Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tett på Seiko Prospex SPB143 og SPB149

Tett på Seiko Prospex SPB143 og SPB149

Svært overbevisende nytolkninger av klassikeren 62MAS fra 1965.

Alle som er over middels bevandret i Seikos verden kjenner til selskapets første dykkerklokke, 6217-8001 (62MAS). En hellig gral fra herrens år 1965. En historisk viktig klokke for det japanske selskapet, som har inspirert og påvirket senere lanseringer ved flere anledninger. Viktigst var kanskje SLA017 fra 2017 som var en oppgradert og nøye perfeksjonert relansering av originalen – hvis arv ble videreført i blå drakt med årets SLA037.

Seiko SPB143J1 med grå skive (Bilde: Tidssonen)

De fire nyhetene «Seiko Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation» føyer seg inn i rekken av modeller inspirert av 62MAS. Som navnet avslører er dette imidlertid ingen relansering, men moderne nytolkninger som forsøker å smelte sammen historiske trekk med en moderne twist. Det klarer de på en overbevisende måte.

Fire, men kanskje bare to?

Denne nylanserte underkolleksjonen spenner seg i skrivende stund over fire ulike referanser, som deler alle vesentlige tekniske egenskaper. Dette er SPB143 (grå skive på lenke), SPB145 (brun skive på lenke), SPB147 (brun skive med gulldetaljer på gummirem) og SPB149 (blå skive med gummirem og lenke). Når denne artikkelen publiseres vil nok likevel kun to være tilgjengelige hos norske forhandlere, da SPB145 er forbeholdt Seikos egne butikker og SPB149 (som var et ekstranummer til 55-årsmarkering) kommer i et begrenset antall på 5500. For sistnevnte, som vi også rapporterte om ved lanseringen, virker de norske leveringene å ha blitt revet bort allerede.

Seiko Prospex SPB143, SPB145 – Boutique, SPB147 og SPB149 – Limited Edition (Bilde: Seiko/Tidssonen)

Selv om modeller som SPB051 og SPB053 har hatt sine likhetstrekk med 62MAS er disse nyhetene langt mer tro mot avgjørende elementer fra originalen. Det er svært velkomment og viktigst er kanskje den reduserte kassestørrelsen på 40,5 millimeter, med sine rette sider og kronen klokken tre.

Den sorte bezelen (hvis bezelinnlegg faktisk er produsert i stål som har fått en sort børstet finisjering) har vokst litt i bredden og fremstår dermed et hakk mer tidsriktig enn originalen. Likevel har både skive og bezel klare likhetstrekk med inspirasjonskilden, men med moderne Prospex-logo og tekst. Helt ideelt hadde jeg likt at «X»-logoen ikke var tilstede overhodet. Det hadde gitt en enda bedre balanse i skiven og vært enda litt mer delikat og retro.

Seiko SPB149J1 med blå skive kommer i 5500 eksemplarer (Bilde: Tidssonen)

Skivene på alle modellene har et lett solstrålemønster i bakgrunnen. Det gir et fint spill av nyanser – fra grått til nesten sort på SPB143 og vekslende mellom mørk og lysere blå på SPB149. På sistnevnte trekkes skiven tydelig mot gråblå, med en dus tone som kler den meget godt og som aldri blir verken helt sort eller helt blå. Fargen går også igjen på den medfølgende gummiremmen.

Skiven er helt flat og uten noen skrånende ytterkant. Sammen med et safirglass som har en ørliten bue underbygges vintage-følelsen. De appliserte timemarkørene er tydelige og fylt med selvlysende Lumibrite. Øvrige tekst og tegn er skarpt og oppleves et hakk opp på stigen fra de typiske innstegsmodellene til Seiko. På SPB149 har man i tillegg benyttet litt rustgul farge som livner opp kontrasten mer enn på de øvrige modellene, men heldigvis uten at det blir glorete.

Den spesielle stålbezelen kler klokkene meget godt (Bilde: Tidssonen)

Også viserne er lett inspirert av originalen og er heldigvis ikke så voldsomme som vi ofte ser på Prospex-modellene med dykkertema. Sekundviseren beholder sin karakteristiske firkant mot enden, mens time- og minuttviseren har fått en lett spissing av tuppen. Her har Seiko valgt å dele visernes finisjering på langs – med den ene siden børstet og den andre polert. En liten detalj, men som likevel er med å fremme helhetsinntrykket.

På hånden

Med sin 13,2 millimeter høye profil bærer klokken behagelig og treffer min smak langt bedre enn de mange større modellene fra samme selskap. Klokken føles kompakt og ligger godt både med lenke og gummirem, samt på ulike NATO- og canvasremmer som jeg har forsøkt. Jeg vil gå så langt som å si at disse modellene godt kan omtales som «strapmonsters», for de kler remmer av mange ulike slag på en meget god måte. Spesielt vil den grå skiven kunne kombineres med et utall ulike remvarianter.

Tilbake til originaltilbehøret vil jeg imidlertid si at lenken fortsatt er et aldri så lite ankepunkt. Det er en kunst Seiko generelt behersker litt dårlig – og som ofte trekker helhetsinntrykket feil vei på ellers strålende lanseringer.

Det gjelder også på disse modellene, ihvertfall til en viss grad. Med det mener jeg at passformen mot remfestene kunne vært enda litt tettere og også foldespennen og lenkes oppleves litt slarkete. En mulighet for rask justering hadde selvsagt også vært strålende, men er ærlig talt ikke ofte å se i dette segmentet. Av erfaring tør jeg likevel påstå at både lenke og lås tåler mye juling, så dette går mer på opplevd enn faktisk kvalitet.

Den medfølgende gummiremmen på SPB149J1 (som også medfølger på SPB147J1 og kan kjøpes separat til øvrige modeller) er imidlertid meget behagelig og av høy opplevd kvalitet. Til mitt eget håndledd kunne jeg ønsket meg en litt kortere utgave av remmen, men det blir flisespikkeri – og også litt i strid med remmens (og klokkens) alternative bruksområde: på utsiden av våtdrakten.

Seiko 6R35

På innsiden av det lukkede baklokket sitter nyeste versjon av det Seiko selv omtaler som «high performance 6R-series». Det er et relativt nytt urverk som virker å ha overtatt for 6R15, hvor forskjellen ligger i en økt gangreserve til meget akseptable 70 timer. Urverket har dato i tillegg til normal tidsvisning, som forøvrig bruker en god time like før midnatt for å dra datohjulet ett hakk frem.

Den blågrå skiven matches med en dus gummirem (Bilde: Tidssonen)

En nøyaktighet som oppgis til -15/+25 sekunder per dag, sammen med en anbefalt serviceintervall på kun 2-3 år er faktorer som trekker litt ned i dette prissegmentet – hvor vi har sett stadig sterkere tekniske prestasjoner. Samtidig vet man at Seiko ofte underdriver fremfor å overdrive egne urverks nøyaktighet og pålitelighet.

Avsluttende tanker

Disse klokkene er solide og entusiastvennlige lanseringer fra det japanske merket. Joda, jeg kunne ønsket meg en enda bedre lenke og et urverk med sterkere tekniske spesifikasjoner, men den positive helheten forringes ikke nevneverdig likevel.

SPB149J1 på uoriginal NATO-rem (Bilde: Tidssonen)

For selskapets retolkninger av klassikeren 62MAS scorer høyt på det visuelle og også kvaliteten på kasse, bezel og skive står til absolutt godkjent. Sjelden opplever jeg at lanseringer fra Seiko treffer såpass godt som denne, og inntrykket vedvarer også etter å ha prøvd klokkene på armen over noe tid. For meg blir resultatet en meget vellykket kombinasjon av det gamle og det nye – egnet til å gi masse klokkeglede for pengene.

Seiko Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation

Modellnummer: SPB143J1 / SPB149J1
Dimensjoner: 40,5 x 13,2 millimeter
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 200 meter

Urverk: Seiko 6R35
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato
Frekvens: 21.600 vph
Gangreserve: 70 timer

Rem/lenke: Stållenke / Stållenke og blågrå silikonrem

Veiledende pris: 14.998 norske kroner / 16.998 norske kroner
Tilgjengelighet: SPB149J1 kommer i 5500 eksemplarer. Tilgjengelig nå.

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!