Dagens vin

God vin behøver heldigvis ikke være dyr. Oppdaget denne «by accident», ble først drukket til ytrefilet med søtpotetfries. Litt kort, men fin balanse med tanniner. Jeg er dessverre litt nybegynner på å beskrive smaksnoter, så det får noen andre ta seg av. 128kr på polet, så verdt å gi et forsøk :)
0010B268-9765-4A36-862A-58F84AF62184.jpeg
 
Takk for følget. :)

Ost og kjeks. Fet mat. Søt mat. Sjokolade. Som kos og som meditasjonsdrikke. Synd man ikke kan få kjøpt deg igjen. Heldigvis har jeg en til av deg på lur.

Takk for at du i starten var punchy søt og intens med tanke på karamell, lær og plommer. Takk for at du utviklet syrligheten i store mon etterhvert som dagene gikk. Såpass stor syrlighet - fortsatt iblandet det søte - at munnen løpte "i vann". Utviklingen din de to ukene vi ble kjent var en kjekk opplevelse (i alle fall for meg). Frisk og syrlig til siste dråpe.

Fascinerende bekjentskap rett og slett. :)

3B68AC6C-5DDA-46A8-879A-778AF9B45641.jpeg
 
Redigert:
  • Liker
Reaksjoner: chrbir
Kjekt å smake B2B for å nyansere ulike årganger. Artig å umiddelbart registrer hvor mye mer «rød» denne fra 1979 er.

Forskjell i smak opp mot 1968? La den få utvikle seg en uke før jeg kommer tilbake til det spørsmålet.

C12103A1-106D-40CD-8CE5-4527E8F39162.jpeg
539CED88-C841-4015-9BD5-A9E0981A80F2.jpeg
9D2AC507-0469-4106-B4CF-6A676DED8158.jpeg
65F58FE7-1F26-4BA5-9053-0114F205C80A.jpeg
30886024-CE72-43D2-8615-90248B44C043.jpeg
33F85BA7-20F7-4333-971C-DFA911410308.jpeg
 
Ikke Moe enkelt svar på dine spørsmål @Mavo
Men for lagring av vin, og kontroll på egen kjeller så er www.cellartracker.com det beste verktøyet.
For litteratur så er det mye som kan leses.
Deler noe fra mitt lille bibliotek om par strakser.
 
  • Liker
Reaksjoner: Mavo
Jeg glemmer nesten alltid å ta bilder, men kjøpte et par flasker fra Bagatelle sin auksjon på Blomqvist. Deriblant sherryene Alvear Pedro Ximenes Solera 1927 og 1830. Utrolig gøy med gamle dråper. Begge var svært godt egnet til desserter, gjerne av de kremede typene. 1927 hadde hakket mer friskhet enn 1830, som var intenst søt og fyldig, nesten tyktflytende, på grensen til sort.

Ellers er jeg av typen som kjøper noe stas en gang i blant. Gøy å se hvordan lagring går for seg. Har også bevisst testet «overlagring», noe som både har gitt ventet skuffelse, men også positive overraskelser. Noen ganger gir det vinen en perfekt balanse til maten den serveres til, når den er litt «blassere» enn tenkt.

Jada, jeg skal forsøke å huske bilder fra nå av....
 
  • Liker
Reaksjoner: Golfballen og Edzilla
Biblene for enhver vinentusiast er:
Vin, André Dominé .
Boken er et oversiktsverk om vin, og omhandler blant annet grunnreglene om hvordan man drikker vin, råd og tips om hvilken vin som serveres til hva slags mat, vinens historie, ulike drusesorter, dyrking av vindruer og lagring og tapping. Verdens vinregioner presenteres også grundig. Med ordliste og register.

Flott oppslagsverk for enhver som er opptatt av disse edle dråpene fra champagn. Fikk den i sin tid i julegave fra Mor.
En duft av champagne, Richard Juhlin
Verdens fremste champagneekspert Richard Juhlin tar oss med på en fascinerende reise, med sin berømte nese som veiviser. Vi skal til det geografiske området Champagne, men også gjennom den myteomspunne historien til vinen som bærer områdets navn. Juhlin er verdensberømt for sin ekstreme luktesans og hukommelse og her byr han på den mest omfattende gjennomgangen av distriktet Champagne og vinene derfra som noen gang har kommet i bokform. Åtte tusen champagner, og produsentene som står bak dem, er testet og vurdert. Boken byr på alt du behøver å vite om champagnesmaking, jordsmonn, druesorter, stilarter og ikke minst glamouren som omgir denne fasjonable drikken. Juhlin deler sine erfaringer på en personlig og filosofisk måte og viser deg hvordan du kan trene opp luktesansen. Boken er rikt illustrert. Richard Juhlin (f. 1962) er svensk, og alment anerkjent for å ha verdens beste nese. Norske TV-seere kjener han fra NRKs serie "Nesevis" som gikk på skjermen høsten 2012.

Dette er å regne som pensum for vinkelnerstudiet.
Forfatteren er ogs Norges første innehaver av tittelen Master of Wine.
Verdt å vite om vin, Arne Ronold
En praktisk håndbok både for nykommeren i vinens verden og den mer erfarne vinkjenner. Det er lettere å gjenkjenne god kvalitet enn å beskrive den. Verdt å vite om vin hjelper deg et stykke på vei med begge deler. Boken forteller ikke bare hvordan vinene er, men også hvorfor de er som de er. Bokensførste del gir en generell innføring i blant annet smak og kvalitet, vinens historie og kunsten å kombinere mat og vin. I andre del tar forfatterne for seg hele verdens vinproduksjon. Verdt å vite om vin inneholder et vell av faktaopplysninger som kombineres med forfatternes rikholdige og personlige erfaringer på en lettlest måte. Tredje utgave er oppdatert og utvidet på land og regioner. Om forfatterne: Arne Ronold er blant Norges fremste vineksperter og mangeårig redaktør av det anerkjente tidsskriftet Vinforum. Han var den første i Norge som oppnådde tittelen Master of Wine. Jørgen Mønster er en av Danmarks mest erfarne vinjournalister. Han skriver fast i avisen Politiken og er forfatter av flere bøker om vin og gastronomi.

Nok en bok for vinkelnerstudiet. Denne er for de som tar studiespesialisering innen Bordeaux og Burgund.
Godt skrevet og skildret av en av norges fremste formidlere av vin.
En vingurus guide til Bordeaux og Burgun, Per Mæleng
Den ultimate guiden til de klassiske franske vinene. Vinområdene i Bordeaux og Burgund har levert kvalitetsviner i generasjoner - hva er det som gjør disse vinene til verdens beste? Hvilke viner er gode kjøp i dag? Per Mæleng guider deg gjennom klassifikasjoner og appellasjoner i Bordeaux og Burgund, og forklarer deg hvorfor årganger vurderes som de gjør og av hvem - og hva du som forbruker kan forvente av ulike årganger med hensyn til stil, kvalitet, pris og utvikling ved lagring. Underveis blir du tatt med på en fantastisk reise i vin; om hvordan du lukter og smaker ved hjelp av dine barndomsminner, om vinbondens forhold til sin jord, om hva produksjonsforhold, jordsmonn, dreneringsgrøfter, forkastningsgeologi og stedegenhet har å si for vinens kvalitet. Boka inneholder også vurderinger av årgangene i Bordeaux og Burgund fra 1975 og frem til i dag. «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund» er en lidenskapelig og engasjert vinbok fra en av landets fremste vinkjennere.

Dette er den ultimate guiden til Champagne. Følger også med et stort kart over vinmarkene.
Champagne(the essential guide to the wines, producers, and terroirs of the iconic region), Peter Liem
A guide to the wines and producers of the Champagne region, with 100 maps. This luxurious box set includes a pullout tray with a complete set of seven vintage vineyard maps by Louis Larmat, a rare and indispensable resource that beautifully documents the region's terroirs. With extensive grower andvintner profiles, as well as a fascinating look at Champagne's history and lore, Champagne explores this legendary wine as never before.

Egentlig ingen fan av slike bøker. Men denne her er litt artig siden den er skrevet av folk som virkelig forstår seg på vin. Her er det vin som jeg antagelig aldri i dette livet noen gang kommer til å få smake. Men artig lell.
1001 wines you must try before you die, Neil Beckett
If you're after a good quality wine to try, you are no longer restricted to the greats of the Old World - Burgundy, Bordeaux, Rhine Valley and Barolo to name but a few. Countries everywhere from Argentina to Australia, and even China, Canada, India and Thailand are now producing great wines at affordable prices. So what to choose? 1001 Wines You Must Try Before You Die is here to lift you out of the grapey confusion. Entries written by experts cover everything you'll need to choose between the Chardonnay or the Grenache, including evocative tasting notes, informative and entertaining reviews, suggestions as to when the wines will be at their best and recommendations for other great vintages and similar wines. Accompanied by images of the wine labels and beautiful photographs of the wineries and vineyards, this book is a sumptuous guide to discovering the world's most interesting and exciting wines.


IMG_4846.JPG
IMG_2279.JPG
IMG_9247.JPG
 
Herlig å slappe av etter jobb på en lørdag. Flott å plukke ut en vin som passer godt til maten - uten at det nødvendigvis alltid skal være så jævla pretensiøst og analytisk. :)

C2BEAB5C-C9E6-4147-9286-DE8EEE5AE4E6.jpeg
8A278A9F-1F4E-43AB-8CBF-33F29BA1B2DC.jpeg
 
  • Liker
Reaksjoner: Matsmet og chrbir
Prøver på denne i dag, uten mat.

Vis vedlegg 185927

Kunne godt vært fyldigere på trodd av fin lengde, men absolutt meget god. Burde kanskje ligget lagret noen år til?

Som enkelte hevder er en åtte år gammel barolo fortsatt prematurt.
Vil også si at denne vinen er best med mat. Da gjerne noe som trenger tanninstruktur, syre og med sine hele 14% alkohol. Da tenker jeg gjerne på fettholdig mat som en entrecôte med «gul saus» som loffen er så gla’ i.