Leses nå
Kristin Harila auksjonerer bort klokker fra rekordekspedisjonen

Kristin Harila auksjonerer bort klokker fra rekordekspedisjonen

Fem klokker fra 14 Peaks-prosjektet går under hammeren for gode formål.

Da Kristin Harila satte foten på toppen av K2 den 27. juli i år, markerte det enden på en ekspedisjon fjellklatrerverden sjelden har sett maken til. På kun 92 dager hadde den norsk-samiske klatreren besteget alle de 14 fjelltoppene over 8000 meter i verden, og sammen med Tenjen Lama Sherpa knuste de dermed en rekke tidligere rekorder i Himalayas fjell.

Kristin Harila på toppen av Gasherbrum. Bilde: Wikipedia Commons

På sponsorlisten stod det britiske klokkemerket Bremont, som utstyrte den norske fjellklatreren med en av sine klokker. Med seg på ekspedisjonen hadde Harila også fem øvrige klokker, som nå skal auksjoneres bort til inntekt for ulike formål – og den første klokken er allerede lagt ut.

14 Peaks-prosjektet og Tenjen Lama Sherpa

Harila har etter hvert blitt et velkjent navn i klatremiljøet, også langt utenfor Norges landegrenser. Hun har de siste årene slått rekord på rekord, men måtte bryte sitt første forsøk på rekordrask bestigning av alle 14 toppene tilbake i 2022, før hun i år forsøkte igjen – og lyktes.

Under 14 Peaks-prosjektet var Tenjen Lama Sherpa den faste klatringspartneren til Kristin Harila, og ved ekspedisjonens slutt delte de to rekorden for raskeste bestigning av alle 14 fjell over 8000 meter. En imponerende bragd, som knuste både Harilas egen tidligere rekord, samt den underkjente rekorden på seks måneder og seks dager satt av Nirmal Purja og kjent fra dokumentaren «14 Peaks: Nothing is impossible».


ANNONSE


Tenjen Lama Sherpa. Bilde: Wikipedia Commons

Kun måneder etter ekspedisjonen, i oktober i år, omkom imidlertid Tenjen Lama Sherpa under et snøskred på fjellet Shishapangma. Harila selv uttrykte stor sorg i forbindelse med Tenjens bortgang, og inntektene fra den første klokken som auksjoneres bort er derfor øremerket til hans to sønner Sange og Nurbu, med formål om å dekke utdanning. Tenjen selv hadde nemlig uttrykt et stort ønske for fremtiden til Harila; at hans sønner skulle få en utdanning da de vokste opp.

Bremont S300 Vigo

Klokkene som auksjoneres bort virker alle å være av samme modell, nemlig Bremont S300 Vigo. Det er også samme klokke som Harila selv skal ha benyttet under årets ekspedisjon. De fem som skal auksjoneres bort var imidlertid ikke med på alle 14 toppene, men solide 12 av de, inkludert Makalu, Kangchenjunga, Everest, Lhotse, Dhaulagiri, Annapurna, Manaslu, Nanga Parbat, Gasherbrum II, Gasherbrum I, Broad Peak og K2

Modellen hører hjemme i Supermarine-kolleksjonen, som med sin vanntetthet til 300 meter kanskje først og fremst må omtales som en dykkerklokke. Med ekspedisjonen friskt i minnet, kan det likevel slås fast at den også tåler høyere og langt kaldere klima enn de fleste av oss opererer i.

Modellen leveres med en 40 millimeter stor urkasse av stål, som får selskap av hvite toner i både den keramiske bezelen, på remmen og på tallskiven. Disse krydres med gulldetaljer på visere, indekser og krone, i et design som oppgis å være inspirert av den spanske nordkystens hvite sandstrender.

På innsiden av kassen finner vi det Bremont selv omtaler som BE-92AV, som er selskapets navn på det velkjente ETA2892-A2 og som for anledningen er utstyrt med blant annet Glucydur balansehjul og Nivaflex hovedfjær. Det betyr velprøvde tekniske kvaliteter og en gangreserve på 38 timer.

Mens den første av de fem klokkene allerede er lagt ut, med sluttdato 12. desember, er det ukjent når – og til hvilket formål – de resterende fire vil bli annonsert. Mer informasjon om begge deler vil trolig dukke opp når første klokke er solgt. Foreløpig er budet for første klokke kommet opp i 4.155 USD, som er under den (for oss) ukjente minsteprisen.

Dersom det frister med en klokke som har vært med på den ekstreme og rekordbrytende ekspedisjonen, finner du auksjonen og mer informasjon på Harilas eget nettsted, www.kristinharila.com.


ANNONSE