Omtale av Archimede Deckwatch

Medlem
5. okt. 2014
Innlegg
46
Sted
Vest-Agder
Tenkte skrive en omtale om min første forelskelse, når det kommer til mekaniske ur i alle fall.
Og i det jeg hadde skrevet den setningen, dukket Jahn Teigen syngene om sin første kjærlighet, opp i hodet mitt. Burde nok redigere innlegget, så dere som leser slipper, men kanskje noen setter pris på gamle landeplager. Vel her er det rom for alle.
Tanken er jo at forumet blir det vi gjør det til. Jeg trives veldig godt, så jeg ønsker å bidra med det lille jeg har. Utfyllende komentarer og tillegg er selvfølgelig velkomne, og sånn bygger vi forumet videre. Hadde vært en drøm om vi en gang kunne fått et underforum, hvor man samlet drøssevis av klokkeomtaler fra brukere.
Well, here it goes:

Archimede er et urmerke med røtter i Pforzheim Tyskland. De er en del av Ickler, en familiebedrift som har laget urkasser siden 1924, i dagens form. Dog strekker industrirøttene seg tilbake til 1767. Som en del av Ickler, benytter Archimede seg av "inhouse case", som et salgs og kvalitets argument.
Første ur med Archimede merke, så vel sitt lys i 2003, og var en pilotmodell. Det var dog Deckwatch som ble mitt valg. Oppvokst i sørlandsskjærgården, med en tidligere skipper til far, og nå bosatt i en by med rikholdig skipsfart historie, var kanskje ikke det så unaturlig.


(pipe kun for kunstnerisk utfoldelse :))


Spesifikasjoner:
Verk: Eta 6498. (manuellt)
42mm diameter. 10,5 høyt. Horn til horn lengde 51mm og 20mm bredde.
Kassen har polert "bezel", (tilgi min manglende kunnskap om norske faguttrykk i skrivende stund) og børstet finish på resten.
Vannmotstand er 5ATM. (50m)
Skiven kommer i sølv, (som irl ser ut som hvit i ymse varianter) eller svart.
Viserne er i dag flammeblånerte på sølv utgaven, og hvite med "lume" på svart utg.
Skrift er arabisk eller romersk.
Remmer i forskjellige farger og materialer.
Standard med innsyn til verk.

Inspirasjonen er hentet fra først lommeurene og så armbåndsurene sjømennene brukte.
Dypt i båten stod kassen med chronometeret, som de brukte som referanse for egne ur, og som var avgjørende for vellykket navigering.

Mine valg og erfaringer:
Archimede er ikke de eneste som lager maritimt inspirerte klokker, men for meg var det viserne og fonten på skiva som jeg fallt for.
Heavy spade viserene fremstår for meg som mer hardføre og tydlige enn andre mer rafinerte. Lengden er perfekt, og blåneringen er til å bli glad av.
Fonten brukt på de arabiske tallene, synes jeg og gir et helt perfekt historisk sus, fra seilskuter og blåmyr.
Handaufzug, skulle jeg sett de kvittet seg med, og fra en estetisk vinkel, burde baklokket vært tett. Dog fra mekanisk perspektiv, er det morsomt å se verket, men udekorert er ikke kjempe vakkert. Men det kan vel tolkes som at verket også spiller litt på det hardføre.
Det ryktes at Archimede regulerer verkene sine greit, før klokken shippes. Min er generellt innenfor cosc, men bruk, trekking, og hvileposisjon spiller mye inn.

Bildene:











Takk for oppmerksomheten.
 
Pilotene til Archimede har ikke samme tradisjonsrik historie som Laco, Stowa, IWC, Lange, osv. Men Archimede skal ha for nytenkning og inovasjon med sin bronse pilot. Den vil nok ikke se like bra ut med patina som dykkere gjør,imo, men jeg synes den er flott å se på.

Bilde lånt/stjålet/skal levere tilbake, av Archimede:
7929-a63-br-41_1.jpg


Apropos stafettpinne. Jeg følger i store fotspor fra @Guybrush Threepwood sine anmeldelser av
Yacht-Master:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/kort-anmeldelse-av-rolex-yacht-master-116622.28798/
SeaDweller:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/kort-anmeldelse-av-rolex-sea-dweller-116600.28790/
Oysterquartz:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/rolex-oysterquartz-historie-og-bildetråd.28804/

Og @Loevhagen sine reviews av
Sub 2 liner:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/review-av-submariner-2-liner.28910/
Pepsi:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/review-av-pepsi.28905/
BLNR:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/«review»-av-blnr.28892/
Exp II:
http://www.tidssonen.no/forum/threads/review-av-explorer-ii.28877/

Og @andres review av
FC Slimline Moonphase:
http://www.tidssonen.no/forum/threa...onstant-manufacture-slimline-moonphase.24899/

Med stor fare for at det finnes reviews jeg ikke har funnet, så er uansett stafetten godt i gang, og det uten mistenkelige blodverdier. ;)
 
Takk for flott forfattet tekst og bilder. :) Kjekt å lese slikt - og som nevnt; eget underforum for brukernes omtaler støttes Big Ben - øh, big time.
 
  • Liker
Reaksjoner: Peli
Takk for en fin review @Peli
Angående ett underforum med omtaler skrevet av brukere så er jeg sikker på at dette ville blitt godt mottatt av brukere av TS som kjøpshjelp i fremtiden, så det forslaget støttes 100% fra min side :) (forutsetter selvsagt også at de tidligere omtalte reviews blir flyttet til dette underforumet)
 
  • Liker
Reaksjoner: wreckmaster og Peli