Leses nå
Rolex lanserer nye Explorer II

Rolex lanserer nye Explorer II

Eventyrerklokken over noen feirer 50 år – men feiringen er ikke spesielt høylytt.

For mange med en eventyrer i magen har ingen klokke stått lengre opp på ønskelisten enn Rolex Explorer II. Festet rundt håndleddet på mange av verdens ledende ekspedisjonsmedlemmer (herunder vår egen Erling Kagge) har klokken blitt et ikon i seg selv, beviselig kapabel til å takle de tøffeste forhold man kan forestille seg. Rolex har selvsagt vært sitt ansvar bekjent og gjennom utallige annonser i kjente magasiner som National Geographic og TIME har klokkens status som eventyrerklokken over noen blitt ytterligere befestet.

Rolex Oyster Perpetual Explorer II ref. 226570. Bilde: Rolex

2021 markerer 50-årsjubileet til klokkemodellen, og årets oppgraderte utgave var derfor blant de mest forventede lanseringene fra ellers svært hemmelighetsfulle Rolex. Nå er sløret dratt av nyeste Explorer II og for mange er feiringen et slags antiklimaks – og helt uten den «fryktede» keramiske bezelen.

50 år med Explorer II

Eventyret startet med den 39 millimeter store ref. 1655 som kom for nøyaktig 50 år siden i 1971. En klokke som tok den originale Explorer et steg videre, med introduksjon av en ekstra oransje (senere rød) 24-timersviser som, sammen med den faste 24-timersinndelte bezelringen, ga mulighet for å lese av om det var natt eller dag når man utforsket mørke grotter. Den ekstra viseren var direkte koblet til timeviseren og kunne derfor ikke stilles uavhengig. Det gjorde at klokken ikke fungerte som en GMT-modell da den først kom i ref. 1655.

Rolex Explorer II ref. 1655. Bilde: Rolex

Klokkemodellens første store oppgradering kom i 1985 da referanse 16550 ble presentert i en ny og større 40 millimeter stor kasse, utstyrt med safirglass og Rolex’ kaliber 3085 på innsiden. Det oppgraderte urverkets kanskje viktigste egenskap var muligheten til å stille 24-timersviseren uavhengig og dermed fikk Explorer II også GMT-funksjonalitet. Klokkens design ble også endret tilsvarende flere av de andre modellene, herunder ved bruken av de velkjente «Mercedes»-viserne og for første gang kunne man få en skive i enten sort eller hvit farge.


ANNONSE


Med kun 4 års produksjonstid skulle ref. 16550 bli kjent som en «transitional» og i 1989 ble den erstattet av den visuelt svært like 16570. Modellen fikk et oppgradert verk i form av 3185 og ellers små designjusteringer fra sin forgjenger. Gjennom sin 22 år lange levetid skulle også ref. 16570 gjennomgå flere små endringer, herunder i bruken av selvlysende materiale.

Utgående modell – ref. 216570. Bilde: Rolex

I sammenheng med modellens 40 år tok ref. 216570 over stafettpinnen i 2011. Mange små tekniske og visuelle justeringer fulgte med i oppgraderingen, men den økte kassestørrelsen på 42 millimeter var likevel den mest markante (og omdiskuterte endringen). Igjen var den oransje fargen tilbake på GMT-viseren og med sin «maxi-dial» ble skiven enda mer lettlest enn noen gang.

Rolex Explorer ref. 226570

I ukene frem mot Watches & Wonders har Rolex selv hintet om nyheten gjennom sosiale medier og på sine nettsider. Nordlys, grottevandring og fjelltopper har levnet liten tvil om at det var duket for feiring av Explorer II, selv om detaljene i endringene har forblitt en hemmelighet.

Nye Explorer II ref. 226570 ble presentert i dag klokken 12, og der mange hadde ønsket seg noen markante nikk mot tidligere utgaver, forble nyeste variant en nærmest tro kopi av sin forgjenger.

Eneste markante forskjell finnes på innsiden, hvor det helt som forventet er en ny generasjon urverk. Her finner du nå Rolex’ eget 3285 som vi også kjenner fra nyeste GMT-Master II. Det betyr en rekke små endringer fra tidligere 3187, herunder implementeringen av Rolex’ patenterte Chronergy-gang og en betydelig lengre gangreserve på 70 timer. En oppgitt nøyaktighet på +2/-2 per dag etter montering i urkassen plasserer også urverket blant de aller beste masseproduserte på markedet.

Rolex selv oppgir også en lett redesignet kasse og lenke. Man kan skimte en ørlite slankere profil mot lenkefestene, som vi har sett på mange av de seneste års lanseringer fra merket, og det opplyses at lenken har blitt 1 mm bredere. Ytterligere forbedringer skal også være gjort på det selvlysende Chromalight-materialet, som nå skal være hvitere og lyse sterkere enn tidligere. Sammen med det som trolig er en ny AR-coating (anti-refleks) er skiven klarere hvit. En ny og bedre teknikk for den sorte fargen på timemarkørene og viserne skal også være utviklet og side om side ser disse nå mattere ut enn på forgjengeren. Synlig er også en liten endring på viserne på den sortskivede varianten.

For mange vil nok den lille Rolex-kronen klokken seks likevel stå igjen som det eneste håndfaste symbolet på at dette er nyeste variant av eventyrerklokken.

Førsteinntrykk

Selv om jeg fra tid til annen spenner på meg både fjellski og turutstyr er jeg (svært) langt fra noen eventyrer å regne. Likevel kan jeg godt verdsette Explorer II og klokkens historie hvor funksjonalitet i krevende situasjoner alltid har stått i fokus. Seneste (og nå utgående variant) fant jeg imidlertid hakket for stor for egne håndledd, med sine velvoksne 42 millimeter. I ren funksjonalitet og lesbarhet var det dog ingenting å utsette på modellen, men mitt personlige håp var at jubileumsmodellen kanskje skulle nærme seg sine forgjengere i fysisk diameter. Jeg hadde også en liten frykt/spenning knyttet til hvorvidt stålbezelen måtte vike for sin keramiske motpart.

Nyeste Explorer II kommer også med sort skive. Bilde: Rolex

Da nyheten brast var det derfor et lite antiklimaks. Jeg hadde håpet på noe litt mer. Eller egentlig noe mindre, i fysisk størrelse. Samtidig tar jeg meg i å ikke lære av egne feil, for lanseringen er helt som man burde forvente når Rolex finsliper sine kolleksjoner, og som vi ser gang på gang. Ørsmå endringer og tekniske oppgraderinger, nesten alltid uten å se seg bakover i tid, men med blikket rettet fast fremover. Og det må man bare respektere.

Fakta og pris

Rolex Explorer II
226570

Diameter: 42 mm
Tykkelse: ?
Kassemateriale: Stål (Oystersteel)
Urskive: Hvit / Sort
Glass: Safir
Vannresistens: 100 meter
Lenke: Stållenke (Oystersteel)

Urverk: Rolex 3285
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Veiledende pris: 86.000 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på rolex.com.


ANNONSE