Leses nå
IWC lanserer Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705»

IWC lanserer Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705»

IWC hyller samlerfavoritten «Black Flieger» med en «online exclusive» i 1.000 eksemplarer.

De tidligste pilotkronografene fra IWC har for lengst fått kultstatus. Stadig flere entusiaster oppdager ref. 3706 og 3711 (og 3713), som var en del av IWCs første generasjon helmekaniske pilotkronografer på 90-tallet. Likevel er det ref. 3705 – også kjent som «Fliegerchronograph Keramik» – som de seneste årene har fått mest oppmerksomhet blant samlere. Jack Forster fra Hodinkee er blant de som tidlig så magien ved den «glemte helten», og skrev en omfattende sak om ref. 3705 her.

IWC Fligerchronograph Keramik ref. 3706 (1994). Bilde: IWC

«Black Flieger», som den nå også kalles, ble introdusert i 1994 som den første keramiske pilotklokken fra IWC. Lanseringen ble imidlertid ingen suksess, og i følge IWC ble produksjonen stanset etter få år og rundt 1.000 eksemplarer. Spol frem til 2018, og den avdøde IWC-direktøren Günter Blümleins personlige ref. 3706 går under hammeren for heftige 53.750 amerikanske dollar hos auksjonshuset Phillips. Noe skyldes naturlig nok objektets unike proveniens, men salgssummen er likevel en indikasjon på den økte interessen for modellen.

IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705»

IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705». Bilde: IWC

Nye Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705» (ref. 387905) er en hyllest til den keramiske kronografen fra 1994. Modellen er en limited edition i 1.000 eksemplarer, og er tilgjengelig eksklusivt via iwc.com – samt på wechat, YNAP og den offisielle IWC flaggskipbutikken på Tmall.

Mens originalen var drevet av et Valjoux 7750, er nykommeren utstyrt med IWCs egenproduserte 69380. Ikke overraskende fra et merke som de seneste årene har satset mer og mer på «in-house». Med nær identiske dimensjoner ligger imidlertid forholdene til rette for en tro kopi av 3705. Denne ruten har imidlertid IWC ikke valgt, men har derimot foretatt en håndfull estetiske og teknisk justeringer.

7750 er erstattet med egenprodusert mekanikk. Bilde: IWC

Kassen har vokst fra 39 til 41 mm, og tross et lignende sort ytre er materialet ikke lenger teknisk keramikk. IWC har gått for det egenutviklede materialet Ceratanium, som beskrives som «lett og robust som titan, men ripesikkert som keramikk». I følge IWC maskineres kassen fra en spesiell titanlegering, som deretter er gjenstand for en fasetransformasjon via varmebehandling i en ovn.


ANNONSE


Heller ikke urskiven er en tro kopi av forgjengeren, og er gitt et mer kompakt design hvor underskivene sitter tettere. Layouten er later til å være identisk med den inneværende Pilot’s Watch Chronograph Spitfire, og deler også samme skrifttypen på tallene. Viserne er imidlertid tett på originalen, med den særegne «avkappede» timeviseren.

Bilde: IWC

Førsteinntrykk

Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705» fremstår som en verdig hyllest til en av IWCs kuleste klokker. Selv om det ikke er snakk om en blåkopi av originalen, har IWC lykkes i å fange klokkens distinkte uttrykk.

Personlig syns jeg ikke det er noe mål i seg selv å produsere en nøyaktig kopi. Jeg er ikke fremmed for å kritisere relanseringenes avvik fra inspirasjonskilden – men kritikken bunner da i noe originalen gjorde riktig, som nyheten gjør dårligere.

Selv om «Tribute to 3705» har flere større og mindre forskjeller fra originalen, føles ingen av trekkene feil. I tillegg til å inneha samme høye kulhetsfaktor som 90-tallsmodellen, har IWC skapt et bunnsolid produkt som står støtt på egne bein.

Bilde: IWC

Fakta og pris

IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition «Tribute to 3705»
IW387905

Diameter: 41 mm
Tykkelse: 15,3 mm
Kassemateriale: Ceratanium
Urskive: Matt svart
Glass: Safirglass, konveks
Vannresistens: 30 meter
Rem: Svart kalveskinn

Les også...

Urverk: 69380
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, dag, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 46 timer

Tilgjengelighet: 1.000 eksemplarer
Veiledende pris: 12.900 euro

Mer informasjon er tilgjengelig på iwc.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!