Leses nå
IWC GST Perpetual Calendar

IWC GST Perpetual Calendar

IWCs sporty evighetskalender er klokken du ikke visste at du ville ha.

Da IWC gjenintroduserte Aquatimer-navnet i 1998, var det som en del av sportskolleksjonen GST (for «gold, steel, titanium»). Kolleksjonen levde frem til rundt 2004, da den ble avløst av en ren Aquatimer-kolleksjon. I ettertid er det nok minnene om GST Aquatimer, og den spesielle Deep One, som kanskje lever sterkest hos klokkeinteresserte. La meg understreke at ingen av disse er overdrevet populære eller hypede, og de kunne strengt tatt funket i denne spalten. Det er likevel en annen «glemt helt» i GST-familien jeg har lyst til å trekke frem denne gangen.

IWC GST Perpetual Calendar

GST Perpetual Calendar stammer fra en tid da IWC bare var skikkelig kult (og litt for spesielt interesserte). Designet med den integrerte lenken, er kjent fra både øvrige GST-modeller og den etterfølgende Aquatimer-kolleksjonen. Diameteren på 44 mm er forholdsvis voksen, men helheten fremstår som velproporsjonert, lett sporty, og luksuriøs. Egentlig minner det ikke så rent lite om Ingenieur (Genta-varianten), som på denne tiden var nærmest fraværende i IWCs kataloger.

IWC GST Perpetual Calendar i titan (svart) og stål (hvit og laksefarget). Foto: IWC.

Da GST Perpetual Calendar ble introdusert i 2001, var det i form av tre ulike varianter. Den mest sporty er definitivt utgaven i titan med svart skive, mens stål med hvit skive har bredest appell. Min personlige favoritt er den styggdeilige stålmodellen med laksefarget skive, som man bare kan undres over hvordan kunne bli godkjent av IWCs ledelse. Feiltrinnet ble oppdaget før produksjonen opphørte en gang rundt 2004, for innen den tid rakk IWC å slippe tre oppdaterte varianter. Samtlige i stål, og med svart, sølvfarget eller hvit skive.

«Andre forsøk»: GST Perpetual Calendar i stål. Foto: IWC.

Har man litt kjennskap til IWC, vil man umiddelbart dra kjensel på skivens layout. Plasseringen av de ulike elementene, røper at dette er Kurt Klaus’ velkjente evighetskalender. Modulen sitter på en 7750 base, og IWC har døpt herligheten kaliber 79261. Klaus’ design brukes den dag i dag, og kan kanskje regnes som IWCs «signaturkomplikasjon». Men kjøper man f.eks. en splitter ny Portugieser Perpetual Calendar, har IWCs egenproduserte urverk nå overtatt rollen som base.

Les også...


ANNONSE


Min favoritt: GST Perpetual Calendar med laksefarget skive. Foto: IWC.

Vet man ikke bedre, vil man kanskje skrike om at GST Perpetual Calendars 7750-basert evighetskalender er en dealbreaker. Store deler av magien ved Klaus’ oppfinnelse, var imidlertid det faktum at en såpass kompleks komplikasjon kunne masseproduseres. Den var i utgangspunktet ment for å jobbe sammen med et 7750 – på samme måte som Habrings dobbelkronograf noen år senere.

Noen kjappe søk på nettet tyder på at skal være mulig å oppdrive et velholdt eksemplar av GST Perpetual Calendar for rundt 85.000-100.000 kroner. Isolert sett er dette en nokså betydelig slant med kroner. For en evighetskalender av dette kaliberet, syns jeg imidlertid klokken er et kupp.