Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Garmin MARQ

Garmin MARQ

Garmins moderne verktøyklokker er merkets mest ambisiøse klokkesatsing til dags dato.

Smartklokkenes fremtid og plass er spørsmål uten klare fasitsvar. Uavhengig av hva man mener om saken, er markedet for wearables i kraftig vekst. Selv om innfallsvinklene varierer, satser flere store aktører nå tungt på forbrukerteknologi til håndleddet. Blant disse finner vi teknologiselskapet Garmin, som allerede er veletablert i det norske markedet med deres tur- og treningsklokker. Med introduksjonen av Fenix Chronos i 2016, ble imidlertid ambisjonen om å levere mer luksuriøse klokker tydeliggjort.

Den nye MARQ-kolleksjonen som presenteres i dag, sikter enda litt høyere. Kvalitetsmessig hevder Garmin at de nye modellene er på høyde med gode tradisjonelle klokker, mens innsiden er tuftet på merkets ekspertise innen aktivitetsorienterte smartklokker. Størrelsen er også redusert til 46 mm diameter, som sammen med korte remfester gir klokkene en bærekomfort tilsvarende litt større konvensjonell sportsklokke.

Garmin MARQ bærer omtrent som tradisjonelle klokkker. (Foto: Garmin)

Temaet for de nye MARQ-modellene er arbeidshestene vi klokkeinteresserte gjerne omtaler som «verktøyklokker». Ja, du leste riktig – Marq er skapt i samme ånd som mange av de klassiske verktøyklokkene, hvor spesifikke bruksområder og funksjonalitet står sentralt. Datidens tilgjengelige teknologi – mekaniske urverk – er derimot byttet ut med de seneste innen Garmins spesialiserte teknologi.

De fem nye MARQ-modellene bygger på samme grunnplattform, hvor tidsvisning, navigasjon, aktivitetsfunksjoner, varsler og apps (f.eks. Spotify, Uber og Garmin Pay) er blant fellesnevnerne. Klokkene er også utstyrt med GPS, pulsmåler og oksygenmåling. Utover dette er imidlertid hver modell spesialtilpasset sin respektive nisje – noe som også er godt synlig i klokkenes ytre. Nisjene bygger på ulike kategorier av verktøyklokker Garmin har identifisert, men matches også mot merkets eksisterende forretningsområder – automotive, aviation, marine, outdoor og fitness.


Garmin MARQ Driver

MARQ Driver er utført i karbongrått DLC-behandlet titan, med bezel i børstet teknisk keramikk. Klokken leveres på en særegen fleksibel «hybrid-lenke», utført i en miks av titan og silikon. Programvaren omfatter en rekke racing-orienterte funksjoner, som GPS-basert «auto lapping» (automatisk tidtaking av runder), live-visning av deltatid, «virtual pit wall» og forhåndslagrede data for over 250 kjente racingbaner.


Garmin MARQ Aviator

MARQ Aviator er en moderne tolkning av pilotklokke. Kassen utført i børstet aluminium med svart keramisk GMT-bezel, og kommer på en solid titan-lenke. Klokken kommer med spesifikke funksjoner relatert til nødnavigasjon, samt flykart og HSI (horizontal situation indicator). Dårlig batteritid er en egenskap som preger mange av dagens smartklokker, men Aviator og søsknene har en oppgitt batteritid på hele 12 dager i smartklokke-modus, og opptil 28 timer i standard GPS-modus.


Garmin MARQ Captain

MARQ Captain er tilpasset det maritime liv, og er inspirert av både dykker- og regattaklokker. Klokken er utstyrt med et keramisk regattatimer-bezel, og titankassen er festet til en særegen vevd tekstilrem. Captain kan integreres med Garmins maritime produkter, for f.eks. styring av autopiloten via klokken. Andre funksjoner omfatter regattatimer, «tack assist» og nødfunksjon for mann over bord. Klokken er vannresistent til 100 meter – noe også de øvrige modellene er.


Garmin MARQ Expedition

MARQ Expedition er spekket med funksjoner tilpasset aktiviteter ute i det ville. Modellen byr på et kompass-bezel, og «tallskive» med barometrisk skala. Kassen er utført i børstet titan, og sitter på en klassisk brun lærren. Blant de modellspesifikke funksjonene, finner vi blant annet topografiske kart, samt egne apps for ekspedisjoner og orientering. Expedition er dessuten kompatibel med Garmins satellittkommunikasjonsenhet, inReach Mini.


Garmin MARQ Athlete

MARQ Athlete er kanskje modellen som kanskje er nærmest det Garmin de fleste nordmenn har et forhold til. Klokken har et sporty ytre med gummirem og gulgrønne detaljer. Kassen er i titan, og bezelet er keramisk. Spesialfunksjonene «Climb Pro», «Physio metrics» og «Running Dynamics» danner grunnlaget for en seriøs treningsklokke.


Tidssonen var med på førlanseringen av klokkene forrige måned, og har allerede fått håndtere klokkene live. Kvaliteten er gjennomgående høy, og konseptet med moderne verktøyklokker var en overraskende vri. Overraskende var også Garmin-teamets kunnskap om tradisjonelle klokker, og hvilken symbolikk og funksjon disse ble forbundet med. MARQ ble på ingen måte presentert som et produkt som skal danke ut mekaniske klokker, men som et funksjonsorientert instrument som plasserer Garmins nyeste teknologi på håndleddet.

Hele MARQ-kolleksjonen ventes å bli tilgjengelig før sommeren, og prisene er fra 1.500 til 2.500 euro. I likhet med Fenix Chronos, vil nye MARQ bli solgt gjennom tradisjonelle klokkeforhandlere.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!