Leses nå
Panerai lanserer Luminor Perpetual Calendar

Panerai lanserer Luminor Perpetual Calendar

Første evighetskalender med «Panerai» på urskiven kommer i to varianter og et begrenset antall.

De seneste årene har Panerai stokket godt om på kolleksjonen, og langt på vei pekt ut en ny retning for merket. Litt mindre historisk inspirert militærklokke – litt mer moderne og sporty luksusklokke. Denne transformasjonen (og ikke minst flere nylige avsløringer og hypoteser om uærlig praksis) har ikke falt i god jord hos den mangeårige fansen, de såkalte «Paneristi».

Samtidig viser dagens Panerai en grad av nyskapning, eksperimentering og variasjon, som vi sjelden tidligere har sett fra merket.

Luminor Perpetual Calendar

Panerai Luminor Perpetual Calendar Goldtech (PAM00742). Bilde: Panerai

Denne måneden har Panerai avduket merkets første armbåndsur med evighetskalender – i alle fall om vi legger litt godvilje til.

Rundt midten av 2000-årene hadde Panerai et samarbeid med Ferrari, hvor førstnevnte produserte Panerai-aktige klokker med den italienske bilprodusentens logo på urskiven. Referansene FER015 og FER016 var begge utstyrt med evighetskalender, drevet av et ETA-produsert baseurverk, kombinert med en modul som etter sigende var levert av Agenhor. Produsert av Panerai, men først og fremst «Ferrari-klokker».

Nye Luminor Perpetual Calendar – som for øvrig leveres i «Goldtech» rødt gull (PAM00742) eller «Platinumtech» platina (PAM00715) – er et litt annet beist. For det første er dette en Panerai tvers igjennom, basert på det velkjente Luminor-designet og med merkets egen logo kl. 12 på urskiven.


ANNONSE


For det andre er Luminor Perpetual Calendar basert på Panerais nye kaliber P.4100, som i følge merket er «Executed entirely by Panerai». I likhet med en rekke merker strekker Panerai strikken for «in-house» langt, men hva vi kan si med sikkerhet er at urverket er eksklusivt for Panerai.

Panerai Luminor Perpetual Calendar Platinumtech (PAM00715). Bilde: Panerai

Minimalistisk evighetskalender

Kaliber P.4100 bygger på P.4000, som ble introdusert i 2014 og er kjent fra modeller som Radiomir 1940 og Luminor Due. Mikrorotor, to drivfjærer og en bro-basert balanse er blant de mest fremtredende familielikhetene.

På skivesiden har Panerai lagt til en sentralisert GMT-viser, som i kjent stil kan gjemmes under timeviseren. I underskiven for små sekunder finner vi også en ekstra dag/natt-indikator med 24-timersviser, som spiller på lag med GMT-funksjonen for enkel visning av «hjemmetid». Både dag og dato vises kl. 3 – ikke helt vanlig for Panerai, men ikke så uvanlig for andre merker.

Teksten «Calendario Perpetuo» røper imidlertid at klokken har en evighetskalender. Men i stedet for å pakke skiven full av informasjon, har Panerai plassert visning av år, måned, skuddår og gangreserve-indikator på verksiden. Et genialt trekk for å sikre en urskive som opprettholder uttrykket vi forbinder med Panerai.

Kalender-komplikasjonen byr også på et og annet triks vi kjenner fra søskenmerkene i Richemont. I likhet med den Kurt Klaus-designede evighetskalenderen til IWC, justeres klokken kun ved hjelp av kronen. Og i likhet med blant annet flere urverk fra A. Lange & Söhne, spretter sekundviseren opp til kl. 12 og stopper i det kronen trekkes ut. Estetisk later finisjen til å være i tråd med de vi tidligere har sett på Panerais litt dyrere klokker. Børstet og litt industrielt – men fra et designmessig ståsted et lekker skue.

Panerai kaliber P.4100. Bilde: Panerai

Begge variantene av Luminor Perpetual Calendar kommer med en 44 mm kasse i kjent puteformet Luminor-fasong. «Goldtech» (PAM00742) har børstet finisj og polert bezel, mens «Platinumtech» (PAM00715) er helpolert. Forskjeller er det også i urskiven, hvor kassen i rødt gull er matchet med en blå skive, mens platina-versjonen byr på grønt.

Luminor Perpetual Goldtech (PAM00742) er begrenset til 270 eksemplarer, mens Luminor Perpetual Platinumtech (PAM00715) kun er tilgjengelig i 100 stykk.

Førsteinntrykk

Panerai har de seneste par årene høstet mye kritikk fra entusiaster (og spesielt tidligere fans av merket). Dersom hovedmotivasjonen bak å kjøpe en Panerai var merkets militære bakgrunn og unike autentiske historie, er det fare for at man har blitt skuffet. Personlig kan jeg tåle en dose «markedsføringsbullshit» hvis klokken til syvende og sist leverer på design og opplevd kvalitet. For i overkant kreativ markedsføring er dessverre noe mange klokkemerker er skyldige i.

Luminor Perpetual Calendar er en klokke jeg umiddelbart falt for. Spesielt platina-utgaven med grønn urskive oppleves som noe friskt og annerledes fra Panerai. Materialet er et som merket ikke har hatt til vane å benytte for ofte, og den grønne urskiven er med mine øyne en perfekt fargetone mot det hvite metallet.

Urskiven fremstår som svært balansert, og løsningen med å gjemme de «unødvendige» elementene ved evighetskalenderen er en som kler klokken godt. Man kan trekke paralleller til Mosers enkle evighetskalender, men personlig foretrekker jeg Panerais løsning med visning av dag og en ekstra GMT-funksjon.

Les også...

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen. Vannresistens på 50 meter er kanskje normen for klokker med evighetskalender, men for et merke som Panerai fremstår de lave ratingen som underlig. Her skulle jeg gjerne sett 100, ja kanskje også 200 eller 300 meter på skiven.

Når det gjelder kroner og øre fremstår klokkene som nokså riktig priset, hvor naturlige konkurrenter kan være merker som nevnte Moser, IWC og Jaeger-LeCoultre.

Fakta og pris

Panerai Luminor Perpetual Calendar
PAM00742 (Goldtech)
PAM00715 (Platinumtech)


ANNONSE


Diameter: 44 mm
Kassemateriale: Rødt gull (PAM00742) / platina (PAM00715)
Urskive: Blå (PAM00742) / grønn (PAM00715)
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 m
Rem: Lærrem av alligator, ekstra gummirem

Urverk: P.4100
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, GMT, dag/natt-indikator, evighetskalender
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Opptil 72 timer (3 dager)

Tilgjengelighet: 270 eksemplarer (PAM00742) / 100 eksemplarer (PAM00715)
Veiledende pris: 45.000 euro (PAM00742) / 64.000 euro (PAM00715)

Mer informasjon er tilgjengelig på panerai.com.


ANNONSE