Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
NOMOS Minimatik

NOMOS Minimatik


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Den lille landsbyen Glashütte utenfor Dresden, kan ikke sies å være annet enn Tysklands klokkehovedstad. Stedet har omkring 7.000 innbyggere, men huser betydelige urmanufakturer og merker som A. Lange & Söhne, Glashütte Original, Tutima og Moritz Grossmann. For ikke å glemme den lille urprodusenten Nomos.

Nomos ble grunnlagt i 1990, og har siden midten av 2000-tallet gått fra å være et litt obskurt merke for kjennere, til å bli et av urverdenens mest beundrede og ettertraktede nykomlinger. I 2005 har merket eksklusivt benyttet egenproduserte in-house-urverk. La oss smake litt på den siste setningen: In-house er et svært vidt begrep, og i realiteten benyttes det i de aller fleste tilfeller underleverandører på visse urverkskomponenter – et godt eksempel er balansefjærer fra Swatch Group-eide Nivarox. Nivarox er en av flere selskaper som har/har hatt navn som Audemars Piguet, Rolex og Patek Philippe på kundelisten.

Det var derfor svært oppsiktsvekkende når Nomos ifjor introduserte sitt «Nomos swing system» – sitt eget in-house-designede og in-house-bygde gangsystem («escapement»). «Lille» Nomos er dermed i et svært eksklusivt selskap av urfabrikanter som er kapable og villige til å produsere dette selv.

[separator type=»thick»]

NOMOS DUW 3001

nomos-minimatik-1

Årets nye in-house-produserte Nomos kaliber DUW 3001, er resultatet av 3 års arbeid, og det første selvtrekkende urverket som benytter det nye Nomos swing system. Ved å plassere majoriteten av komponentene mellom baseplatinen og 3/4-platinen (3/4-platine er for øvrig et klassisk særtrekk for ur produsert i Glashütte), har man oppnådd en tykkelse på kun 3,2 millimeter. Gangreserven er oppgitt til ca. 42 timer, og frekvensen er 21.600 vph.

I følge produsenten holder DUW 3001 kronometer-standard, og byr blant annet på visuelt snacks som Glashütte-ribbing (Glashütte-varianten av Côtes de Genève) og blånerte skruer. Verket representerer ganske enkelt en helt ny generasjon med urverk fra Nomos, som alle vil bære designasjonen DUW («Deutsche Uhrenwerke»).

[separator type=»thick»]

NOMOS MINIMATIK

Nomos Minimatik debuterte på Baselworld 2015, og er den første Nomos-modellen som benytter det nye kaliber DUW 3001. Med det ultratynne urverket komme det neppe som noen overraskelse at ogå Minimatik byr på slanke dimensjoner, nærmere bestemt 35,5 mm diameter og 8,6 mm tykkelse. Er det dermed snakk om et rent dameur? Vel, i dag foretrekker mange entusiaster litt mindre ur – særskilt når det gjelder klassiske kassedesign som dette. Med dette friskt i minnet, kan Minimatik gjerne kalles «unisex».

Urkassen i stål byr på myke slanke linjer, og fra front dominerer den store safirkrystallen. Denne matches av en safirkrystall i baklokket som gir fritt innsyn til det nyte kaliber DUW 3001. Kassedesignet har en raffinert enkelhet som mange anser som typisk skandinavisk – eller kanskje nord-europeisk.

Ser man brot fra de lekne fargene, er den sølvfargede urskiven helt i tråd med Nomos sitt eksisterende designspråk, og det er nå tydelig at merket har funnet sin egen identitet. Fargene er imidlertid svært velkomne tillegg, som gir urskiven en lekenhet som myker opp den ellers litt stive og formelle Nomos.

Prisen er forventet å ligge rundt 2.600 euro.

Mer informasjon finnes på Nomos Glashütte sin hjemmeside.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.