Leses nå
Speake-Marin Velsheda

Speake-Marin Velsheda


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Vi har tidligere skrevet litt om årets nyheter fra den eksklusive uavhengige urprodusenten Speake-Marin, som drives av den britiske urmakeren Peter Speake-Marin som nå er basert i Sveits.

Speake-Marin Velsheda er en del av den nye J-Class-kolleksjonen og merkets første ur med kun én viser.

Den store sentrerte blånerte viseren som nærmest krysser hele den hvitlakkerte urskiven, har en rotasjonssyklus på 12 timer.


ANNONSE


Urskiven har klassiske påmalte romerske numeraler, og de mindre markeringene angir intervaller på 5 minutter – med større markører for hvert kvarter og halvtime.

De som er kjent med Speake-Marin fra før, vil umiddelbart kjenne igjen det karakteristiske «topping tool»-motivet som preger viserens sentrum.

Over selve tidsviseren finner vi en sekundskive som fullfører én rotasjon per minutt, og dermed bringer hele «topping tool»-motivet til liv og kompleksitet ved å konstant forandre motivet mens uret går.

Selve urverket er et såkalt Speake-Marin Eros – et modifisert selvtrekkende Technotime-urverk med en gangreserve på 4-5 dager og en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz).

Speake-Marin calibre Eros.
Speake-Marin calibre Eros.

Foruten å være håndfinishert, har urverket blitt utstyrt med (igjen) det karakteristiske «topping tool»-motivet – denne gang i form av den blånerte rotoren.

Urkassen i stål måler 42 millimeter i diameter, og har Peter Speake-Marines særegne Picadilly-design med kraftige horn og klassisk løkkrone.

Kombinert med urets andre elementer er uttrykket definitivt mer klassisk enn moderne, men i realiteten dreier det seg om et slags «meta-klassisk» design hvor trekk fra historiske ur er flettet sammen og i enkelte tilfeller overdrevet.

Det er trolig denne lekenheten, den skamløse sammenflettingen av ulike klassiske elementer og triksing med dimensjoner som bidrar til at designet overraskende nok fremstår som svært velllykket og med sin helt distinkte identiet.

Speake-Marin Velsheda er derfor på mange måter en luring: Til tross for at magefølelsen sier «klassisk», har ingen historiske ur noensinne sett ut som Velsheda. Tro meg.

Prisen er satt til 8.500 amerikanske dollar (før avgifter), noe som gjør den relativt tilgjengelig for entusiaster og samlere som ønsker å utvide samlingen med et unikt ur fra en av bransjens mest fremadstormende små produsenter.

Noen spesifikasjoner:

  • Referanse: PIC.10022
  • Urverk: Selvtrekkende mekanisk Speake Marin Eros (Technotime base), frekvens 28.000 vph, 4-5 dager gangreserve.
  • Urkasse: Stål, «Picadilly»-design, 42 millimeter diameter, antirefleksbehandlet safirkrystall i front og baklokk, hvit urskive.
  • Rem: Sort alligatorrem med klassisk spenne.

ANNONSE