Leses nå
SIHH blir Watches & Wonders Geneva (og litt om Baselworld, Swatch Group og LVMH)

SIHH blir Watches & Wonders Geneva (og litt om Baselworld, Swatch Group og LVMH)

Sirkuset rundt klokkemessenes fremtid fortsetter.

I slutten av forrige uke sprakk nyheten om at klokkemessen Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) fornyes med et nytt navn og format. Det franske navnet må nå vike for det mer internasjonele «Watches & Wonders Geneva». Navnet er riktignok ikke helt nytt, men er kjent fra arrangøren FHHs tidligere «mini-messer» i Hong Kong og Miami. I pressemeldingen beskrives nye Watches & Wonders som et globalt konsept hvor Genève er første stopp i et løpende program med flere regionale arrangementer i tiden fremover.

Watches & Wonders Geneva skal knyttes tettere opp mot byen og kantonet Genève, hvor «…et bredere publikum inviteres til åpne arenaer i Genève». Blant annet nevnes utstillinger, guidede turer, åpne museer og fabrikkbesøk. Nøyaktig hvem som får muligheten til å ta del i dette, kommuniseres imidlertid ikke så klar. Likevel bør det kunne tolkes dithen at det tidligere så lukkede SIHH, nå kan bli en begivenhet også for entusiaster, samlere og andre nysgjerrige.

Watches & Wonders Geneva vil åpne opp for et bredere publikum enn tidligere. (Foto: SIHH)

Tidligere i år ble det kunngjort at at den kommende messen flyttes fra slutten av januar til 25. – 29. april. Dermed avsluttes Watches & Wonders Geneva dagen før Baselworld, som har blitt flyttet fra slutten av mars til perioden 30. april – 5. mai. Valget av datoer er ikke tilfeldig, men snarere et resultatet av et uvanlig samarbeid mellom de to messegigantene.

Nye konstellasjoner og endringene i messelandskapet må ses i lys av Swatch Groups beslutning om å bryte med Baselworld, som resulterte i gigantens fravær fra årets og kommende messer. Flere utstillere tok følge med Swatch Group ut døren (inkludert Breitling fra 2020), og diskusjonen om de store klokkemessenes fremtid ble for alvor satt i gang. Også den Richemont-dominerte SIHH Watches & Wonders Geneva har måttet se seg selv godt i speilet.


ANNONSE


Heller ikke til neste år vil Swatch Group være tilstede på Baselworld, men nøyaktig hva de vil foreta seg er det foreløpig ingen utenforstående som vet. I år gjennomførte flere av Swatch Groups toppmerker salgsmøter i Zürich parallelt med Baselworld i mars, mens utvalgt presse ble invitert til arrangementet «Time to Move» i mai. Tidssonen deltok på sistnevnte, hvor fabrikkbesøk hos Omega, Blancpain, Breguet, Harry Winston og Jaquet Droz – samt møter med Glashütte Original – stod på programmet. Interessant? Definitivt – men ikke noe det er hensiktsmessig å gjøre hvert eneste år.

For de øvrige merkene i Swatch Group-systemet later det hele til å ville løses individuelt på merkenivå. Da undertegnede pratet med Longines’ president, Walter von Känel, for et par uker siden, ble det hintet om et eget salgsarrangement for merkets forhandlere. I følge von Känel vil deler av arrangementet bli dedikert til presse, som vil få muligheten til å komme tett på årets nyheter. Beklageligvis for det voksende antallet klokkeskribenter, bloggere og influencere, har Swatch Group lagt seg på en svært restriktiv linje ift. inviterte – i praksis mer eksklusivt enn Richemonts invitasjoner til gamle SIHH.

LVMH har inntil videre ingen planer om å forlate Baselworld. (Foto: Tidssonen)

LVMH har inntil videre ikke ytret noen planer om å forlate Baselworld, men annonserte i sommer at de kommer til å avholde en egen messe litt ut på nyåret. Det er forsåvidt ikke noe nytt, for også tidligere år har luksuskonglomeratet avholdt møter og arrangementer i Genève parallelt med SIHH. Til neste år brytes imidlertid tradisjonen med å være gratispassasjer, og merkene TAG Heuer, Hublot, Bulgari og Zenith vil ha sin egen lille messe på Dubai Bulgari Hotel den tredje uken i januar. Arrangementet omtales som «LVMH Watch Week».

Klokkemessene forsvinner nok neppe over natten, men tiden med det mektige duopolet SIHH og Baselworld ser ut til å være omme. Om endringene er til det bedre for oss som følger klokkeverdenen tett gjenstår å se.


ANNONSE