Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Oris lanserer Aquis Date Calibre 400

Oris lanserer Aquis Date Calibre 400

Den populære dykkermodellen kommer nå med egenprodusert urverk.

Krevende tider for store deler av den sveitsiske klokkeindustrien ser ikke til være noen brems for Oris. De seneste årene har merket vokst frem som en av de sterkeste i den tøffe mellomklassen, og har gjort stor suksess både i Norge og internasjonalt.

Tidligere denne måneden presenterte Oris et nytt egenprodusert kaliber – men var sparsomme med detaljene om hvor urverket første ville dukke opp. Med dagens introduksjon av Aquis Date Calibre 400 har vi imidlertid fått svaret.

Oris Aquis Date Calibre 400. (Bilde: Oris)

La oss først gjøre en kort oppsummering av det nye urverket: Kaliber 400 er utviklet in-house av Oris, og er hverken en typisk ETA-klone eller basert på foregående egenutviklede urverk. Frekvensen er på 4 Hertz, og ved hjelp av to drivfjærer er gangreserven på hele fem dager.

Oris kaliber 400 – med Oris Bear gjemt i designet som et påskeegg. (Bilde: Oris)

I følge Oris har kaliber 400 gode antimagnetiske egenskaper, med anker og ganghjul av silisium samt utstrakt bruk av ikke-jernholdige og antimagnetiske komponenter. Rotoren benytter ikke kulelager, ettersom Oris identifiserte dette som en komponent rammet av hyppige problemer. Resultatet er et urverk med et anbefalt serviceintervall på hele 10 år – som kombineres med en 10 års garanti.

Men tilbake til selve klokken. Bortsett fra teksten «5 DAYS» på urskiven, er det lite ved Aquis Date Calibre 400 som hinter om den nye innmaten. Valget bør trolig applauderes, for det karakteristiske Aquis-designet har med årene fått en betydelig fanskare.

Oris later til å ha tatt utgangspunkt i den eksisterende Aquis Date i 43,5 mm størrelse, og foretatt enkelte justeringer for å støtte det nye og større urverket. For mens det eksisterende Oris 733 (Sellita SW 200-1) har en diameter på 25,6 mm, har nye kaliber 400 vokst til 30,0 mm. Rent estetisk er dette en liten triumf for Aquis, hvor urverket nå fyller ut mer av den 43,5 mm store kassen.

Av andre nyheter har Aquis Date Caliber 400 blitt utstyrt med Oris’ nye «Quick Strap Change»-system, hvor lenken eller remmen nå kan fjernes enkelt uten bruk av spesialverktøy.

Førsteinntrykk

Et egenprodusert urverk fra en relativt sett liten og uavhengig produsent er slettes ikke hverdagskost. Og at nyvinningen debuterer i en av merkets mest populære modeller, bør være gode nyheter for Oris-fansen.

Selv hevder Oris at bruken av urverk fra underleverandører ikke vil opphøre med det første. Personlig tror jeg vi vil se en gradvis overgang til egenproduserte urverk – for det gir rett også slett ikke så mye mening med fra utsiden nærmest identiske klokker, som drives av ulike kalibere. I alle fall ikke dersom Oris klarer å overbevise markedet om at urverket er verdt det.

På håndleddet. (Bilde: Oris)

Et argument for å fortsette med utstrakt bruk av urverk fra eksterne leverandører, er bykset i pris som in-house representerer. Mens den eksisterende Aquis Date med Sellita koster 24.000 kroner, øker prisen til 33.600 kroner for nykommeren med kaliber 400. Lever urverket opp til Oris’ påstander er økningen definitivt forsvarbar – men samtidig er man brått i samme pristerritorium som f.eks. Tudor.

Fakta og pris

Oris Aquis Date Calibre 400
400 7763 4135-07 8 24 09PEB

Diameter: 43,5 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blågradert
Glass: Safirglass (front og baklokk)
Vannresistens: 30 bar (300 m)
Rem / lenke: Svart gummirem / lenke i rustfritt stål

Urverk: Oris kaliber 400
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, datov
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 120 timer (5 dager)

Tilgjengelighet: November 2020
Veiledende pris: 33.600 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på oris.ch.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!