Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Girard-Perregaux haute horlogerie – del 2

Girard-Perregaux haute horlogerie – del 2

Forrige mandag kikket vi nærmere på Girard-Perregaux Neo-Tourbillon with Three Bridges – den siste inkarnasjonen av Girard-Perregauxs velkjente tourbillon-modeller med tre broer-design.

Blant de andre høyhorologiske nyhetene signert manufakturet i La Chaux-de-Fonds, er den nye Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon kanskje den aller mest spektakulære og teknisk avanserte.

Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon tar utgangspunkt i det allerede svært sofistikerte tourbillon-konseptet og tar det et stort skritt videre ved å introdusere ikke bare én men hele to ekstra akser.

Urverket er det in-house-utviklede  kaliber GP09300-0001 – og nå gjelder det å holde tungen rett i munnen:

  • Gangen (escapement) og balansen er plassert i et bur som roterer rundt sin egen akse med en hastighet på én rotasjon per minutt – dvs. i bunn og grunn en ordinær tourbillon.
  • Bur nummer én er deretter plassert i et bur nummer to som roterer rundt sin egen akse hvert 30. sekunder.
  • Hele konstruksjonen er til slutt omsluttet av et bur nummer tre som fullfører rotasjonen rundt sin egen akse hvert 2. minutt.

Tanken bak er den samme som ved en ordinær tourbillon – å eliminere tyngdekraftens påvirkning på urverkets gange. Ved å introdusere flere akser (og dermed flere mulige utlignende posisjoner) vil en treakset tourbillon i teorien (merk «teorien»!) være nok et skritt nærmere høyere presisjon.

Konseptet med en tourbillon på tre akser er på ingen måte nytt, men kun en svært eksklusiv liten gruppe produsenter – som Jaeger-LeCoultre, Franck Muller og Thomas Prescher – sitter på tilstrekkelig know-how, teknologi og ressurser til å kunne realisere en slik modell.

I følge Stefano Macaluso, Girard-Perregauxs daglige leder, er Tri-Axial Tourbillon en av det over 200 år gamle manufakturets mest komplekse ur noensinne.

Teknisk indre brillianse kombineres med et særegent ytre, og aller mest iøynefallende er den hevede kuppelen i safirkrystallen. Rent visuelt sørger glassboblen for å fremheve tourbillon og gir en slags balanse til de andre elementene på urskiven.

Funksjonsmessig medfører glasset også en slags forstørrende effekt og sørger dessuten for at urkassens tykkelse holdes på et anstendig nivå.

Det kommer neppe som noen overraskelse at et ur av dette kaliberet leveres med safirkrystall i baklokket, men noe mer overraskende er det toriske glasset på urkassens venstre side som gir ytterligere innsyn på tourbillonen.

Uret vil produseres i kun 10 eksemplarer og med en sveitsisk listepris på CHF 465.000.

Noen spesifikasjoner:

  • Urkasse: Roségull, 48 millimeter diamter, antirefleksbehandlet safirkrystall med kuppel i front, safirkrystall i baklokk, torisk glass i siden, vannresistant 30 meter.
  • Urverk: Kaliber GP09300-0001, 21.600 vph/3 Hz, min. 52 timer gangreserve, 317 komponenter, tre-akset tourbillon, gangreserveindikator, timer, minutter.
  • Lenke/rem: Svart rem i alligatorskinn, håndsydde sømmer, foldespenne i roségull.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.