Leses nå
Erling Haaland med spesiallaget Micromilspec

Erling Haaland med spesiallaget Micromilspec

En unik klokke på håndleddet til Norges største fotballstjerne.

Nyheter om fotballspilleren Erling Haaland i nasjonale medier er knapt å regne som noen sensasjon. Men da VG på høsten i fjor publiserte en artikkel om Haaland, det norske selskapet Micromilspec og en spesialdesignet klokke, hevet det garantert noen nye øyebryn – også blant klokkeinteresserte som normalt gir fullstendig beng i 22 mann som springer etter samme ball.

I en fersk pressemelding fra Micromilspec fremgår det at den spesialdesignede klokken nå er ferdig produsert og utlevert. Og selv om oppskriften har mange velkjente ingredienser fra klokkene vi normalt ser fra selskapet, er dette på en litt annen hylle.

Micromilspec

Siden oppstarten i 2019 har Oslo-baserte Micromilspec gjort et imponerende stykke arbeid med å etablere seg som landets kanskje fremste leverandør av spesialdesignede klokker. Hittil har selskapets klokker først og fremst vært rettet mot avdelinger innen forsvaret, politiet og ulike redningstjenester, men kundelisten inkluderer også selskaper som Widerøe – og nå altså Erling Haaland.

Konseptet til Micromilspec har hele tiden vært å tilby design av klokker hvor spesifikke designelementer tas med for å speile klienten. Etter at ferdig design er hugget i sten, får hver enkelt kjøper mulighet til å personalisere graveringer på baklokket, før klokkene blir produsert og montert av underleverandører i Sveits.


ANNONSE


Klokken er designet sammen med Erling Haaland. Bilde: Einar Aslaksen / Pudder Agency

Selskapet har derfor ingen basekolleksjon eller standardmodell å vise til, men vi har likevel lært oss å kjenne igjen urkassen og de integrerte remfestene som navet det hele bygges rundt. Det betyr en kantete og profilert sportsklokke som sender tankene mot klokker som Zenith Defy – og kanskje spesielt 1980-tallets Breitling Navitimer Quartz.

Haalands spesialutgave

Også utgaven, som i konseptfasen hadde kallenavnet «Goldenboy», inspirert av prisen med samme navn og som deles ut til verdens beste unge fotballspiller av italienske Tuttosport, er bygget rundt stort sett samme lest som tidligere utgaver. Unikt er imidlertid kassematerialet, som denne gang er produsert i «forged carbon» eller karbonkompositt på halvgodt norsk. Det betyr en gråsort kasse med lav vekt, som samtidig gir et helt annet utseende enn de normale stålmodellene.

Klokken kommer med kasse av karbonkompositt. Bilde: Micromilspec

Nytt er også de to trykknappene over og under krona. Sammen med underskivene og den nesten usynlige tachymeterskalaen på bezelen, er det tydelige tegn på at klokken byr på teknikk utover normal tidsvisning, nemlig kronograf. Og her har man ikke gått for normale kandidater fra ETA, Sellita eller andre, men VMF 3022/12 fra Vaucher. Det vekker oppsikt, for den anerkjente urverksprodusenten har normalt navn som Parmigiani Fleurier, Hermès og Richard Mille på kundelisten.

Tilbake til tallskiven er også den full av nikk til Haaland og hans karriere. Først og fremst er et bilde av Erling, sittende i sin karakteristiske «lotus»-positur, et sentralt blikkfang. Det samme er de gule fargene fra Dortmund-drakten, som benyttes både på sekundviseren og minuttviseren for kronografen. Sistnevnte er formet som et 9-tall, som er Haalands draktnummer i klubben – og siden rett før helgen, også på det norske landslaget.

Tallskiven er full av nikk til Haalands karriere. Bilde: Micromilspec

Bak de to (eller visuelt tre) underskivene finner man et mønster som betegnes som et «avstumpet ikosaeder». En referanse til de heksagon-formede panelene man finner på klassiske fotballer.

Mønsteret omkranses av en ring med skruhoder som rammer inn tallskiven og samtidig fungerer som timemarkører, mens betydningsfulle datoer for Haalands karriere er gjengitt på den skrå innerbezelen. For eksempel er datoen klokken tolv, 30.05.19, sammenfallende med Norges kamp mot Honduras i U20-VM, hvor Haaland knakket ballen i mål hele 9 ganger!

Også på baksiden finner vi «Lotus-feiringen». Bilde: Micromilspec

Vender man klokken over, finner man dessverre ikke innsyn til nevnte urverk fra Vaucher, men heller et gravert baklokk i sort titan. Også her finner vi Haaland i kjent positur, tydelig ikledd Borussia Dortmund-drakt. Ulikt selskapets stålvarianter kommer klokken uten lenke, men leveres på en gummirem som fullfører det gjennomgående sporty temaet.

Custom Made – 1 av 1

At Haaland har en interesse for eksklusive klokker bør være velkjent for de som følger han på sosiale medier. Blant annet kunne han skilte med en rekke godbiter fra merker som Audemars Piguet og Rolex i sommerens artikkel om klokkespotting på det norske herrelandslaget.

Den unike Micromilspec x Haaland ble til gjennom samarbeid med Haaland direkte, og vil kun bli laget i ett eksemplar til hovedpersonen selv. Det betyr én unik klokke til mannen fra Bryne, som ikke gjøres tilgjengelig for andre. Micromilspec har heller ikke ymtet frempå om noen kommende samarbeidsmodell for massene.

I de vedlagte pressebildene får man et innblikk fra overrekkelsen av klokken, som fant sted for kort tid siden, mens spissen var hjemme i Norge. Basert på bildene virker også hovedpersonen selv å være fornøyd med resultatet, som utvilsomt markerer den hittil største fjæren i hatten for Micromilspec.

Avsluttende tanker

Når man snakker om «norske klokkemerker» er det svært få som med rette kan betegnes som urmakere eller produsenter. De er å regne som rene designere, som gjennom sine ideer og tanker bringer frem klokker til sine kunder, med hjelp av gode eller mindre gode underleverandører. Det gjelder velkjente navn som Bruvik – og også Micromilspec.

Konsekvensen er klokker som isolert sett er teknisk uinteressante, men som kan by på visuelle ingredienser som appellerer til kundene. Et fokus på design, og et frieri til de som ønsker et tydelig tilbehør eller identitetsskaper, enten det representerer en militær avdeling eller en norsk øygruppe. Micromilspec tilhører definitivt denne kategorien, hvor det er «gimmicken» i designet som er selve salgsargumentet.

Erling Haaland får sin spesialbestilte klokke. Bilde: Einar Aslaksen / Pudder Agency

For en kresen klokkeskribent blir den overdrevne bruken av symboler og knytninger ofte for mye av det gode. Det gjelder også på Micromilspecs samarbeidsklokke med Haaland. Her kunne man med fordel utelatt enkelte elementer for et renere og mer elegant uttrykk – og kanskje samtidig vist frem det vakre urverket.

Min mening er uansett uviktig i denne sammenhengen. For Micromilspecs spesialutgave er først og fremst et personlig håndleddstrofé, spesielt designet for og med Erling Haaland. Usjenert, en tanke bøllete og veldig direkte, litt som Haaland selv. Resultatet er som en minnebok i miniatyr, med viktige datoer og hans signaturfeiring som sentrale designelementer. At dette i tillegg er en høyst kapabel klokke (som i denne omgang faktisk byr på horologisk godteri fra Vaucher), blir nesten som en bonus å regne.


ANNONSE