Leses nå
Micromilspec lanserer offisiell klokke i samarbeid med U.S. Space Force

Micromilspec lanserer offisiell klokke i samarbeid med U.S. Space Force

USAs nyeste forsvarsgren har valgt norsk leverandør for sin nye klokke.

Da amerikanerne tilbake i 2019 annonserte at de utvidet sine velkjente forsvarsgrener med et nytt familiemedlem – Space Force – hevet det utvilsomt noen øyenbryn. Her var det åpenbart at det amerikanske luftforsvaret ikke var tilstrekkelig høyt over bakkeplan, men at man trengte en egen forsvarsgren som så på både krigføring og forsvar også for verdensrommet.

Micromilspec har laget en offisiell klokke for USSF. Her i «sivil» utgave.

Nå, fire år senere, annonseres en egen offisiell klokke for Space Force. Det er morsomt nok i seg selv, men at det er norske Micromilspec som har landet oppdraget gjør det hele enda litt mer interessant for oss her hjemme på berget.

To utgaver

Micromilspec har etter hvert blitt et velkjent navn i klokkesfæren, på tross av at selskapet stort sett har produsert armbåndsur litt i det skjulte. Kundene har først og fremst vært avdelinger innen forsvars-, justis- eller redningssektoren, eller til spesifikke grupper med Widerøes piloter som et aktuelt eksempel. Et samarbeid med Norges største kjendis, Erling Haaland, satte også litt mer offentlig blest på selskapet, som nå virker å ha utvidet porteføljen enda noen hakk.

Samarbeidet med U.S. Space Force (USSF) resulterer nå i to utgaver av den offisielle klokken. Én til tjenestegjørende personell/ansatte i tjenesten og én utgave til almuen. Sistnevnte er riktignok opplyst å kun være tilgjengelig for «U.S. Citizens» etter krav fra USSF, hvor det er litt usikkert hvorvidt en amerikansk postadresse er nok for å få lov til å kjøpe et eksemplar.


ANNONSE


De to klokkene bygges over samme lest og deler alle tekniske og fysiske attributter. Det betyr en klokke med oppgitte mål på 42 millimeter i diameter og 12 millimeter i høyden, hvor integrert lenke/rem er sentralt i designet. Fasongen kjenner vi også igjen, for den er lik det vi har sett på tidligere klokker fra selskapet, med sterkt definerte kanter og profiler.

Begge utgavene av klokken leveres med stål som kassemateriale, men det er her de to utgavene skilles fra hverandre. For tjenestegjørende/ansatte betyr det en sort PVD-belagt urkasse, mens de uten reell tilknytning til USSF tilbys varianten uten spesialbehandling.

Retter vi fokuset tilbake til designet finner vi en rotérbar bezelring med normal minuttskala, en tallskive som kombinerer ulike USSF-enheters logoer, samt visere som imiterer den fjærformede motorflammen fra en rakett. Micromilspecs egen logo, USSFs motto «Semper Supra» (Always Above), samt USSFs logo er i tillegg prominent presentert.

Vender man klokken rundt finner man et åpent baklokk som gir innsyn til et Sellita SW200. Det selvtrekkende urverket leverer forventede spesifikasjoner og kan skilte med 38 timers gangreserve og er et fornuftig og forventet valg i prisklassen. Langs ytterkanten finner man i tillegg ulike graveringer i positivt relieff, med muligheten for personalisering av ett tekstfelt.

Fjær i hatten

Selv om Micromilspec allerede har fått æren av å produsere klokker for noen velrennomerte enheter, er det utvilsomt en fjær i hatten å lande en avtale med USSF. Det baner trolig vei for flere prosjekter i det store utland for den norske produsenten, som designer klokkene her hjemme, men får de produsert i Sveits av ulike samarbeidspartnere.

Sort PVD-belagt urkasse for personell i USSF.

Personlig syns jeg også Micromilspec treffer bedre med designet på sin nyeste klokke, enn hva som noen ganger har vært tilfelle tidligere. Med det mener jeg at man i større grad klarer å gjøre de mange designelementene – som alle henspeiler til USSF – mindre påtrengende og gimmicky enn man tidligere har sett. Eksempler er mønsteret på tallskiven og viserne, som begge er diskré nok til at det kunne passert som et rent design – og ikke hentet fra en konkret inspirasjonskilde.

Klokkene vil ikke komme i et forhåndsdefinert opplag, men Micromilspec virker å ha bestemt seg for en begrenset bestillingsperiode som varer frem til midten av juli. Oppgitt pris avhenger av tilvalg (gummirem, lærrem, lenke eller en kombinasjon), men virker å starte på 1.500 USD.


ANNONSE