Leses nå
Gustafsson & Sjögren

Gustafsson & Sjögren


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Tidssonen har tidligere skrevet om litt om hvordan «independent watchmakers»  ofte små frittstående atelierer med noen av de ypperste håndverkere utgjør store deler av urmakerkunstens øverste divisjon.

Norske foretak i denne kategorien er dessverre fraværende, men vender vi blikket mot våre svenske naboer finner vi den Linköping-baserte duoen Gustafsson & Sjögren («GoS»).

Knivsmed Johan Gustafsson og urmaker Patrik Sjögren møttes for første gang i 2007 og innså raskt at de delte en felles lidenskap for deres respektive fag og gamle skandinaviske håndverkstradisjoner.

Frøet var dermed plantet for et fruktbart samarbeid som har resultert i produksjonen av armbåndsur med en helt unik skandinavisk identitet.


ANNONSE


Knivsmeden og urmakeren

Kombinasjonen av en urmaker og knivsmed er definitivt noe utenom det ordinære, men nettopp denne kombinasjonen er nødvendig for å bedre forstå GoS.

Johan Gustafsson har over 20 års erfaring som knivsmed og har vunnet flere internasjonale utmerkelser for sitt arbeid.

Gustafssons spesialfelt er tilvirkningen av såkalt damaskusstål, og ved å benytte egenutviklede teknikker er han i stand til å produsere svært kompliserte og unike mønstre.

Designmessig er Gustafssons mestring av damaskusstål en av de mest karakteristiske trekkene ved GoS-urene, og preger flere sentrale elementer som urskive, bezel, krone og urverkets broer.

Det er dermed ikke sagt at dette arbeidet er enkelt, og for en high end-produsent som GoS er kun det beste godt nok. Med utgangspunkt i 2,5 kilo stål (4 ulike typer lagt i 12 lag) kan Gustafsson fort ende opp med kun 5 urskiver hver på ca. 5 gram – et materialtap på  omkring 99 prosent(!).

Der Gustafssons arbeid med de grove verktøyene ender, overtar forretningspartner og urmaker Patrik Sjögren.

Sjögren – en sivilingeniør som i 2007 graduerte fra Urmakerskolan i Borensberg med både svensk urmakersertifikat og sveitsisk Wostep-sertifikat – har blitt kjent for sitt gode øye for detaljer og evne til å fremheve den naturlige skjønnheten i damaskusstålet ytterligere ved møysommelig finishering.

Bruken av damaskusstål er mildt sagt utradisjonell i ursammenheng, men dermed dannes det også en spennende kontrast mot de ellers tradisjonelle sveitsiske teknikkene som preger GoS-urenes øvrige finish ved Sjögrens hånd.

Høy eksklusivitet

Selve finisheringen av damaskusstålet er en omhyggelige og svært tidkrevende prosess som inkluderer flere omganger med syre som etser bort deler av stålet og bringer frem visuell dydbe og kontrast.

Den damaskerte stålet er i tillegg hardere enn både messing og tysk sølv som ofte benyttes i fremstillingen av urverk, og finisheringen av en bro kan ta så mye som en hel uke.

Den kompliserte fremstillingsmetoden til komponentene i damaskusstål gjør at hvert eneste ur – selv innenfor de små begrensede seriene («limited editions») – i praksis har sin egen helt unike karakter.

Graden av eksklusivitet er dermed påfallende, men går også igjen over hele linjen: Urenes presentasjonsbokser er produsert av lokale svenske håndverkere og mange av remmene produseres av en svensk håndverker i med atelier i Genève.

Internasjonal anerkjennelse

I 2013 lanserte GoS sitt GoS calbre 1 in-house urverk som ble utviklet i samarbeid med den velkjente tyske urmakeren Martin Braun (grunnlegger av Martin Braun og sist Antoine Martin).

Urverket byr blant annet på en 4/5 bro og balansebro i massivt damaskusstål, og har i tillegg Brauns HPE gange («High Performance Escapement») med silisiumskomponenter.

Foruten dette urverket benytter Gustafsson & Sjögren også sterkt modifiserte urverk basert på det velprøvde Unitas 6498 og Soprod A10.

"Bifrost Isblå" benytter et modifisert Soprod A10.
«Bifrost Isblå» benytter et modifisert Soprod A10.
"Midnight Sun" med et ETA 6498 dekorert av anerkjente Jochen Benzinger.
«Midnight Sun» med et ETA 6498 dekorert av anerkjente Jochen Benzinger.

Modellen Winter Nights ble presentert under Baselworld 2013 og var det første uret til å huse det nye GoS calibre 1.

I samarbeid med det anerkjente nettstedet PuristsProet internasjonalt online community med særskilt fokus på high-end haute horlogerie og independent watchmaking – ble modellen produsert i en limited edition på 10 eksemplarer forbeholdt deres medlemmer.

Ikke bare er dette et tegn på økende internasjonal anerkjennelse, men det tyder også på at det lille foretaket i Linköping produserer noe som på verdensbasis er helt unikt.

Etter Baselworld 2014 stiller merket også med et større forhandlernettverk som nå inkluderer navn som Martin Pulli Fine Jewelry og kinesiske Le Club Horloger.

Det er alltid interessant å følge utviklingen til Skandinaviske aktører i klokkemarkedet, og undertegnede har en mistanke om at Gustafsson & Sjögren er et merke med potensiale til å gå en meget spennende fremtid i møte.

Mer informasjon om Gustafsson & Sjögren: www.goswatches.com


ANNONSE