Leses nå
Innsikt: Jaeger-LeCoultre «Métiers Rares»

Innsikt: Jaeger-LeCoultre «Métiers Rares»

«Métiers Rares» befester Jaeger-LeCoultres posisjon som en av urverdenens mest komplette manufakturer.

Det er få manufakturer som kan matche Jaeger-LeCoultres renommé, og det sveitsiske urmerket har ofte blitt sagt å være «urmakernes urmaker». Med en historisk klientliste bestående av prestisjetunge navn som Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin, samt ikoniske klokker som Atmos, Memovox og Reverso, er beskrivelsen vel berettiget.

k-dpp-jlc-176

Jaeger-LeCoultre ble grunnlagt i Le Sentier av Antoine LeCoultre i 1833, og fortsatt er det den lille landsbyen i Vallée de Joux, som huser merkets hovedkvarter. Manufakturet er en imponerende samling med sammenkoblede bygninger, som huser bort i mot alle av JLC sine aktiviteter under samme tak. Det er en miks av eldre og moderne arkitektur, som later til å være et resultat av behov og funksjon, snarere enn noen søken etter det estetisk vakre. Men skjønnhet avgjøres av øyet som ser, og i lys av merkets historie og vissheten om det som foregår innenfor veggene, utstråler bygningskomplekset en tydelig styrke og tyngde.

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3.
Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3.

Det finnes urmerker som skriker, og urmerker som hvisker. Jaeger tilhører utvilsomt sistnevnte kategori, og er ikke et merke som skryter åpenlyst av seg selv og sine prestasjoner. Over 1.200 ulike kalibere og omkring 400 patenter taler kanskje for seg selv, og merkets urverk og tekniske innovasjoner vies ofte mye oppmerksomhet av entusiaster og klokkemediene.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8441


ANNONSE


Begynner man å grave litt dypere, vil man imidlertid også bli imponert over hvor «komplett» manufakturet faktisk er. For mye av det som gjøres med den største selvfølgelighet in-house hos JLC, er langt i fra noen selvfølgelighet mange andre aktører.

«Métiers Rares»

Det nye atelieret for såkalte Métiers Rares («sjeldne håndverk»), er blant manufakturets mest spennende og unike avdelinger. I et semi-åpent landskap med separate områder for innsetting av edelstener, gravering og skjelettering, emaljering og guillochage, kommer rundt 30 utøvere av tradisjonelle håndverksdisipliner sammen for kunnskapsutveksling og økt kreativitet.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8475
Det nye atelieret er godt tilrettelagt for nysgjerrige besøkende.

Igjen er det verdt å understreke at langt i fra alle urmerker har en slik kompetanse «på huset». Det er ikke uten grunn det eksisterer en rekke større og mindre aktører – firmaer vi som sluttkundene sjelden hører noe om – som spesialiserer seg slikt håndverksarbeid. Desto mer imponerende er det å se et manufaktur hvor det virkelig satser på å gjøre «alt» selv.

Innsetting av diamanter.
Innsetting av diamanter.
jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8487
Rendez-Vous Moon – intrikate detaljer er ingen mangelvare.

Jaeger-LeCoultre sitt nye atelier arbeider både med utvalgte produksjonsmodeller fra kolleksjonen, men også personlige spesialprosjekter for deres klienter. Modeller som  Duomètre Unique Travel Time (Métier Rare®) og  Rendez-Vous Moon, byr begge på arbeid signert Métiers Rares-verkstedet. Men det samme gjelder også elementer i haute horlogerie-modeller som årets nye Reverso Tribute Gyrotourbillon.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8533
Reverso Tribute Gyrotourbillon er en flott showcase av Métiers Rares.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8428

Til tross for at mye av arbeidet som skjer i atelieret er basert på tradisjonsrike metoder og teknikker, er det interne miljøet oppfordrende og støttende i forhold til innovasjon. I følge atelierets sjef, Stefan Richi, hadde flere nye teknikker blitt oppfunnet og rafinnert i løpet av de seneste årene.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8508

Emaljearbeid strekker seg fra det nokså enkle, til det svært tidkrevende og superkomplekse. Eksperimentering, prøving og feiling er en del av prosessen i søken etter det nær perfekte. Grensen mellom rene materialistiske luksusgjenstander og små kunstverk viskes ut.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8474

Les også...

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8515

Andre teknikker må også nærmest gjenoppdages – for eksempel den notorisk vanskelige operasjonen av de manuelle dreibenkene for såkalt «guillochering». Hos JLC skjer dette graveringsarbeidet på en håndfull maskiner fra tidlig 1900-tallet, som kun et begrenset antall av Jaeger sine mesterhåndverkere har kompetanse til å operere.

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8528

jaeger-lecoultre-factory-visit-2016-8524


ANNONSE


Et fabrikkbesøk kan sammenlignes med å gå inn i en litt perifer bekjent sin stue – man får raskt en følelse for atmosfæren, og legger straks merke til om den ytre fasaden matcher realiteten innenfor de fire veggene. For enkelte urmerker innebærer et fabrikkbesøk en viss fallhøyde, for det er ikke alltid innsiden stemmer helt overens med de store ordene og flotte bildene i de blanke og tykke brosjyrene.

Jaeger-LeCoultre er ikke blant merkene som skuffer, og om mulig gir et besøk bare ytterligere respekt for «urmakernes urmaker». Duften av varmt metall og olje bidrar nok med sitt, men hele manufakturet føles genuint og helhjertet fra start til slutt. For ikke bare snakkes det om at ting produseres og finisjeres in-house – men det kan tydelig bevitnes også.

Mer informasjon om Jaeger-LeCoultre er tilgjengelig på jaeger-lecoultre.com.


ANNONSE