Leses nå
To Genève-nyheter fra Oris

To Genève-nyheter fra Oris

Én setter fokus på miljøet og én hedrer sveitsiske REGA.

Den desentraliserte klokkemessen Geneva Watch Days er over for denne gang. Mens undertegnede satt uten koronasertifikat her hjemme, menget Jørgen seg med klokkefiffen i Genève. Har du ikke lest det fornøyelige reisebrevet hans ennå er det på høy tid at du gjør det – og del 2 av sagaen er visstnok rett rundt hjørnet.

Før det skal vi ta en liten kikk på to nyheter fra en av de sterkeste navnene i mellomklasse.

Aquis Date Upcycle

Aquis Date Upcycle. Bilde: Oris

Under Geneva Watch Days benyttet Oris anledningen til å annonsere at selskapet nå offisielt er klimanøytralt – en påstand som bygger på en sertifisering fra det uavhengige selskapet ClimatePartner.

Kunngjøringen er en foreløpig kulminasjon av Oris’ engasjement for klima, miljø og bærekraft, som har pågått i over ti år. Disse aktivitetene er i dag samlet under parolen «Change for the Better».


ANNONSE


Begivenheten ble feiret av den ny Aquis Date Upcycle, som leveres i 41,5 mm eller 36,5 mm størrelse. De to referansene i rustfritt stål bygger på en kjent plattform, men byr på et nytt og kreativt særtrekk.

Aquis Date Upcycle i 36,5 mm og 41,5 mm størrelse. Bilde: Oris

I samarbeid med sveitsiske #tide – en spesialist på resirkulering av plastavfall fra havet – har Oris utstyrt klokkene med urskiver laget av resirkulert havplast. Som en følge av produksjonsprosessen har hver eneste urskive har et unikt utseende, både hva angår mønster og farger.

Teknisk er det snakk om den godt etablerte Aquis-plattformen med Oris 733 (Sellita SW 200-1). Kanskje litt skuffende for de som hadde håpet på nye Caliber 400, men til gjengjeld er den norske listeprisen for den største versjonen satt til 24.500 kroner. I følge Oris ventes klokkene hos forhandlerne allerede denne måneden.

#tide transformerer havplast til råmaterialer som kan brukes på nytt. Bilde: Oris

Big Crown ProPilot Rega Fleet L.E.

Den sveitsiske flyredningstjenesten REGA (som er en slags sveitsisk versjon av Norsk Luftambulanse) har i flere år hatt tette bånd til Oris. Til nå har samarbeidet resultert i to spesialmodeller – og under Geneva Watch Days ble den tredje avduket.

Big Crown ProPilot Rega Fleet L.E. Bilde: Oris

Ikke overraskende er Big Crown ProPilot Rega Fleet L.E. en vri på Oris’ pilotklokker, men merket har gjort langt mer enn å klistre en REGA-logo på en eksisterende modell. Etter ønske fra ansatte i REGA, har klokken blitt utstyrt med både GMT-funksjon (for føring av timer i loggboken) og bezel med pulsometer-skala (backup for de elektroniske maskinene ombord).

Kassen er utført i «gun metal» PVD-behandlet rustfritt stål og har en diameter på 41 mm. I velkjent stil har modellen safirglass, skrudd baklokk, skrukrone og 100 meters vannresistens. Urverket er et Oris 798, som i bunn og grunn er jålespråk for Sellita SW330-1.

REGA i aksjon. Bilde: Oris

For mange er nok derfor ikke glass på baksiden noe stort savn, og Oris har dessuten utnyttet boltreplassen på det heldekkende baklokket på en uvanlig måte. Totalt opererer REGA en flåte på 21 luftfartøy (18 helikoptre og 3 fly). I den anledning har Oris klinket til med 21 forskjellige baklokk, som er utsmykket med silhuetten og registreringsnummeret til hvert fartøyene. Hver av de 21 blir produsert i 100 eksemplarer, for et totalt antall på 2.100 klokker.

Hver klokke leveres for øvrig i et spesielt rødt etui, som rommer både remverktøy og en ekstra rød gummirem. Rett ut av boksen kommer klokken på en svart lærrem. Den veiledende prisen er satt til 31.700 kroner, og klokkene ventes tilgjengelig denne måneden.

Førsteinntrykk

De seneste årene har Oris klart å fange oppmerksomheten til mange klokkeinteresserte – i en prisklasse hvor det tradisjonelt har vært svært tøff konkurranse.

Aquis Date Upcycle slekter på en meget populær familie, og vil utvilsomt finne sine kjøpere. Kjøpere som jeg tipper har (eller har hatt) både én og to Oris i samlingen fra før. Kynikeren i meg opplever modellen som et tidsriktig markedsførings-sprell, men resultatet er faktisk ganske sjarmerende. Tallskiven gjør klokken frisk, leken og annerledes.

Spesialmodellen for REGA er en langt mer seriøs klokke, og i mine øyne et godt eksempel på hvordan slike spesialmodeller gjøres best. Samarbeidspartneren er ikke bare relevant for Oris som merke, men også relevant for den ProPilot-kolleksjonen. Modellen føles ikke som en «reklameklokke» proppfull av gimmick, men leverer praktiske og relevante funksjoner. Og med akkurat nok ytre særpreg til å oppleves som noe litt utenom det vanlige.

Mer informasjon om nylanseringene er tilgjengelig på oris.ch.

Big Crown ProPilot Rega Fleet L.E. Bilde: Oris

ANNONSE