Leses nå
Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38

Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38

En overraskende laksefarget spesialmodell med NOS Minerva-urverk.

Montblanc har rotet i arkivet til Minerva – det myteomspunnede manufakturet som ble innlemmet i det Richemont-eide merket tilbake i 2006. Resultatet er spesialmodellen Heritage Small Second Limited Edition 38, hvor egentlig alt er nytt. Vel, unntatt det aller viktigste – urverket.

Les også: Artikkelen fra Tidssonens besøk på Minerva-fabrikken.

Urverkene er overliggere fra 2003. Kanskje ikke så eksotisk som en skulle ha ønsket (eksempelvis hvis vi tenker på at det hadde vært enda mer spennende med noe fra 50-tallet). Men vi tar det vi får.

I likhet med alle andre Minerva-urverk har M62.00 manuelt opptrekk og en snerten finisjering. Attpåtil har Minerva fått vise navnet sitt på sekundindeksen klokken fire på skiven. Ifølge Montblanc er dette første gang noe slikt er gjort siden de kjøpte Minerva. Og angivelig vil de aldri gjøre det igjen.

Hva er så spesielt?

For å være superpedantisk så er det ikke noe Minerva-kaliber som heter M62.00 fra før. Urverket er i realiteten Cal. 62-00. I sin tid var det en videreutvikling av det nå legendariske Pythagore-urverket Cal. 48/49. Montblanc har med andre ord lagt til littegrann, og urverket heter nå plutselig MB M62.00.


ANNONSE


Uansett, i likhet med Pythagore (som du kan lese mer om her) er dette gjenfunnede urverket pent designet og finisjert. Legg eksempelvis merke til svanhalsregulatoren, det store balansehjulet (et kjennetegn i Minervas urverk) og den spiral-aktige finisjeringen (colimaçonnage) av opptrekksmekanismen. For ikke å snakke om broen (som også er en gjenganger i eldre Minerva-urverk). Digg.

Et under 20 år gammelt Minerva-urverk er krydderet i denne nye referansen. (Foto: Montblanc)

Selv om urverket, og dets 162 deler, er pent finisjert leverer den ikke noen spesielle komplikasjoner. Cal. 62-00, eller MB M62.00 om du vil, tilbyr sekunder, minutter og timer. Enkelt og greit – selve sjarmen med Minerva.

Innpakningen

Det er urverket som er stjernen her. Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38 kommer i subtil kasse, hvor alt er høypolert og gjort i stål. Kronen er signert med den moderne Montblanc-logoen, mens dens retro-inspirerte motstykke er dandert på skiven. Skiven er i seg selv klart retropreget, med sektorinndeling og solstråle-mønster. Kassen måler forøvrig 39 mm i diameter, og utover det leveres den på en sort alligatorrem.

Kunne det vært gjort noe mer her for å heve innpakningen på det kule urverket?

Verdt pengene? Tja…

Naturligvis spiller det inn på prisen at dette er «glemte» urverk fra nesten 20 år tilbake i tid. Montblanc Heritage Small Second Limited koster 17.900 euro. Dog er det uvisst om prisen også reflekterer datidens kostnad på urverkene, eller om den er satt høyere for å matche dagens Minerva-merkevare som haute horlogerie. Personlig synes jeg det fremstår som noe dyrt med tanke på at Montblanc allerede har noen nokså like ur i porteføljen – til en markant rimeligere prislapp. For eksempel Montblanc Heritage Automatic, et ur som koster rett under 23.000 kroner (dog med sentermonterte sekunder og en kasse på 40 mm).

Dyr eller ei, så representerer Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38 en solid pakke. Pent design, flott skive og enda flottere urverk. Men kunne den vært i hvitt gull?

Les også...

Mer informasjon om Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38 er tilgjengelig på montblanc.com.

Fakta og pris

Modell: Montblanc Heritage Small Second Limited Edition 38
Diameter: 39 mm
Materiale: Stål
Vannresistens: 50 meter

Urverk: M62.00
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter og sekunder.
Frekvens: 18.000 vph (2,5 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Rem: Sort skinnrem med foldespenne.

Veiledende pris: 17.900 euro
Tilgjengelighet: 38 eksemplarer