Leses nå
Rolex lanserer to nye Explorer

Rolex lanserer to nye Explorer

Explorer debuterer i «two-tone» og returnerer til 36 mm.

I forkant av Watches & Wonders var det som vanlig mye spekulasjon og forventninger til lanseringene fra Rolex. Mange kvalifiserte gjetninger pekte i retning av en ny Explorer II, som i år har 50-årsjubileum. I går ble en oppdatert modell presentert – men kanskje ikke helt slik en del hadde håpet på.

For Explorer II slo våre spådommer for årets Rolex-lanseringer i grove trekk til. Jørgen mente samtidig at sannsynligheten for en oppdatering av lillebror Explorer var høy, primært med endring av urverk og en mulig endring av størrelse. Denne spådommen fikk han helt rett i.

Jørgens spådommer: Rolex Explorer 36 (og 41 som ikke slo til). Bilde: Tidssonen/Rolex

Explorer i to varianter

Rolex Oyster Perpetual Explorer. Bilde: Rolex

Den nye generasjonen Explorer kommer i to nye referanser, som begge måler 36 mm i diameter. Disse vil imidlertid ikke stå side om side med den inneværende Explorer på 39 mm, men erstatter denne i sin helhet.

Fokusmodellen er nye Explorer ref. 124273, som for første gang introduserer muligheten for «two-tone» i Explorer-familien. Utførelsen, som Rolex kaller gul «Rolesor», innebærer at bezel, krone, visere, indekser og lenkens midtledd, er produsert i 18k gult gull, mens de øvrige delene er av rustfritt «Oystersteel».

Den andre varianten, Explorer ref. 124270, er en mer tradisjonell «tool watch» utført i hel stål. Kassen på 36 mm diameter innebærer at modellen nærmest oppleves som en retur til den populære Explorer ref. 114270 (2001–2010).

Av øvrige oppdateringer har de svarte urskivene fått en forbedret og mer luksuriøs lakkert finisj, og det ryktes også om at det selvlysende materialet er forbedret for lengre varighet.

Rolex kaliber 3230. Bilde: Rolex

Også urverket er oppdatert til noe nyere og bedre. På innsiden av de to nykommerne tikker det moderne kaliber 3230, som erstatter kaliber 3132 i den utgående Explorer på 39 mm. Rent praktisk betyr dette at gangreserven økes fra 48 til 70 timer, men også at urverket byr på det aller nyeste Rolex-teknologi.

Kaliber 3230 ble introdusert i fjor, og er det samme verket som sitter i nyeste Submariner «no date», samt Oyster Perpetual 36 og 41. Urverket er utstyrt med Rolex’ patenterte Chronergy-gangsystem, som sammen med en Parachrom-spiral og Paraflex-støtbeskyttelse, sørger for bedre presisjon, sjokkbestandighet og antimagnetiske egenskaper.

Førsteinntrykk

Bilde: Rolex

Reaksjonene på nye Explorer har vært mange, og ikke alle har vært like positive. Spesielt versjonen i «two-tone» har fått kritikk for å være en «penklokke» snarere enn en «verktøyklokke». Samtidig bør man ikke glemme at Rolex har lange tradisjoner for kombinasjoner av stål og gull.

Utgaven i hel stål er imidlertid en retur til form som mange nok vil sette pris på. Eldre Explorer med 36 mm diameter har for lengst blitt yndlinger for mange samlere og entusiaster. Hvorvidt disse er i et flertall eller mindretall opp mot de som foretrekker den eksisterende utgaven på 39 mm, er jeg imidlertid usikker på.

Årets lanseringer fra Rolex ble kanskje ikke det fyrverkeriet mange fans hadde håpet på – men til gjengjeld fremstår nye Explorer (i stål) som en sterk lansering mange klokkeinteresserte kan glede seg over.

Fakta og pris

Rolex Explorer
124273 («Rolesor») / 124270 (stål)

Diameter: 36 mm
Kassemateriale:
Urskive: Svart
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Lenke: stål og gult gull («Rolesor») / stål

Urverk: Rolex 3230
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 28.800 vph
Gangreserve: Cirka 70 timer
Presisjon: -2 / +2 sekunder per dag

Tilgjengelighet: 2021
Veiledende pris: 109.400 kroner («Rolesor») / 64.800 kroner (stål)

Mer informasjon er tilgjengelig på rolex.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!