Leses nå
Tett på IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium

Tett på IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium

Gjensynet med en svart dobbelkronograf skuffer ikke.

For de med sansen for pilotklokker har 2019 vært et spesielt bra år. Under klokkemessen SIHH i januar, presenterte IWC en rekke nye modeller i den populære Pilot’s Watch-kolleksjonen. Jevnt over et stort skritt i riktig retning – i alle fall for de av oss som fortsatt har merkets pilotklokker fra 90-tallet som ideal. Det er forsåvidt ingen hemmelighet at undertegnede er en av dem, med både en UTC ref. 3251 og en Doppelchronograph ref. 3713 i boksen. Spenningen var derfor stor da muligheten til å klå litt på årets nye ref. IW371815 meldte seg.

IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium.

Historisk bakgrunn

La oss starte med litt historisk kontekst. «Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium» er definitivt en munnfull, men kommuniserer svart på hvitt modellens arvelinjer. Klokken slekter på ikke bare én men to av IWCs viktigste pilotkronografer – Doppelchronograph ref. 3711 (1992) og Fliegerchronograph Keramik ref. 3705 (1994):

Doppelchronograph ref. 3711 (1992) og Fliegerchronograph Keramik ref. 3705 (1994). (Foto: IWC)

Førstnevnte markerte ikke bare reintroduksjonen av pilotklokker hos IWC, men var også merkets første armbåndsur med dobbelkronograf (eller «rattrapante» om du vil). Slike avanserte kronografer er vanligvis langt inne i haute horlogerie-territorium, men IWCs mekanisme i ref. 3711 ble designet av Richard Habring for å fungere med et ordinært Valjoux 7750 ebauche. Og i likhet med Kurt Klaus’ 7750-baserte evighetskalender, var den velegnet for industriell «masseproduksjon».

Ref. 3705 var på sin side den første pilotklokken fra IWC i keramisk drakt. Både materialmessig og estetisk definerte det svarte ytre en ny stilretning for Pilot’s Watch-kolleksjonen, som i dag videreføres av IWCs Top Gun-linje. Originalen fra 1994 ble etter sigende produsert i mindre enn 2.000 eksemplarer, og er i dag et forholdsvis sjeldent syn på bruktmarkedet.

IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Edition «Top Gun» ref. 3799 (2007). (Foto: IWC)

I 2007 ble dobbelkronografen og svart keramikk for første gang forent i én og samme pilotklokke. Ref. 3786 var en limited edition i kun 1.000 eksemplarer, og forløperen til den adskillig mer kjente ref. 3799 fra året etter. Sistnevnte var den første Top Gun-modellen fra IWC, og var i produksjon frem til 2011. Om hukommelsen ikke spiller meg et puss, var dette også sist vi så en IWC Pilot’s Watch dobbelkronograf i svart drakt.


ANNONSE


Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium

IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium.

På tross av Top Gun-navnet er nye Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium langt mindre gimmick-preget enn ref. 3799, og oppleves i praksis mer som en direkte etterfølger av ref. 3786. Når klokken sitter på håndleddet er ingen referanser til Top Gun synlige, og de lysegrå detaljene på urskiven og viserne gir en mer voksen og «stealthy» estetikk enn den nærmeste forgjengeren. Tradisjonen tro har klokken et innslag av rødt, men denne gangen er det begrenset til sekundviseren og knappen for dobbelkronografen.

De røde detaljene bryter opp et ellers monokromt ytre.

Tidligere keramiske pilotkronografer fra IWC har alltid hatt knapper og krone i ubehandlet rustfritt stål. Denne gangen har begge et ytre i matt «jet black», men det dreier seg om mer enn bare en fargematching med kassen. Både kasse, knapper, krone og spenne er nemlig fremstilt av samme materiale – «Ceratanium» – som er et nytt egenutviklet komposittmateriale basert på en titanlegering. I følge IWC er Ceratanium «lett og uknuselig som titan, men også hardt og ripesikkert som keramikk». Noe særlig mer materialteknisk kommuniserer ikke IWC, men det er et velkjent faktum at merket historisk sett har vært gode på materialer.

Sammenlignet med «ordinære» keramiske klokker, bringer bruken av Ceratanium umiddelbart med seg to positive effekter i praksis. Tross størrelsen oppleves klokken å ha en svært behagelig vekt, og for det andre er frykten for å knuse klokken i et møte med en dørkarm eller bildør helt fraværende. Som kjent er keramikk veldig hardt, men også temmelig sprøtt.

44 mm x 16,7 mm – men fortsatt komfortabel på håndleddet.

Dimensjonsmessig har kassen en diameter på 44 mm – det samme som ref. 3786, men hele 2 mm mindre enn ref. 3799. Med en tykkelse på 16,7 mm er klokken ikke av den slankeste sorten, men sitter likevel komfortabelt på håndleddet. Remfestene er forholdsvis korte, og har en tydelig buet form. Kombinert med baklokkets fasong, bærer ikke klokken så altfor ulikt tidligere (og mindre) pilotkronografer fra IWC.

Velprøvd og delvis «in-house»

Motoren i den svartkledde dobbelkronografen er et IWC kaliber 79420, som er en (svært) nær slektning av det opprinnelige kaliber 79230 som debuterte i 1992. Etter sigende skal det kun dreie seg om en liten forskjell i finisjen – noe som uansett er gjemt av baklokket.

Top Gun-logoen skjuler kaliber 79420 med automatisk opptrekk.

I likhet med forgjengeren er kaliber 79420 basert på et ETA 7750, kombinert med IWCs proprietære (og geniale) dobbelkronograf-mekanisme. Kombinasjonen av hyllevare og egenprodusert oppleves kanskje som litt rart i 2019, men har lange tradisjoner hos IWC. If it ain’t broken, don’t fix it – og IWCs dobbelkronograf er i mange entusiasters øyne en viktig bit av den moderne klokkehistorien, og en essensiell del av den Schaffhausen-baserte urprodusentens identitet.

Les også...

Tradisjonelt har en dobbelkronograf vært noe av det heftigste man kan oppdrive av komplikasjoner, og tar man en kikk på en variant fra Patek, Lange eller desslike er det lett å forstå hvorfor. Rent funksjonelt byr IWC på det samme – muligheten til å ta deltider og rundetider ved hjelp av kronografens ekstra sekundteller. Når det gjelder estetisk nytelse er IWC imidlertid i helt annen og lavere klasse. Det skulle egentlig bare mangle, for prisen er til gjengjeld kun en brøkdel av dobbelkronografer fra den aristokratiske sveitseren og tyskeren.

Back in black

Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium oppleves som et stort skritt i riktig retning.

En helsvart IWC pilotklokke med dobbelkronograf er et godt stykke utenfor mainstream, og vil definitivt kunne splitte publikum i «yay» eller «nay». Å kjøpe en Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium forutsetter nok minst et snev av forkjærlighet for IWCs pilotklokker, og definitivt klokkemessig selvsikkerhet til å gå egne veier. La oss heller ikke glemme en forholdsvis tykk lommebok, for 149.000 kroner er en sum de færreste bruker uten å blinke.

For undertegnede er IWCs nye «Doppel» et gledelig gjensyn med flere av IWCs beste karakteristikker. Joda, kassen kunne godt vært 2-4 mm mindre, men borte er det fæle store datovinduet, og den barnslige Top Gun-estetikken som trakk ned utseende til klokkens nærmeste forgjengere. Årets nyhet er tøffere enn toget – og i mine øyne må vi faktisk tilbake til 90-tallet for å finne noen like flotte dobbelkronografer fra IWC.

Det er kanskje nettopp her den største utfordringen for Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium ligger, for fortsatt er det mulig å skaffe greie eksemplarer av ref. 3711 og 3713 til en betydelig lavere pris. Har man imidlertid falt pladask for den mørke estetikken, er det ingen vei utenom nye IW371815.

Rett skal være rett: Klokken Tidssonen fikk til disposisjon var en tidlig sample med teksten «TOP GUN» på urskiven. I ettertid ble dette fjernet, og bildene i artikkelen er retusjert for å reflektere den endelige produksjonsmodellen.

Spesifikasjoner:

  • Modell: Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium – IWC371815.
  • Det ytre: Kasse av Ceratanium – 44,0 mm diameter, 16,7 mm tykkelse – safirglass – svart urskive med grå lume – skrukrone – vannresistent 6 bar / 60 meter – innerkasse av jern for beskyttelse mot magnetfelt – 21 mm gummirem med innlegg av tekstil.
  • Det indre: Kaliber 79420, ETA 7750 med egenprodusert dobbelkronograf-mekanisme – selvopptrekkende, 44 timer gangreserve – 345 komponenter – 28.800 vph (4 Hertz) – timer, minutter, sekunder, dato, ukedag, dobbelkronograf.
  • Pris: 149.000 kroner.