Leses nå
Richard Mille har presentert verdens tynneste armbåndsur

Richard Mille har presentert verdens tynneste armbåndsur

  • Overtar tronen som verdens tynneste mekaniske armbåndsur.
  • 51 x 39 millimeter tønneform, som er 1,75 millimeter høy (les: lav)
  • 150 eksemplarer og en veiledende pris på 1,7 millioner euro.

Med Piaget og Bulgari i førersetene har de siste fire-fem årene bydd på en herlig fight om å lage mekaniske klokker og komplikasjoner med minst mulig høyde. Med anselige syv verdensrekorder i beltet, var det derfor ingen gedigen overraskelse da Bulgari dro sløret av sin åttende tidligere i år – Octo Finissimo Ultra – som seilet inn som verdens tynneste mekaniske armbåndsur.

Syltynt fra Richard Mille.

Stolt som en hanekylling var også sjefen i Bulgari, Jean-Christophe Babin, da han besøkte «standen» til Piaget samtidig som meg under årets Watches & Wonders. Der kunne han sammenligne selskapets nyeste rekord direkte med den tidligere innehaveren, Piaget Altiplano Ultimate Concept – og med selvsyn se at den var hele 0,2 millimeter lavere enn klokken som han vippet av tronen.

Kun måneder etter tronovertakelsen kommer imidlertid en uventet konkurrent inn fra siden. Richard Mille er kjent for å lage klokker i spesielle materialer og med lav vekt, men i kampen om verdens tynneste har de ikke gjort seg sånn voldsomt bemerket. Det endrer seg ganske radikalt med RM UP-01 Ferrari, som med sine vanvittige 1,75 millimeter er ny verdensrekordholder.

Klokken, med sitt særegne utseende, er produsert i grad 5 titan og består av en syltynn bak/mellomkasse og en tilsvarende syltynn kassefront/bezel med utskjæringer til de ulike visningene. En pakning sikrer vanntetthet til det som må sies å være imponerende 100 meter og urverket opplyses å tåle tilsvarende utrolige 5000 G i støt/slag.

Om enn uventet for en klokke i kategorien tynnest mulig, er alt i tråd med Richard Milles fokus på klokker som tåler nettopp ytre påkjenninger. Se bare på tourbillonen som er å finne på armen til Rafael Nadal under Grand Slam-finaler, eller utgaven av RM 67-02 Automatic Extra Flat på vår egen Johannes Thingnes Bø, når han banker konkurrentene i skiskyting.


ANNONSE


Tidsvisningen er i midten, med balansen synlig på høyre side.

Tilbake til nyheten legger man merke til at oppbyggingen er mer tradisjonell enn både Piaget og Bulgaris tolkninger, hvor bakkassen i større grad fungerer som en strukturell del av urverket. I Richard Milles tolkning av supertynn klokke, er urverket i svært stor grad selvbærende, som nesten gjør bragden enda mer oppsiktsvekkende.

Tradisjonelt er imidlertid ikke ordet som kommer først til pannebrasken for de øvrige elementene av klokken. Med ytre mål på 51 x 39 millimeter blir dette noe helt annet enn vi er vant til å finne i kolleksjonen, men signaturtrekk som skruene langs ytterkanten og en variant av selskapets velkjente tønneform er begge til stede.

Klokkens komponenter.

Tiden vises i vinduet som er sentralt plassert på øvre linje, mens innsyn til balansen finnes til høyre. På venstre side finner man ytterligere to utskjæringer i frontplaten, som gir plass til to «plater» som brukes til å velge mellom – og gjennomføre – trekking av urverkets hovedfjær eller stille inn klokkeslett.

På innsiden av kassen finner vi urverket Caliber RMUP-01, som opplyses å være produsert i samarbeid med velkjente Audemars Piguet Le Locle. Dette er avdelingen til den sveitsiske giganten som tidligere bar navnet Audemars Piguet Renaud et Papi, og som Richard Mille også tidligere har samarbeidet tett med.

Klokken bærer Ferraris logo.

Urverket i seg selv måler smått utrolige 1,18 millimeter i høyden og har en total vekt på 2,82 gram. I den knøttlille pakken har man i tillegg klart å levere en ganske imponerende gangreserve på 45 timer.

Klokken leveres på en spesialtilpasset gummirem, som faktisk måler mer i høyden enn selve armbåndsuret. Regn heller ikke med å kunne benytte noen av dine egne remmer på akkurat denne utgaven.

Ferraris Formel 1-fører, Charles Leclerc, med nyheten på håndleddet.

Hvorvidt ultratynne armbåndsur er en nødvendighet eller et ønske kan saktens diskuteres. Uansett viser både Piaget, Bulgari og Richard Mille høy horologisk kompetanse med sine lanseringer, som fort kan komme til gode også i mer normale armbåndsur.

Om designet og tynnheten appellerer – og du har 1,7 millioner euro på klokkekontoen – står dette igjen som et utmerket valg. Regn dog med at Babin og Bulgari vil prøve å ta tilbake tronen så fort de klarer.