Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Montblanc Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama

Montblanc Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama

Jon Henrik Haraldsen

Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Spenning og «wow-faktor» er som regel knyttet til det uforutsigbare – og nettopp uforutsigbart må vel Montblanc sine nyheter under SIHH 2015 kunne sies å være. Merket overrasket med flere sterke lanseringer i et nokså bredt spekter av prissegmenter, og det er bemerkelsesverdig hvor sterk fremgang merket har hatt på urfronten i løpet av få år.

«Wow-faktoren» klarer imidlertid den nye Montblanc Collection Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama å stå for helt på egenhånd. Fra oppmerksomheten modellen fikk fra de besøkende journalistene og bloggere å dømme, er det ingen tvil om at modellen bør regnes som en av messens høydepunkter. Som navnet tilsier, hevdes modellen å være inspirert av oppdageren Vasco da Gama, men dette oppleves nesten litt unødvendig påtatt – for designet, teknikken og håndverket taler for seg selv.

mb-villeret-tourbillon-cylindrique-geospheres-2

Selve Villeret-kolleksjonen er posisjonert som Montblancs mest prestisjefulle, og er oppkalt etter den sveitsiske kommunen Villeret – hjemstedet til det over 150 år gamle manufakturet Minerva som ble integrert som en del av Montblanc i 2007. Og med «integrert» mener vi at manufakturet fortsatt lever i beste velgående, dog som et eksklusivt atelier for Montblanc.

mb-villeret-tourbillon-cylindrique-geospheres-4

I hjertet av den 47 millimeter store Montblanc Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères VdG i rødt gull, tikker det håndtrukne manufakturverket MB M68.40.  Tourbillon-mekanismen har en spesiell sylindrisk balansefjær (tradisjonelt brukt i skipskronometere), som er produsert in-house hos Montblancs manufaktur i Villeret. Dette står i sterk kontrast til urprodusenter flest, hvor majoriteten benytter underleverandører til sine konvensjonelle balansefjærer, og vitner tydelig om ressursene og kunnskapen selskapet i dag disponerer. In-house-verket består av totalt 281 deler, har en frekvens på 18.000 vph (2,5 Hz) og en gangreserve oppgitt til ca. 48 timer.

Fronten av Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères VdG domineres av tourbillonen med sin karakteristiske bro, og to store fargerike globuser. Urskiven i 18-karats gull har, med sine ulike lag og nivåer, et tydelig tredimensjonelt preg som tilfører dybde og en følelse av rafinnement. De håndmalte globusene illustrerer forløpet av dager og netter på den nordlige og sørlige halvkule, og er såpass detaljerte at de selv inkluderer høyde- og breddegrader. Roterende rundt de stasjonære globusene, finner vi to 24-timersdisker med dag/natt-indikator.

mb-villeret-tourbillon-cylindrique-geospheres-1

Kombinert med de konvensjonelle sentrale viserne og «kompasset» kl. 6, som i realiteten byr på 12-timersvisning, er det mulig å følge både lokaltid (sentrale visere), hjemmmetid (12-timersviseren kl. 6) og verdenstid (globusene med roterende disker). Lokaltid kan enkelt stilles med knappen kl. 8, mens hjemmetid kan stilles ved hjelp av den senkede knappen kl. 4. Når uret først er riktig konfigurert, trenger man kun å benytte den konvensjonelle kronen for tidsjustering.

mb-villeret-tourbillon-cylindrique-geospheres-3

Montblanc Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères VdG er størrelsesmessig et stort, men allikevel nokså «wearable», stykke haute horlogerie med målene 47 x 15,38 mm. Dimensjoner som dette er så godt som regelen snarere en unntaket. Prismessig har uret en estimert norsk listepris på 2,5 millioner kroner og en produksjon begrenset til kun 18 eksemplarer på verdensbasis. De fysiske målene og bærekomfort er nok dermed ingen reell problemstilling for de fleste. Til tross for dette er modellen er verdt å merke seg som et symbol på Montblanc sin dedikasjon og fremskritt som en seriøs aktør innen mekanisk urproduksjon. Vi følger spent med videre!

Mer informasjon er tilgjengelig på Montblanc sin hjemmeside, www.montblanc.com.

 

Montblanc hos David-Andersen

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.