Leses nå
Oris lanserer Big Crown Pointer Date Calibre 403

Oris lanserer Big Crown Pointer Date Calibre 403

Signaturmodellen utstyres med egenprodusert mekanikk.

Med røtter helt tilbake til 1938 kan Big Crown Pointer Date trygt kalles en signaturmodell i Oris’ etter hvert rikholdige kolleksjon. Pilotklokken, med sin karakteristiske datovisning langs skivens ytterkant, har vært i kontinuerlig produksjon i snart 80 år – og med et egenprodusert urverk på innsiden skrives hittil siste kapittel i modellens historie.

Nye Oris Big Crown Pointer Date Calibre 403 med blå skive. Bilder: Oris

Blå hyllemodell

Nå er det riktignok ikke første gang modellen kommer med egenprodusert urverk på innsiden, for allerede i sommer dro Oris sløret av en mistenkelig lik variant, med grått ansikt. Dette var imidlertid den årlige «Hölstein Edition», som kun kom i 250 eksemplarer. Med blå skive og safirglass fremfor gravert baklokk, blir derfor nyheten det første familiemedlemmet av Big Crown Pointer Date med eget urverk som tar plass som hyllemodell.

Mye kjent og noe nytt. Bilde: Oris

Oppskriften er velkjent fra sommerens spesialmodell, men skiller seg litt mer fra øvrige kolleksjonsmedlemmer. Viktigst er reduksjonen fra 40 til 38 millimeter i diameter, men også den glatte bezelringen, den lille sekundvisningen, tallene og viserne skiller seg ut. Den store kronen er imidlertid på plass, som seg hør og bør i en modell som annonserer dette i modellnavnet. Den har vært med modellen helt siden førkrigstiden, hvor lett håndtering med pilothansker var et vesentlig moment.

Summen er en klokke med tydelige familiebånd, men som uten katedral-viserne og den klassiske skrifttypen på tallene beveger seg både ett og to hakk mot det mer moderne (og ironisk nok også mot originalen fra 30-tallet). Som en liten motvekt mot fornyelsen er reduksjonen i størrelse, som trolig er egnet til å skape litt dissens blant potensielle kjøpere.

Det indre

Selv om modellen bringer med seg et lett oppdatert ytre, er det på innsiden man finner den største endringen fra de øvrige medlemmene av kolleksjonsfamilien. Kaliber 403 er nemlig en variant av Oris’ eget kaliber 400, som ble introdusert med brask og bram for godt og vel ett år siden.


ANNONSE


403 skiller seg fra baseurverket med sin lille sekundvisning, samt datovisningen hvor en sentralt plassert viser peker mot en datoskala langs skivens ytterkant. Utover dette er de oppgitte egenskapene identiske. Det betyr høy nøyaktighet (-3/+5 sekunder per dag), meget gode antimagnetiske egenskaper (med blant annet anker og ganghjul av silisium), fem dagers gangreserve og en rotor uten kulelager – hvor sistnevnte er med å gi både garantitid og et anbefalt serviceintervall på imponerende 10 år.

Førsteinntrykk

Som forventet fortsetter Oris å rulle ut kaliber 400-familien i ulike nylanseringer, og med sommerens Hölstein-utgave friskt i minnet var det ikke behov for klarsynte egenskaper for å spå at en standardmodell kunne være like om hjørnet.

Da kaliber 400 debuterte i Aquis-kolleksjonen, så vi at Oris valgte en tilnærming med nær sagt ingen endringer fra eksisterende varianter. For selskapets klassiske pilotklokke har de beveget seg litt mer i en retning hvor man blander inn noen moderne detaljer i den ellers klassiske helheten. Det viser samtidig bredden Oris kan tilby, fra de helt klasssiske Big Crown Pointer Date, via nyheten og til Big Crown ProPilot som det helmoderne alibiet.

Big Crown Pointer Date blander det klassiske med det moderne. Bilde: Oris

Med blå skive og innsyn til urverket på innsiden er det uansett lite vågale endringer å spore, både fra storfamilien og nevnte spesialmodell. Alt i alt virker derfor lanseringen som en trygg og god debut for kaliber 403 i Big Crown Pointer Date, som samtidig viser at det egenutviklede urverket fint får plass i selskapets modeller av fysisk mindre størrelse.

Fakta og pris

Big Crown Pointer Date Calibre 403
Ref. 01 403 7776 4065-07 5 19 11

Les også...

Diameter: 38 millimeter
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 meter
Rem: Sort skinnrem

Urverk: Oris Calibre 403
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato (sentralisert viser)
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 120 timer

Veiledende pris: 36.200 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på oris.ch.