Leses nå
Oris lanserer ny utgave av Aquis Depth Gauge

Oris lanserer ny utgave av Aquis Depth Gauge

Andre generasjon av Oris’ dybdemålende klokke.

At Oris produserer høyst kapable dykkerklokker kommer neppe som noen overraskelse på mange. Lanseringer som ProDiver, helt nye AquisPro og resterende familiemedlemmer i sistnevnte familie, er alle synlige beviser på at selskapet behersker det våte element på en overbevisende måte.

Nye Aquis Depth Gauge leveres på enten lenke eller gummirem. Bilde: Oris

Om vi spoler tilbake til 2013 finner vi imidlertid en profesjonell dykkerklokke utenom det vanlige, med første generasjon Aquis Depth Gauge. En mekanisk dykkerklokke, som i tillegg til alle forventede ISO-spesifikasjoner, også ga brukeren en praktisk dybdemåler – direkte integrert i armbåndsuret. Nå er andre generasjon lansert, og den byr både på tekniske og visuelle oppgraderinger.

Umekanisk dybdemåler

Første generasjon Aquis Depth Gauge var ikke først ute med den praktiske tilleggsfunksjonen, men med sin svært enkle patent (og en meget overkommelig pris på 2.600 euro), var den likevel nyskapende på sin egen måte. Det skilte den fra konkurrenter som Blancpains X Fathoms, IWC Deep One/Two og Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving Pro Geographic, og gjorde tilleggsfunksjonen tilgjengelig for et langt bredere publikum.

«The watch with a hole». Bilde: Oris

Dybdemålerens patent er like enkel som den er genial, og bygger rundt Boyle-Mariottes lov. En uthulet kanal i det ytre safirglasset fungerer som en tube, hvor et hull klokken tolv slipper vann inn eller ut, avhengig av det ytre trykket. Jo høyere trykk, jo lengre inn vil vannet komme, og aktuell dybde kan leses av på den tydelige indre skalaen i gult.

Sammenlignet med første generasjon opplyser Oris selv å ha gjort flere små forbedringer. Viktigst er kanskje at bedre produksjonsmetoder har gjort måleren mer nøyaktig, samtidig som lesbarheten er økt. Klokken er nå også utstyrt med selskapets «Quick Strap Change»-system. Øvrige endringer er primært av det visuelle slaget, med tydelige likhetstrekk til sine søsken i nyeste generasjon Aquis. Det inkluderer nye visere og timemarkører, samt oppdatert tekst og skrifttype.


ANNONSE


Den 45,8 millimeter store urkassen er i rustfritt stål, med bezelinnlegg i keramikk som forventet. Ulikt nyheten AquisPro har man imidlertid valgt et Sellita-basert urverk, fremfor det nye egenproduserte kaliber 400. Det gir en mer overkommelig pris, men jeg hadde personlig likt å se det teknisk sterke og egenproduserte verket også i denne modellen.

Førsteinntrykk

Ved første øyekast kan nye Depth Gauge lett forveksles med andre modeller i kolleksjonen, men den barske dykkerklokken bringer utvilsomt et lite ess i ermet. En dybdemåler i en mekanisk klokke er (i det minste i 2021) riktignok aller mest en gimmick, men funksjonen føles både som et naturlig supplement til en profesjonell dykkerklokke, og fremstår vel gjennomført i all sin tekniske enkelhet. Under dykking, enten det er i bassenget eller av langt mer seriøs karakter, vil klokken også kunne gi litt nostalgisk glede og trygghet, som et supplement til de langt mer moderne dykkercomputerne.

Aquis Depth Gauge i oppdatert form. Bilde: Oris

De visuelle oppdateringer fra sin litt daterte forgjenger er også vellykkede, om enn helt som forventet. Det setter jeg personlig pris på, og gjør at Aquis Depth Gauge fyller funksjonen som armbåndsur – også utover å bare være et rent arbeidsverktøy. Et nisjeprodukt er det uansett, men disse grepene vil glede de som liker Aquis-seriens visuelle fasade, og sammen med et prisgunstig urverk trolig gjøre modellen aktuell for et litt større publikum.

Fakta og pris

Modell
73377554154RS / MB

Les også...

Diameter: 45,8 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Sort
Glass: Safirglass
Vannresistens: 500 meter
Lenke / rem: Stållenke / gummirem

Urverk: Oris 733 (Sellita SW200-1)
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Tilgjengelighet: Mai 2021
Veiledende pris: 37.900 (gummirem) / 38.800 (lenke)

Mer informasjon er tilgjengelig på oris.ch.