Leses nå
Tett på: Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio

Tett på: Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio

Panerai kan trolig tilskrives mye av æren for å ha gjort store maskuline klokker trendy, på begynnelsen av 2000-tallet. Merket har gradvis gått over til in-house urverk på flere av sine modeller, og har også introduserte flere komplikasjoner. Allikevel er det nok de enklere og verktøyklokke-aktige designene, som folk flest forbinder med en «ekte» Panerai.

panerai-lo-scienziato-tourbillon-gmt-titanio-7218

Årets nye Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio (PAM00578), er en av få modeller hvor produktuviklerne hos Panerai har fått lov til å trå gassen helt i bunnen. Klokken hevdes å være en hyllest til det italienske geniet Galileo Galilei, som med sin forskning og oppdagelser bidro til å legge grunnfundamentet for moderne horologi. Det er ingen hemmelighet at Panerai posisjonerer seg helt annerledes i markedet enn Richemont-søskne som Jaeger-LeCoultre og Vacheron Constantin, noe som bare gjør Lo Scienziato enda et hakk mer oppsiktsvekkende. For dette er ekte raffinert haute horlogerie – fra merket som lagde tøffingklokker for Silvester Stallone.

panerai-lo-scienziato-tourbillon-gmt-titanio-7206

«Lo Scientziato» (la oss bare kalle den det), byr på et skjelettert design med tourbillon, huset i en 47 mm Luminor 1950-urkasse. Selve urverket, et opptrekkbart in-house kaliber P.2005/T, er designet og utviklet  i Panerai sitt «Laboratorio di Idee» i Neuchâtel. Funksjonsmessig byr verket på klassisk visning av timer og minutter, mens sekundviseren er å finne på en underskive kl. 9. På motsatt side – kl. 3 – finner vi en indikator for 24-timer, som utfylles av en sentral GMT-viser. På baksiden finner vi en indikator for gangreserven, som for øvrig er oppgitt å være hele 6 dager.

panerai-lo-scienziato-tourbillon-gmt-titanio-7214

Både urverk og urkasse består mer eller mindre av titan, som gir en svært lav totalvekt rett i overkant av 80 gram med rem og spenne. Med sine ellers voksne dimensjoner, oppleves den dermed som overraskende lett på håndleddet. Dersom man kun er har prøvd Panerai-klokker i stål, vil man definitivt får seg en overraskelse hvis man plukker opp en «Lo Scienziato».

panerai-lo-scienziato-tourbillon-gmt-titanio-7221

Selv med et slående utseende, er det selve tourbillon-mekanismen som er selve stjernen. Istedet for å rotere parallelt med balansehjulet, roterer den på en vinkelrett akse. Den bruker også 30 sekunder, fremfor mer vanlige 60 sekunder, på en full rotasjon.

Dedikerte Paneristi vil nok dra kjensel på urverket fra tidligere, for variasjoner av dette verket har tidligere funnet veien til en liten håndfull andre modeller. Sist ut var Panerai Lo Scienziato Radiomir 1940 Tourbillon GMT Oro Rosso, som ble lansert under den asiatisk urmessen Watches & Wonders i fjor.

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio har en amerikansk listepris på heftige 143.000 dollar, og er begrenset til 150 eksemplarer på verdensbasis.

Mer informasjon om Panerai er tilgjengelig på panerai.com.