Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Hvitsten Timepieces «The North Sea»

Hvitsten Timepieces «The North Sea»

Vi har tatt en hands-on kikk på norske Hvitsten Timepieces «The North Sea».

Tidligere denne måneden introduserte vi «The North Sea», som er den nyeste klokken fra det nokså ferske norske merket Hvitsten Timepieces. Ut i fra responsen på Tidssonens Facebook-side å dømme, vekket klokken tydelig interesse blant våre lesere, og da merket inviterte til å ta klokken i nærmere ettersyn, grep vi muligheten.

La oss først si noen ord om merket.

Langhus-baserte Hvitsten Timepieces ble etablert i 2014 av Håkon-André Blad. Deres første modell, «Aurora», ble lansert via crowdfunding-nettstedet Indiegogo, og bød på et et enkelt dressklokke-aktig design, kombinert med et selvtrekkende Miyota-urverk på innsiden. Mye har skjedd siden den gang, og Hvitsten har nå flyttet hele produksjonen av klokkene til Sveits, og erstattet de japanske urverkene med Sveitsiske ETA-verk. Dette skiftet har medført en jevnt over høyere kvalitet, men naturlig nok også en høyere pris. Og for de som lurer: Navnet «Hvitsten» er en referanse til en liten bygd i Vestby kommune, mellom Drøbak og Son.

hvitsten-north-sea-6

Linjene til The North Sea er velkjente, og kan trolig best beskrives som en klassiske – eller kanskje «nyklassiske», gitt diameteren på moderne 42 mm. Styrken ved et slik det design er at det er tidløst og har bred appell, men samtidig blir utfordringen å differensiere seg fra de nærmest utallige konkurrentene.

Hvitsten har imidlertid et betydelig ess i ermet, for det første man legger merke til ved «The North Sea», er urskiven i blåtonet lapis lazuli. Lapis lazuli (eller «lasurstein» på norsk), har med sin særegne dypblå farge blitt brukt i årtusener, både som smykkestein, og som fargepigment for fargen «ultramarine». Det bør dermed ikke komme som noen overraskelse at steinen også har blitt benyttet i klokker, men langt i fra hyppig, og som regel i ur av høy prisklasse. Hvitsten byr derfor på en unik egenskap, som undertegnede ikke kan huske å ha sett i denne prisklassen tidligere.

hvitsten-north-sea-5

Avhengig av lysforhold, byr «The North Sea» sin urskive på en rekke fargetoner, som strekker seg fra gråaktig via blått og til det lilla-aktige. I rett lys og rett vinkel kan urskiven nærmest ta pusten fra en.

hvitsten-north-sea-2

En naturlig og nokså tiltalende karakteristikk ved urskiver i Lapis lazuli, er at hver urskive er unik med tanke på mønster og fargemiks.

Ser vi på urskivens øvrige trekk, har Hvitsten valgt å gå for enkle polerte indekser og skjeletterte sverdformede time- og minuttvisere, som minimerer eventuell tildekning av urskiven. Selv datovindu er valgt bort, så det er ingen tvil om at det er urskiven som er satt i fokus.

hvitsten-north-sea-4

Vender vi «The North Sea» rundt, finner vi en safirkrystall i baklokket som gir fritt innsyn til et sveitsisk-produsert ETA 2824-2. Den fotograferte modellen er imidlertid en prototype, og produksjonsmodellen av «The North Sea» vil bli utstmykket med en dekorert rotor med Hvitstens «H»-logo. Valget av 2824 er ikke akkurat grensesprengende, men fremstår som et godt valg gitt prisklasse og 2824 sin status som velprøvd arbeidshest. «Alle» skrur på 2824, noe som også vil være svært positivt når det er tid for første service. Gangreserven ligger på rundt 38-40 timer, og urverket tikker med en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz).

hvitsten-north-sea-8

«The North Sea» leveres enten på lenke i stål, eller skinnrem med dobbel foldespenne. Erfarne klokkeentusiaster benytter ofte tommelfingerregelen om å alltid gå for utgaven med lenke (og heller kjøpe rem senere), men remmen Hvitsten byr på er slettes ikke hva som helst. Faktisk har merket inngått et samarbeid med Paris-baserte Camille Fournet (ja, den Camille Fournet som lager remmer til Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre m.fl., og undertegnedes foretrukne remprodusent). Det er i alle fall ingen tvil om at merket satser.

hvitsten-north-sea-3

Ser man bort fra den særegne urskiven og de spesialsydde remmene, er den helhetlige opplevde kvaliteten er jevnt over på høyde med majoriteten av mekaniske ur i den aktuelle prisklassen. Legger man derimot til skiven og remmen, er det imidlertid ingen tvil om at kvalitetsinntrykket heves betydelig. Prisen på 18.995 kroner fremstår dermed ikke som direkte avskrekkende, selv ikke med tanke på at Hvisten foreløpig er et tilnærmet ubeskrevet blad.

Venteliste på modellen er åpen fra og med 30. juli via merkets hjemmeside.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.