Leses nå
Montblanc Meisterstück Heritage Perpetual Calendar

Montblanc Meisterstück Heritage Perpetual Calendar

For mange er Montblanc nærmest ensbetydende med luksuriøse fyllepenner og lærvarer. De siste årene har det tyske merket imidlertid lagt store krefter i å også posisjonere seg som en respektert aktør innenfor ur.

Etter å ha integrert det tradisjonsrike sveitsiske manufakturet Minerva som en del av virksomheten i 2007, samt fjorårets ansettelse av Jérôme Lambert (Lambert ble hentet fra sjefsstolen hos Jaeger-LeCoultre) som CEO er det en åpenbar spenning og nysgjerrighet rundt merkets neste trekk.

Urmaker i full konsetrasjon hos Montblanc under SIHH 2014
Urmaker i full konsetrasjon hos Montblanc under SIHH 2014

Den nye modellen Meisterstück Heritage Perpetual Calendar kan ikke tolkes som noe annet en bekreftelse på «nye» Montblancs dedikasjon til klokkekunst. Her leverer merket et ur med evighetskalender, som i stål har fått en europeisk listepris på svært konkurransedyktige 10.000 euro – mens utgaven i roségull har fått en europeisk listepris på 16.900 euro.

wwDSCF4307

Uret er basert på Montblancs Calibre MB 29.15 – et urverk som i følge kilder er et ETA-basert verk med kalendermodul fra Dubois-Depraz. Frekvensen er 28.800 vph (4 Hz) og det selvtrekkende urverket har en gangreserve på omkring 42 timer.

Evighetskalender-komplikasjonen innebærer at uret tar hensyn til de ulike månedenes lengde (inkludert februar og skuddår), og i teorien vil manuell justering være unødvendig frem til år 2100. I tillegg til visning av dag, dato og måned, har uret også visning av månefase (kl. 6) og skuddårsyklus (kl. 12).

wDSCF4277

Til tross for alle disse funksjonene oppleves modellen som temmelig elegant og klassisk, og den svakt buede sølvfargede urskiven med «sunburst»-mønster og de blånerte «sub-dial»-viserne forsterker dette uttrykket ytterligere.

wDSCF4281

Urkassen som er tilgjengelig i rustfritt stål eller roségull har en en diameter på 39 millimeter, mens høyden er oppgitt til 10,24 millimeter. Modellen har en svakt buet safirkrystall i front og en en safirkrystall i baklokket som gir fritt innsyn til urets indre maskineri.

wIMG_5028

Det er vanskelig (muligens umulig?) å finne et ur med evighetskalender til en mer konkurransedyktig pris, og Montblancs håndverk står ikke noe tilbake for ur i tilsvarende prisklasse.

Det store spørsmålet er nok hvorvidt potensielle kjøpere har blitt komfortable nok med tanken på Montblanc som en seriøs aktør innen ur til å lokke dem vekk fra de mer tradisjonelle konkurrentene.

Kanskje ikke helt ennå – men ut i fra Montblancs ambisjonsnivå bør man definitivt holde øynene åpne!

wMB_Meisterstück-Heritage-Perpetual-Calendar_110714_frontwMB_Meisterstück-Heritage-Perpetual-Calendar_110714_detail