Leses nå
Nye Jaeger-LeCoultre Master Control – et intervju med Lionel Favre

Nye Jaeger-LeCoultre Master Control – et intervju med Lionel Favre

«Urmakeri er et univers av detaljer».

Årets store nyhet fra Jaeger-LeCoultre er utvilsomt den relanserte Master Control-serien. Siden avdukingen på årets digitale Watches & Wonders har den nykultiverte kolleksjonen høstet mye ros fra entusiastmiljøet – og i starten av juni kom et ekstranummer i form av to nye Memovox alarmklokker. Jeg tok en prat med Design Director Lionel Favre for å høre litt mer om årets storlansering fra merket.

Fortell litt om Master Control-serien. Hvorfor den er viktig for Jaeger-LeCoultre?

Siden introduksjonen i 1992 har Master Control-serien vært inspirert av de legendariske klokkene som ble produsert av Jaeger-LeCoultre på 1960-tallet – med nyttige komplikasjoner og urverk av høy kvalitet. Med den nye tolkningen av kolleksjonen ønsker vi å beholde det historiske DNA-et, men med sterkt forbedrede urverk og nytt design gjør vi den mer moderne, visuelt skarpere og mer i tråd med dagens stil.

Master Control Date er den mest stilrene nylanseringen (Bilde: Jaeger-LeCoultre)

For å klare det har vi blant annet re-designet urkassen og remfestene, samt gitt kolleksjonen et nytt utseende ved bruk av høykvalitets Novonappa kalveskinnsremmer.

Kolleksjonen er også et bevis på teknisk kompetanse kombinert med elegant design, hvor 70 timers gangreserve og en ny komplikasjon – Chronograph Calendar – blir lansert. Master Control er derfor en sann kombinasjon av tradisjoner innen urmakeri.

Kolleksjonen synes å ha blitt litt mindre pyntet og heller nå kanskje litt mer mot det hverdagslige. Hvilken rolle har Master Control i kolleksjonen til Jaeger-LeCoultre?

Som du har observert skiller Master Control seg fra Master Ultra Thin på grunn av sin mer hverdagslige eleganse. Her prøver vi også å inkludere mer nyttige komplikasjoner som de legendariske Memovox-, Chronograph- og Geographic-urverkene.

Master Ultra Thin på sin side er mer formell og pyntet, inspirert av de ekstra tynne lommeurene fra starten av det tjuende århundre. Det er en kolleksjon hvor du finner mer tradisjonelle komplikasjoner, som evighetskalender og tourbillon. Det siste familiemedlemmet – Master Grande Tradition – har mer komplekse urkasser hvor vi benytter urverk som kombinerer flere høykomplikasjoner med eksempler som tourbillon med evighetskalender – eller minute repeater tourbillon céleste som ble presentert i år.

Hva var hovedmålet når dere startet re-designet av Master Control?

Da prosessen startet fokuserte vi veldig på den generelle fasongen på kassen og bredden på bezelen. Målet var å modernisere og «lette» det visuelle uttrykket. Dernest var det skiven og de mange detaljene som ble sett på. Det har vært en meget lang og utfordrende prosess, men etter min mening en meget viktig. For urmakeri er et univers av detaljer. En klokke består av hundrevis av elementer – som alle er produsert med stor omhu. Å raffinere et produkt blir dermed alle detaljene sammensatt, som sammen skaper klokkens sjel. Resultatet blir det fysiske beviset på omsorgen som er lagt ned fra våre designere og urmakere.

Nye Master Control Calendar (Bilde: Jaeger-LeCoultre)

Når dere endrer design eller lanserer en ny modell, for eksempel Master Control Chronograph Calendar. Hvordan påvirkes designprosessen av urverkets design eller visa versa?

Master Control Chronograph Calendar er en veldig balansert kombinasjon av komplikasjoner. Dag- og månedsvinduene fungerer som en motvekt til datovisningen og månefasen klokken seks. For en designer er det ideelt. Hovedutfordringen er å definere den korrekte avstanden mellom de ulike indikatorene og de trenger nok luft til å ikke virke for sentrert. Vi er sånn sett heldige hos Jaeger-LeCoultre siden vi fullstendig utvikler våre egne urverk. Det betyr at designerne kan samarbeide tett med urverksavdelingen, slik at arkitekturen blir akkurat slik vi ønsker. Sånn sett er det enklere for oss å designe klokkene akkurat slik vi ønsker de.

De nye Memovox-alarmklokkene har fått «gongene» flyttet til sidekassen fremfor baklokket, samtidig som de har en meget akseptabel størrelse. Hvor vanskelig var det å få til det?

Ideen var å lansere noe nært den originale Memovox. Tynnere, mer elegant og hvor du samtidig kunne beundre urverket i aksjon. Tidligere har disse alarmklokkene hatt lukket baklokk, som fungerte som feste for resonatoren. Så det hadde en funksjon, men gjorde klokkene tykkere. Nå har vi fullstendig endret slagmekanismen, med en gong som er festet til sidekassen og langs ytterkanten av urverket. Her har vi virkelig brukt all vår kunnskap og «savoir-faire» fra minute repeatere. En kraftsamling av vår kompetanse innen feltet for å skape det vi mener er en stilfull, raffinert og teknisk imponerende Memovox.

Urverket er nå også fullt synlig gjennom baklokket, som gjør at du kan beundre slagmekanismen og rotoren i roségull som er dekorert med «Côtes de Genève». Det matcher igjen på platene. Et signaturelement er likevel uendret: den karakteristiske «school bell»-lyden av alarmen, som gir Memovox så mye sjarm.

Nyeste Memovox gir deg innsyn til urverket gjennom safirglass i baklokket (Bilde: Jaeger-LeCoultre)

Personlig håper jeg å se nyhetene i Master Control med flere skivefarger. Noen mulighet for det i nær fremtid?

Er veldig enig i at disse modellene også ville kledd andre farger, og vi skal definitivt tenke litt på den ideen.

Helt til sist. Er det noe annet rundt årets storlansering du ønsker å påpeke?

Jeg har lyst å trekke frem de nye remmene vi har valgt til Master Control-kolleksjonen. Disse er såkalte «Novonappa» kalveskinnsremmer, som er vegetabilsk garvet uten bruk av krom. Den naturlige cognac-fargen passer veldig godt til den uformelle stilen på den nye kolleksjonen.

Mer informasjon om nye Master Control er tilgjengelig på jaeger-lecoultre.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!