Leses nå
Pasha de Cartier 41 mm Chronograph

Pasha de Cartier 41 mm Chronograph

Den ultraelegante sportskolleksjonen får en naturlig utvidelse.

Under fjorårets digitale Watches & Wonders ble den nye familien av Pasha de Cartier lansert. En forsiktig, men samtidig nødvendig nytolkning av Gerald Gentas design fra 1985, i kolleksjonen som henter sin opprinnelse fra 1930-tallet og datidens pasja av Marrakech, Thami El Glaoui.

Da nye Pasha de Cartier traff publikum i fjor var det et skoleeksempel på hvordan subtile endringer kan gjøre store forskjeller. Små justeringer i designet (som i seg selv er en lek med motsetninger i former og fasonger) og innvendige tekniske oppgraderinger, gjorde modellserien igjen aktuell for de med kjærlighet for franskættet luksushorologi.

Ett år etter kolleksjonens inntreden følger nå kronograf-utgaven etter. Det er høyst forventet og nylanseringen gjør naturlig nok bruk av de samme visuelle ingrediensene som sine enklere søsken, men krydrer det hele med litt indre teknisk finesse.

Ultraelegant sportskronograf

Relansering av kronograf-komplikasjonen gir naturlig nok et mer innholdsrikt ansikt på modellen. De arabiske numeralene 3, 6 og 9 må vike sin plass for stoppeklokkens underskiver og basemodellens tydelige rektangulære senter (med sine sterke assosiasjoner til Tank og Santos) blir med ett mer anonymt.

Klassisk fransk fra Cartier. Bilde: Cartier

Bezelen på sin side inntar en mer fremhevet posisjon, med sin uvanlige dreibare bezel med tydelige minuttmarkeringer. Det er en detalj man sjelden ser på klokker med kronograf, men som her henter sin inspirasjon fra Gentas originale design. Det sender samtidig den pyntede klokken litt i retning sin sportslige arv, selv om bruken av blåfarget spinell (stålutgaven) eller safir (gullutgaven) på krone og trykknapper gjør sitt for å balansere. Den klare blå fargen går også igjen i de sverdformede viserne og skaper en klar kontrast til klokkens øvrige bestanddeler.

Selv om årets lansering er ny, er kronografer i Pasha de Cartier som kolleksjon ingen nyhet, for det har vi sett mange ulike tolkninger av tidligere. Mange av forgjengerne har likevel lagt seg mot den lavere enden av størrelsesskalaen (både med mekanisk og batteridrevet innside), mens nylanseringen entrer scenen i samme tidsriktige størrelse som fjorårets største varianter, nemlig 41 millimeter. Ved introduksjon tilbys klokken i enten stål med hvit skive eller i gult gull med hvit skive. Førstnevnte har mulighet for både lenke og rem, mens varianten i edelt metall leveres på skinnrem.

Lenken leveres med «SmartLink» som gjør justering uten verktøy mulig. Bilde: Cartier

Som forventet er selskapets eget QuickSwitch-system for enkelt bytte av lenke/rem, samt SmartLink som gjør det mulig å justere lenkelengden uten bruk av verktøy inkludert. Den karakteristiske hengslede kronebeskytteren inntar (på grunn av trykknappene) en litt annen form på kronografutgaven, og med det forsvinner muligheten for gravering av feks. initialer på undersiden. Personalisering kan likevel gjøres på baksiden og Cartier tilbyr i tillegg dette på den medfølgende esken.

Nyeste iterasjon av Pasha de Cartier Chronograph får også en oppgradering av det mekaniske indre, nærmere bestemt i form av 1904-CH MC. Det er et urverk som vi først så lansert tilbake i 2012 og opprinnelig er et produkt fra urverksprodusenten (og også Richemont-eide) ValFleurier.

Førsteinntrykk

Få kan design og finesse som franske Cartier. Det er noe underlig tiltalende over produsentens lek med former og fasonger, hvis resultat er skarpt nok til å ikke bli verken vulgært eller pompøst, i all sin unorske prakt. Klokker for alle er det så visst ikke, men det er nok heller ikke intensjonen.

Pasha de Cartier 41 mm Chronograph i stål. Bilde: Cartier

Kronografutgaven føyer seg derfor, etter min mening, naturlig inn i kolleksjonen og bygger videre på kolleksjonens vellykkede grunnstener fra i fjor. Igjen er det en forsiktig raffinering av designet, hvor de mange små tingene i sum blir en vellykket modernisering. Resultatet er blant de mest ultraelegante sportskronografene man kan tenke seg, og som jeg neppe har stil nok til å kunne komme unna med. Men det bør ikke stanse andre.

Fakta og pris

Cartier Pasha de Cartier 41 mm Chronograph
Diameter: 41 mm
Tykkelse: 11,97 mm
Kassemateriale: Stål / Gult gull (18K)
Urskive: Hvit, guilloché
Glass: Safir
Rem / lenke: Stållenke eller skinnrem

Urverk: 1904-CH MC
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 48 timer

Veiledende pris: 105.000 kroner (stål) / 273.000 kroner (gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på cartier.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!