Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Santos de Cartier ADLC

Santos de Cartier ADLC

Sorte varianter av fransk sporty finesse.

Nå hever kanskje ikke sorte klokker like mange øyebryn som for et tiår siden, men fortsatt er det et designtrekk som radikalt kan endre en klokkes karakter og fasade. Det skjer også når Cartier gir hele eller deler av sin Santos de Cartier et lag med ADLC.

ADLC – eller «amorphous diamond-like carbon» – er i praksis et svært hardt belegg som legges direkte på det underliggende materialet (i dette tilfellet rustfritt stål). Dette er ikke noe nytt i verken bransjen eller fra Cartier, og vi så det sist fra selskapet på den skjeletterte “Noctambule” som ble lansert på fjorårets SIHH.

Santos de Cartier ADLC i helsort (Foto: Cartier)

Årets to nye utgaver er da også bygget over samme voksne, men samtidig slanke urkasse. Med en tradisjonell og elegant urtavle blir resultatet likevel et helt annet enn både fjorårets – og også tidligere varianter av Santos i sort.

To utgaver, hvor de skilles av hvorvidt man har brukt ADLC på selve urkassen eller bare på bezelen, gjøres tilgjengelig. Den helsorte med matchende sort skive, mens utgaven med urkasse i børstet stål får en passende grå. Sistnevnte med et mønster hvor vertikale og radiale striper kombineres i indre og ytre del av skiven. En nedtonet bezel i børstet finish, fremfor modellens mer vanlige helpolerte, går igjen på begge utgavene.

Santos de Cartier ADLC i kombinasjonen sort / børstet stål (Foto: Cartier)

Den helsorte utgaven leveres med en gummirem (som etterligner den karakteristiske lenken), samt en rem av alligator. Med en urkasse i børstet stål får den grå utgaven med tilsvarende gummirem, men kommer i tillegg med lenke i rustfritt stål. Her er det nok vanskeligheten ved å benytte ADLC på bevegelige deler som ligger bak beslutningen.

Santos de Cartier ADLC bruker Cartiers eget 1847 MC, som vi også så i den oppdaterte Pasha de Cartier. Dette skal være siste variant av urverket – oppgradert med gangsystem i nikkel-fosfor som skal ytterligere bedre de antimagnetiske egenskapene.

Førsteinntrykk

Cartier satser knallhardt foran årets digitale Watches & Wonders og lanserer en rekke nyheter over flere kolleksjonsfamilier. Disse sorte Santos de Cartier er blant nyhetene som bemerket seg tidlig og som appellerer til egen smak. En tøff kombinasjon som gir en visuelt helt annen klokke enn søsknene både i stål og edelt metall. Jeg fikk fiklet litt med “Noctambule”-utgaven i fjor og fant den nok ørlite stor, så disse utgavene også i en størrelse mindre hadde vært et godt supplement.

Santos de Cartier ADLC i helsort (Foto: Cartier)

Om man skal sette fingeren på noe negativt vil det kanskje være bruken av ADLC, som har sine potensielle svakheter. Det er tross alt et tynt lag som ligger over stålet, og som dermed kan slites eller skades ved stor nok påvirkning. Selv om det ikke medfører noen konstruksjonsmessig svakhet vil det kunne gi en visuell effekt ikke alle verdsetter. Med nyeste teknologi tåler imidlertid denne legeringen ganske mye juling, så kanskje blir det et hypotetisk problem for de fleste.

Fakta og pris

Modell: Santos de Cartier ADLC
Dimensjoner: 47,5 x 39,8 x 9,38 mm
Materiale: Rustfritt stål (WSSA0037) / ALDC-belagt stål (WSSA0039)
Vannresistens: 100 m

Urverk: Cartier 1847 MC
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 40 timer

Rem/lenke: Lenke og gummirem (WSSA0037) / Gummirem og alligatorrem (WSSA0039)

Veiledende pris: 7400 sveitsiske franc / 7600 sveitsiske franc
Tilgjengelighet: Trolig fra september

I forbindelse med årets digitale Watches & Wonders har Cartier lansert sin egen nettportal med fokus årets nyheter, og nettopp «uventede møter mellom former og ideer». Mer informasjon på cartierwatchmakingencounters.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!