Leses nå
Pre-Baselworld: Eterna Super KonTiki Chronograph

Pre-Baselworld: Eterna Super KonTiki Chronograph

Det er nesten litt rart at vi ikke hører mer om Eterna her til lands. Merket har både en interessant historie, og en tydelig norsk link i en av sine kolleksjoner.

La oss ta et lite tilbakeblikk: Sveitsiske Eterna ble etablert som «Dr. Girard & Schild» i 1856, som spesialiserte seg på produksjon av urverkskomponenter. Foretaket skiftet navn til Eterna i 1905, og i 1932 satt de opp datterselskapet ETA SA – ja, nettopp, det ETA.

En av selskapets store innovasjoner kom i 1948, med introduksjonen av det selvtrekkende urverket «Eterna-matic». Rotoren på dette verket benyttet for første gang kulelagere – en teknisk løsning som brukes den dag i dag.

ETA er nå en del av Swatch Group, og Eterna har siden 2014 vært under kinesisk eierskap. Men merket leverer fortsatt spennende ur i en forholdsvis tilgjengelig prisklasse.


ANNONSE


Men hva med denne «norske linken?» Vel, smak litt på navnet til årets nye «Eterna Super KonTiki Chronograph». KonTiki-kolleksjonen, som ble introdusert 1947, er nemlig en hyllest til den velkjente norske eventyreren, forfatteren og arkeologen Thor Heyerdahl. Denne hyllesten er ikke tilfeldig og tatt ut løse luften, for ikke mindre enn 6 Eterna-ur ble etter sigende anskaffet og brukt under Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947.

HD_Eterna_SuperKonTikiChronograph_3

Eterna Super KonTiki Chronograph er det seneste tilskuddet i kolleksjonen, og trolig den mest teknisk interessante til nå. Modellen byr nemlig på det nesten splitter nye Eterna kaliber 3916A, som er selvtrekkende mekaniske kronografurverk med flyback-funksjon. Dette modulære verket, som tilhører Eterna sin kaliber 39-familie, er både utviklet og produsert in-house. Urverket tikker med en frekvens på 28.800 vph, og gangreserven er oppgitt til 60 timer.

Visuelt åpner urverket for en flott symmetrisk layout, med underskiver kl. 3 og 9, samt datovindu kl. 6. Designet er åpenbart retro, med flere elementer vi kjenner fra tidligere KonTiki-modeller. Matt sort urskive med karakteristiske trekantede indekser med Superluminova. Helt retro er imidlertid ikke størrelsen, som er på moderne 45 millimeter i diameter.

En KonTiki-modell må naturligvis være vannresistant, og 200 meter bør være mer enn nok for de fleste. Kombinert med enten svart gummirem eller «milanse» mesh-lenke i rustfritt stål, er Super KonTiki Chronograph en klokke rustet for de meste – kanskje også ville ekspedisjoner.

Prisen indikeres å bli i sjiktet 3000 – 4999 sveitsiske franc, men merket har dessverre ingen autoriserte norske utsalgssteder.

Mer informasjon om Eterna er tilgjengelig på eterna.com.


ANNONSE