Leses nå
Glashütte Original PanoMaticLunar XL

Glashütte Original PanoMaticLunar XL

Glashütte Original utfordrer oppfatninger om skjønnhet og symmetri.

Har tyske urmakertradisjoner blitt neglisjert, eller mestrer manufakturet i Glashütte kombinasjonen av tradisjon og avantgarde? For det er tross alt lange tradisjoner Glashütte Original bygger på.

Røttene til Glashütte Originals strekker seg helt tilbake til 1845, hvor historien begynner med Ferdinand A. Langes etablering av den tyske byen Glashütte som landets sentrum for urmakeri. Den videre tidslinjen er preget av oppturer, nedturer, ekspropriasjon, diskontinuitet og oppkjøp – men tross utfordringene har de sachsiske urmakertradisjonene blitt bevart. Glashütte Original er i dag et heleid datterselskap av sveitsiske Swatch Group, og fremstår som et modernisert førsteklasses manufaktur.

PanoMaticLunar XL i stål ble lansert på Baselworld i 2010, som en variasjon av de eksisterende PanoMaticLunar XL-modellene med kasser i edelmetall.

Lanseringen av en ny stålmodell var neppe tilfeldig – den svake globale økonomien førte til lavt salgsvolum i 2009 og etterspørselen etter kostbare ur i gull og platina var trolig på et langt lavere nivå enn før finanskrisen. Ser man bort fra forskjeller i materialer og fargevalg deler samtlige PanoMaticLunar XL samme design og konstruksjon både på utsiden og innsiden.


ANNONSE


«Untrue to size»

Med «XL» i modellnavnet trekkes tankene lett mot klokker med minst 44 mm diameter (eller gjerne større). At kassen måler nokså ordinære 42 mm i diameter kommer derfor noe overraskende, og forventer man et stort beist vil man bli skuffet.

På håndleddet føles PanoMaticLunar XL helt i tråd med oppgitt diameter, men visuelt medfører bezelen og det asymmetriske skivedesignet at den faktisk kan virke noe mindre. Tykkelsen rett under 13 mm er innenfor normalen for denne typen klokker, og kassen oppleves som godt proporsjonert.

På fremsiden sitter en svakt buet safirkrystall med to-siders antireflektivt belegg. Safirglass er også å finne på baksiden, og vinduet gir fritt innsyn til urverket.

Som sine søsken i PanoMatic-familien gjør også PanoMaticLunar XL seg best på rem. Klokken leveres på en relativt tykk og matt mørkegrå alligatorrem som virker både robust og forseggjort – kvalitetsmessig hva men forventer i denne prisklassen. Den freste doble foldespennen oppleves som svært solid, og undertegnede har opplevd dårligere spenner på langt dyrere ur. Spennen er preget med Glashütte Originals monogram og byr videre på en noe uvanlig kombinasjon av børstet, polert og «beadblasted» finish.

Karakteristiske detaljer

Rettes blikket mot den grå galvaniserte urskiven i Ruthenium, gjenkjenner man straks flere av Glashütte Originals karakteristiske trekk: Det asymmetriske skivedesignet med timer og minutter plassert på en egen ikke-sentrert urskive, sekundvisningen på egen subdial og det doble vinduet for datovisning (GO kaller dette «Panoramadatum»).

Som modellnavnet tilsier byr uret på en månefase-komplikasjon, og visningsvinduets plassering gir skiven en nærmest perfekt visuell balanse. Visere og markører er i høypolert hvitt gull som står i god kontrast mot den mørke skiven. Likevel er det en kjensgjerning at et asymmetrisk design som dette ikke kan konkurrere med den samme lesbarheten en tradisjonell symmetrisk skive gir.

I klokkenes verden betyr et vakkert ytre mye, men er tilnærmet verdiløst hvis det ikke matches av et eksepsjonelt indre. Glashütte Original skuffer ikke, og på innsiden av PanoMaticLunar XL tikker et av manufakturets egne selvtrekkende mekaniske urverk.

Kaliber 90-02 er et 4 Hz urverk med 42 timers gangreserve, «hacking» og «quickset» date. Urverket fremstår som svært gjennomført med sitt klassisk tyske 3/4-klobe design, mikrorotor i 21 karat gull, blånerte skruer, samt côtes des Genève– og perlage-dekorerte flater.

Selve midtpunktet er likevel balansen med den doble svanehals-regulatoren, og for klokkegale er urverket direkte sexy – man trenger heller ikke gå lenger enn til PanoInverse XL for en bekreftelse på at Glashütte Original «vet det selv».

«Short and sweet»

PanoMaticLunar XL er en vakker men spesiell klokke hvor en liten dose bakgrunnskunnskap åpner for en langt dypere forståelse for klokkens design. Referansene til fortiden og tysk urmakeri er fremtredende, men helheten er vellykket miks av tradisjon og avantgarde.


ANNONSE


go_pml_xl_ws

Til tross for en generelt god mottakelse i klokkepressen ble PanoMaticLunar XL i stål en kortlevd modell hvor produksjonen skal ha stoppet etter 1-2 års tid.

Månefasekomplikasjonen er i dag representert ved den nært identiske PanoMaticLunar med 40 mm diameter, som ble presentert i sin nåværende form under Baselworld 2012.

Hvorvidt man bør starte jakten på en PanoMaticLunar XL eller velger den nye PanoMaticLunar er et spørsmål åpent for diskusjon. At man vil ende opp med et elegant ur og førsteklasses håndverk er imidlertid et faktum det er vanskelig å bestride.


ANNONSE


View Comment (1)
  • Og en jævla fin fyr. Takk for en flott anmeldelse av et utrolig lekkert Ur. Baksiden er reine hardpornoen for oss entusiaster..

Leave a Reply

Your email address will not be published.