Leses nå
IWC lanserer «Tribute to Mark XI»

IWC lanserer «Tribute to Mark XI»

«Wow!» – selv om jeg satt alene i rommet, sa jeg det ut høyt i det jeg i formiddag åpnet pressemeldingen fra IWC. På innsiden lå detaljene rundt den nyeste pilotklokken fra merket, IWC Pilot’s Watch Mark XVII Edition «Tribute to Mark XI». Navnet er helt klart en munnfull, men er samtidig en nesten overdrevet presis beskrivelse av nøyaktig hva dette er. Fort det er snakk om en hyllest til den historiske modellen Mark XI (Mark 11), basert på plattformen til den inneværende generasjonen av IWC pilotklokker – nærmere bestemt Pilot’s Watch Mark XVII (Mark 17).

iw327007-2

Er man det minste interessert i pilotklokker, eller klokker med en militær tilknytning, kjenner man trolig til Mark XI. Klokken ble produsert fra 1948 og litt ut på 1980-tallet, før den ble avløst av Mark XII. Noe av det som krydrer historien, er at Mark XI primært ble levert til militære styrker – først fremst det britiske luftforsvaret. Klokken er også teknisk interessant, for på innsiden av den 36 mm store urkassen, satt IWC sitt legendariske in-house kaliber 89.

«Tribute to Mark XI» er ingen direkte kopi av Mark XI, men har flere referanser til forgjengeren. Spesielt legger man merke til de spesielle batong-formede viserne, og kombinasjonen av trekant og indeks kl. 12. Om sant skal sies, ser jeg personlig minst like mye Mark XII i modellen, ved elementer som «Schaffhausen» under logoen, og datovindo. Det luminiserende belegget er forøvrig av den ferdig-eldete typen, som i alle fall ser bra ut rent estetisk.

iw327007_back-1


ANNONSE


Spesifikasjonsmessig har klokken en diameter på 40 mm, og er utstyrt med IWC sitt kaliber 35111. Såvidt jeg kan forstå, er det selvtrekkende urverket en IWC-modifisert utgave av Sellita sitt SW300-1 (mer eller mindre ekvivalent med ETA 2892-A2). Kanskje ikke det mest interessante valget, men IWC gjør langt på vei opp for dette ved å inkludere en innerkasse i mykt jern. Ikke bare gir dette beskyttelse mot magnetiske felt, men er også historisk relevant for merket.

Les også...

Personlig er jeg spesielt svak for IWC sine eldre pilotklokker (en IWC ref. 3713 Doppelchronograph er i samlingen). Jeg er ikke alltid enig i det tilsynelatende fokuset til dagens IWC, men «Tribute to Mark XI» viser merket fra en side jeg gjerne ser mer av. Uavhengig av eventuelle historiske referanser, syns jeg det er en klokke hvor det meste stemmer.

IWC Pilot’s Watch Mark XVII Edition «Tribute to Mark XI» er en limited edition på 1.948 eksemplarer, og blir i første omgang tilgjengelig hos Harrods i London. Her kan den kjøpes eksklusivt i tre måneder fra og med juli 2017, før den blir tilgjengelig hos IWC sine egne boutiques, og autoriserte forhandlere. Veiledende pris er satt til 4.960 euro.

[separator type=»space»]


ANNONSE