Leses nå
Møt Fortis Stratoliner – en klokke skapt for sivil romfart

Møt Fortis Stratoliner – en klokke skapt for sivil romfart

Inspirert av verdens visjonære og testet i stratosfæren.

Fortis kan verktøyklokker – og siden 90-tallet har romfart vært et sentralt satsingsområde. I 1994 ble Fortis offisiell leverandør til romfartsorganisasjonen Roskosmos, og ble sendt ut i verdensrommet via det internasjonale romprogrammet Euromir. Gjennom årene har mekaniske kronografer fra Fortis vært i aksjon på ekspedisjoner til både romstasjonen Mir og International Space Station.

Siden 2007 har Fortis også siktet mot Mars, med ambisjon om å bli den første klokken på den røde planeten. I samarbeid med Austrian Space Forum er det første skrittet allerede tatt. I fjor høst stod Fortis på utstyrslisten da forskningsprosjektet AMADEE-20 ble gjennomført i den israelske Negevørkenen. Prosjektet var en analog simulering av Mars, hvor seks astronauter emulerte en menneskelig ekspedisjonen til planeten.

Stratoliner – designet for sivil romfart

Stratoliner S-41 representerer en annen «første» for Fortis i rommet. Årets nyhet er nemlig den første klokken som er skreddersydd for sivil romfart. En klokke inspirert av verdens visjonære, som har forvandlet gårsdagens drøm om romturisme til dagens og fremtidens virkelighet.

Fra sølvhvit «White Dust» til gråfarget «Cool Gray» og den mørkere «Cosmic Gray» – de tre ulike utførelsene av Stratoliner S-41 gir alle en ny funksjonell dimensjon til klokker skapt for verdensrommet.

Tallskivene har lyseblå felt og markeringer, som viser de ulike stadiene ved en typisk sivil romferd – såkalt «Space Travel Indicator». De lyseblå detaljene er belagt med Super-LumiNova X1, som lyser opp i mørket.

En fjerde variant – Stratoliner S-41 «Blue Japan» – byr på samme funksjonalitet og spesifikasjoner som trioen, men er gitt en alternativ mørkeblå fargepalett. Legg spesielt merke til sekundviseren, som ville vist det japanske flagget dersom viseren hadde løpt løpsk.

Laget for Japan, men tilgjengelig for alle: Fortis Stratoliner S-41 «Blue Japan».

Den 41 mm store kassen er laget av resirkulert rustfritt stål, og har et helt nytt design. Silhuetten er likevel tro mot Fortis’ velkjente maskuline designspråk. Kassen måler 21 mm mellom remfestene, og kan enten leveres på merkets karakteristiske Block-lenke med mikrojustering på låsen, eller på en robust Aviator-lærrem med foldespenne.

Alle de fire variantene av Fortis Stratoliner S-41 kommer med dobbeltsidig AR-behandlet safirglass, skrukrone og 200 meters vannresistens.

Testet i stratosfæren

Fortis har en tradisjon for å benytte robuste mekaniske urverk. Velprøvd og ujålete innmat som får jobben gjort. Stratoliner S-41 drives imidlertid av det nye WERK 17, som bygger på et samarbeid med den velrenommerte sveitsiske urverkprodusenten La Joux-Perret. Et selvtrekkende mekanisk manufakturkaliber, som benyttes eksklusivt av Fortis.

WERK 17 har en gangreserve på 60 timer, og har en kolonnehjul-basert arkitektur. Urverket er designet for å takle tøffe tak i den virkelige verden, og Fortis har gått drastisk til verks for å bevise dette utover lovnader på papiret.

Tidligere i år ble eksemplarer av det nye urverket sendt opp for testing under virkelige forhold i stratosfæren. Testen ble gjennomført fra Esrange Space Center i Nord-Sverige, og ble fasilitert av Fortis’ nye samarbeidspartner, Swedish Space Corporation. Dette gjør WERK 17 til det første manufakturkaliberet som er testet i stratosfæren.

Fortis Stratoliner S-41 har en veiledende pris på 54.900 kroner på rem og 58.900 kroner på lenke. Modellene er tilgjengelig nå hos Urmaker Jermstad (Molde), Urmaker Grøtteland (Sandnes) og Urmaker Næss (Trondheim).