Leses nå
Grand Seiko lanserer SLGA009 «White Birch» Spring Drive

Grand Seiko lanserer SLGA009 «White Birch» Spring Drive

Fjorårets mekaniske publikumsfavoritt har fått en søskenmodell.

Hvis du ikke sov i timen fikk du garantert med deg fjorårets lansering av Grand Seiko SLGH005 «White Birch». Klokken var den første standardmodellen (og ikke en limited edition) basert på det nye «Series 9 Design», mens urverket var Grand Seikos nyeste mekaniske, 9SA5.

Toppen av kransekaken var likevel den teksturerte tallskiven, som også er opphavet til tilnavnet «White Birch». Inspirert av skogene med papirbjørk nær Grand Seiko Studio Shizukuishi (Morioka Seiko Instruments) i Iwate, hvor de mekaniske klokkene til Grand Seiko produseres.

For undertegnede var lanseringen blant fjorårets beste, men du trenger ikke bare å ta mitt ord for det. Stemt frem av en kompetent jury, hentet SLGH005 hjem prisen for årets herreklokke («Men’s Watch Prize») under den prestisjetunge Grand Prix d’Horlogerie de Genève i 2021.

Same same, but different

Ved første er øyekast er nye SLGA009 oppsiktsvekkende lik fjorårets suksessmodell. Og det er den forsåvidt også ved andre, tredje og fjerde observasjon. Den største forskjellen ligger primært i urverket, som vi skal komme tilbake til litt senere.

Grand Seiko SLGA009 «White Birch» Spring Drive. Bilde: Grand Seiko

Eksteriøret er basert på det såkalte «Evolution 9 Style» (tidligere omtalt av Grand Seiko som «Series 9 Design»), som ble introdusert i forbindelse med merkets 60-jubileum i 2020. Designet er en videreutvikling av «Grand Seiko Style», som ble etablert med introduksjonen av 44GS i 1967.

Fortsatt er ingrediensene kanter, vinkler, børsting og speilblank «Zaratsu»-polering – men helhetlig noe litt mykere og mer moderne i formen enn den historiske forgjengeren. Mer konkret snakker vi rustfritt stål, 40 mm diameter og 11,8 mm tykkelse. Sistnevnte er 0,1 mm mer enn fjorårets modell.

Likheten med SLGH005 er som nevnt slående. Side om side er det likevel mulig å identifisere enkelte forskjeller, som krone, plassering av datovindu og «leppen» ned mot endeleddet på lenken. Ser man ekstra godt etter vil man faktisk også se ulikheter i teksturen på tallskiven, men et forsøk på en skriftlig beskrivelse av denne nyanseforskjellen får vi ha til gode. Her er det enklere å bruke øynene.

SLGH005 og SLGA009. Bilde: Grand Seiko

Inspirasjonen for årets nyhet er fortsatt den lyse bjørkearten, som etter sigende også kan observeres i områdene rundt Shinshu Watch Studio (Seiko Epson) i Nagano-prefekturet. Og som du sikkert har skjønt nå, er det her Spring Drive-modellene til Grand Seiko produseres. Ved samme fabrikk produseres for øvrig modeller som Seiko Astron, samt diametralt forskjellige høyhorologiske kreasjoner som Credor Eichi, Minute Repeater og Sonnerie.

Bilde: Grand Seiko

Nesten ferskt urverk

Med Shinshu Watch Studio har vi også touchet innom hovedforskjellen mellom fjorårets SLGH005 og nye SLGA009. Det mekaniske «hi-beat»-verket fra den GPHG-prisvinnende klokken, er ganske enkelt byttet ut med et 9RA2 – den nyeste generasjonen Spring Drive-verk fra Grand Seiko.

Kaliber 9RA2. Bilde: Grand Seiko

Urverket er basert på 9RA5 fra 2020 (som du kan lese litt mer om her), og ble i fjor luftet i noen utvalgte spesialmodeller. Forskjellen mellom de verkene er i hovedsak plasseringen av gangreserveindikatoren, som på 9RA2 er plassert på verksiden.

Finishmessig har Grand Seiko gått for en lekker sandblåst (eller såkalt «frostet») finish, som i følge Grand Seikos markedsføringsapparat skal minne om «…vinterfrost på bjørketrærne i Shinshu». Vel de om det – men pent er det i alle fall å hvile øynene på. Sammen med den skjeletterte rotoren, blankpolerte kanter, de blånerte skruene og den lille viseren, fremstår urverket som en slags middelvei mellom de eldre selvtrekkende 9R-verkene, og betydelig heftigere varer som 9R01 og den helt eksepsjonelle 9R02.

Legg merke til Grand Seiko-logoen på glasset. Bilde: Grand Seiko

Førsteinntrykk

I likhet med den mekaniske søskenmodellen er nye SLGA009 en svært imponerende klokke. Imponerende som i både uhyre vakker og teknisk sterk. Å lage nok en modell basert på «White Birch» er kanskje en avgjørelse som kan diskuteres, men når designet er pent forstår jeg godt motivasjonen. «Never change a winning team».

Bilde: Grand Seiko

Tross mange gode kvaliteter vil nok likevel prisen på nesten 100.000 kroner være vanskelig å svelge for mange. I alle fall om man husker da Grand Seiko – sammenlignet med de sveitsiske konkurrentene – virkelig var ekstremt mye klokke for pengene. Over hele linjen hos Grand Seiko later det til at «mye mer, til lavere pris» nå har blitt til «litt mer, til samme pris».

Likevel er det langt i fra ran på høylys dag det Grand Seiko nå bedriver. Etter alt å dømme leverer SLGA009 samme høye opplevde kvalitet som fjorårets SLGH005, og bør dermed være rustet til å gå rett i strupen på merker som Omega og Rolex.

Personlig følger jeg meg ganske sikker på hvilken klokke jeg ville valgt med 100 ferske tusenlapper brennende i lommene – og den klokken kommer ikke fra Sveits.

Fakta og pris

Grand Seiko Evolution 9 Collection
SLGA009

Diameter: 40 mm
Tykkelse: 11,8 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Sølvfarget
Glass: Safirglass
Vannresistens: 10 bar (100 m)
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: 9RA2
Type: Sprind Drive
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, gangreserve
Nøyaktighet: ±0,5 sek per dag
Gangreserve: Cirka 120 timer (5 dager)

Tilgjengelighet: Februar 2022
Veiledende pris: 95.950 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!