitivt et ur som vekker følelser selv blant de som har sett, eid eller skrudd på  «alt».

For undertegnede har Datograph i lengre tid vært en «hellig gral» – en av et fåtall ur som har vært objektet for klokkerelaterte drømmer, og en fysisk inkarnasjon av tanker om den perfekte manuelle kronograf. Med så store forventninger følger ofte en lei tendens til at virkeligheten ikke innfrir, men etter å ha fått leve med Datograph Auf/Ab er det bare å konstatere at uret ikke skuffer – om mulig har respekten for Lange Uhren og deres Datograph faktisk blitt større.

Om man beveger seg over på småpirk er imidlertid to momenter verdt å trekke frem: Utifra personlig preferanser ville det vært ønskelig at uret kom med foldespenne fremfor den klassiske spennen som uret leveres på i dag. Her vil nok imidlertid entusiaster strides, men det hadde vært kjekt å ha valget. Sekundært er det beklagelig at merket foreløpig ikke er representert i Norge med en boutique eller autorisert forhandler – forhåpentligvis vil ikke denne situasjonen vedvare!

Noen spesifikasjoner:

  • Urverk: Manuelt opptrekkbart mekanisk Lange kaliber L951.6, 451 komponenter, frekvens 18.000 vph, ca. 60 timer gangreserve, flyback-kronograf, «jumping minute counter», dobbelt datovindu, indikator for gangreserve.
  • Urkasse: 950 platina, 41 millimeter diameter, 13,1 millimeter tykkelse, safirkrystall i front og baklokk.
  • Rem: Svart skinnrem i alligatorskinn med klassisk spenne i 950 platina.

Norsk autorisert forhandler eksisterer ikke for øyeblikket, men listepris oppgis til NOK 620.000.

Mer om A. Lange  Söhne er tilgjengelig på alange-soehne.com


ANNONSE