Leses nå
Zenith lanserer Defy Revival A3642

Zenith lanserer Defy Revival A3642

Et gjensyn med den aller første Zenith Defy fra 1969.

Neste uke går startskuddet for LVMH Watch Week – den lille messen som siden 2020 har vært LVMH sin tyvstart på klokkeåret. Ikke uventet er årets «klokkeuke» heldigital, og omfatter merkene Bulgari, Hublot, TAG Heuer og Zenith. Med unntak av førstnevnte vil for øvrig samme navn bli å se på Watches & Wonders Geneva til våren.

Zenith gjør like greit en tyvstart på tyvstarten, og trekker allerede denne uken sløret av en rykende fersk klokke.

Vågal relansering

De seneste årene har «Revival» fått en spesiell betydning hos Zenith. Begrepet beskriver moderne reproduksjoner av historiske klokker – som på papiret er lite sensasjonelt i en bransje med retrofetisj. Likevel har Zenith skapt begeistring med den uvanlig høye presisjonen Revival-modellene har blitt utført med. For noen eksempler på hva jeg mener kan du ta en kikk her og her.

Defy Revival A3642. Bilde: Zenith

Årets nye Zenith Defy Revival A3642 er et gjensyn med den aller første Defy-modellen fra 1969. En sportsmodell som opprinnelig ble skapt for å være mer motstandsdyktig mot elementene, enn de typiske klokkene i samtiden. En tid hvor egenskaper som mineralglass og 300 meters vannresistens slettes ikke var hverdagskost.

Navnet «Defy» har hengt med Zenith i lang tid, inkludert en periode hvor modellene var drevet av kvartsurverk. Gjennom årene har kolleksjonen kort og godt gjennomgått en rekke endringer, hvor den mye omtalte (og latterliggjorte) «Nataf-perioden» i 2000-årene stikker seg frem. I nyere tid har imidlertid Zenith igjen funnet formen med en Defy-kolleksjon mange har vist seg å like.


ANNONSE


Bilde: Zenith

Gjenskapt til punkt og prikke

I likhet med originalen fra 60-tallet har Revival-versjonen en oktagonal kasse og fjortensidet bezel av rustfritt stål. Et svært spesielt skue, og klokken fikk i sin tid tilnavnet coffre-fort – fransk for safe eller sikkerhetsskap.

Bilde: Zenith

Tro mot den historiske forløperen har Zenith gjenskapt den særegne «stige-lenken» som opprinnelig ble levert av Gay Frères. A3642 mangler tradisjonelle remfester, og lenken flyter nærmest sømløst i ett med den 37 mm store kassen. Skal vi tro Zenith er klokken faktisk basert på de gamle produksjonstegningene fra 60-tallet.

Tallskiven har en periodetypisk brun gradert finish, og fargen til lumen er valgt for å etterligne datidens tritium. I følge Zenith er det nettopp fraværet av kreftfremkallende selvlysende materiale, samt safirglass foran og bak, som rent estetisk skiller Defy Revival fra originalen.

Elite 690 er synlig gjennom glasset i baklokket. Bilde: Zenith

Urverket er naturlig nok av den moderne sorten. Mens førsteutgaven ble drevet av det gamle kaliber 2562PC, har årets nyhet et Zenith Elite 670 på innsiden av kassen. Urverket har ingen relasjon til det mer kjente El Primero, men brukes allerede av Zenith-modeller som Defy Classic og Elite Central Second.

Førsteinntrykk

Zenith Defy Revival A3642 er et noe uventet gjensyn med Zeniths førsteutgave. Hvorfor uventet? Fordi Defy A3642 er et langt særere stykke klokkehistorie enn de jevngamle søsknene El Primero A384, A385 og A386.

I likhet med diameteren på kassen henvender Defy Revival til en kjøpergruppe som er langt smalere enn bredden Zenith retter seg mot. Men i et «Hodinkee-fisert» klokkemarkedet preget av hypekultur skal jeg ikke være for bastant. Fort blir dette en salgssuksess utsolgt på dagen.

250 eksemplarer er tross alt ikke all verden, og prisen på 6.900 sveitserfranc er nesten overraskende lav. For all del, det er godt over norsk brutto månedslønn, men Zenith har i likhet med flere tråkket litt på gassen hva angår prising de seneste årene.

Les også...

Selv innrømmer jeg glatt å ikke ha noe spesielt forhold til hverken Defy eller A3642 spesifikt. Og selv om jeg neppe vil bli å se i kø utenfor døren ved en av Zenith-butikkene, ser jeg absolutt sjarmen ved en litt smårar og annerledes klokke.

Fakta og pris

Zenith Defy Revival A3642
03.A3642.670/75.M3642

Diameter: 37 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Bruntonet
Glass: Safirglass
Vannresistens: 30 ATM (300 m)
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: Elite 670
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Min. 50 timer

Tilgjengelighet: 250 eksemplarer
Veiledende pris: 6.900 CHF

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.


ANNONSEANNONSE