Leses nå
Fortis – den andre «romklokken»

Fortis – den andre «romklokken»

Fortis har levert klokker til romfarere i over 25 år. Nå er merket tilbake i Norge.

Helt siden oppstarten i 1912 har Fortis fulgt sin egen vei, fremfor å kopiere andre. Den sveitsiske produsenten satte for alvor sitt merke på klokkeverdenen i 1926, med introduksjonen av verdens første serieproduserte armbåndsur med automatisk opptrekk. En foregangsbedrift andre produsenter fulgte etter.

Klassiske dressklokker og skjøre komplikasjoner er imidlertid ikke en del av Fortis’ repertoar. Gjennom mange tiår har merket videreforedlet en ekspertise innen robuste «verktøyklokker». Ved fabrikken i Grenchen, som har vært i kontinuerlig drift siden etableringen, produseres i dag kompromissløse armbåndsur rustet for krevende forhold på himmel, hav og land.

Official Cosmonauts Chronograph

Fortis Official Cosmonauts Chronograph.

Kvaliteten på klokkene har ikke gått ubemerket hen. Etter seks måneder med omfattende testing ved Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center, ble Fortis innlemmet som offisiell utstyrsleverandør til den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos. Allerede samme år ble Fortis’ «Cosmonauts Chronograph» sendt ut i verdensrommet via det internasjonale romprogrammet Euromir, på håndleddene til tyske og russiske romfarere.

I 2003 presenterte Fortis en ny og oppdatert utgave av Official Cosmonauts Chronograph. Designet var basert på tilbakemeldinger og erfaringer fra romfarerne, som hadde brukt Fortis’ kronograf aktivt under ekspedisjoner på romstasjonen Mir (1994 – 1998) og International Space Station (1998 – 2003). Samtidig som det funksjonelle uttrykket ble videreført, mottok «romklokken» en håndfull oppgraderinger.

Den nye generasjonen av Official Cosmonauts Chronograph fikk en større kasse på 42 mm, som enklere kan betjenes med hansker. Tallskiven og viserne byr på forbedret lesbarhet, og tachymeterskalaen på den tidligere modellen ble erstattet med en nedtellingsskala. Urverket er et Fortis UW-50, basert på det robuste og velprøvde Valjoux 7750-designet.

Official Cosmonauts Chronograph er i dag en ikonisk modell i Fortis’ kolleksjon, og har også blitt tilgjengelig i en enklere «Day-Date»-versjon uten kronograf.

Neste stopp: Mars

Siden 2007 har Fortis hatt et en ambisjon om bli den første klokken på Mars, og i samarbeid med Austrian Space Forum er et lite skritt mot målet allerede tatt. Når «AMADEE-20» blir gjennomført i den israelske Negevørkenen i oktober, er Fortis å finne på utstyrslisten. Forskningsprosjektet er en analog simulering av Mars, hvor seks astronauter skal emulere utvalgte aspekter ved en menneskelig Mars-ekspedisjon.

I likhet med oppdraget har astronautenes klokke fått navnet AMADEE-20. Med utgangspunktet i den allerede verdensrom-testede Official Cosmonauts Chronograph, har Fortis skapt en spesialmodell i titan full av unike detaljer. En spesiell Mission Control Bezel™ gir full kontroll på den i gjennomsnitt 10 minutter lange forsinkelsen i kommunikasjon mellom Mars og jorden, mens tallskiven er utsmykket med «mission patch» og mønster inspirert av Mars’ bane.

Fortis Official Cosmonauts Chronograph AMADEE-20.

Tilbake i Norge

Fortis ledes i dag av Jupp Philipp, som kom inn som eier av merket i 2018. Som en mangeårig personlig samler og fan av Fortis, har Philipp spisset selskapets identitet og filosofi. Et selvstendig, fremoverlent og entusiastvennlig klokkemerke – med en genuin lidenskap for «verktøy som måler tid».

En slik oppskrift appellerer også til klokkeinteresserte nordmenn, og Fortis har i år returnert til det norske markedet. Et bredt utvalg modeller fra Fortis – inkludert Official Cosmonauts – er nå tilgjengelig hos Urmaker Grøtteland (Sandnes), Urmaker Jermstad (Molde) og Urmaker Næss (Trondheim).

Dette er Fortis – utvalgt historie og høydepunkter

1912

Begynnelsen

Selskapet etableres av Walter Vogt i Grenchen, Sveits.

Første selvtrekkende klokke

Walter Vogt inngår et samarbeid med John Harwood, og produserer verdens første patenterte selvtrekkende armbåndsur.

1926
1940

Fortissimo

Fortis introduserer en av verdens første vannresistente klokker, Fortissimo.

Kronometer med alarm

Fortis Manager Alarm, den første vannresistente mekaniske klokken med alarmfunksjon, belønnes med Swiss Chronometer Award.

Les også...

1956
1962

Første klokke for romfart

Fortis lanserer Spacematic All Risks – selskapets første klokke skapt for romfart.

Et ikon bli født

Pilotklokken «Flieger» introduseres. Elsket av mange, kopiert av utallige.

1987
1994

«Official Cosmonauts Chronograph»

Fortis blir eksklusiv leverandør av klokker til den russiske romorganisasjonen Roskosmos, med Official Cosmonauts Chronograph.

Romklokken oppdateres

Fortis lanserer en ny generasjon Official Cosmonauts Chronograph. Klokken brukes fortsatt aktivt av russiske kosmonauter som en del av deres offisielle utstyr.

2003
2018

En ny retning

Jupp Philipp – en livslang fan av merket – overtar eierskapet i Fortis. Samme år inngår selskapet et samarbeid med urverkprodusenten Kenissi (etablert av Tudor).

En ny generasjon

Fortis introduserer den nye Flieger-kolleksjon.

2020
2021

«This is not a moon watch»

Kronografen AMADEE-20 lanseres i samarbeid med Austrian Space Forum.

Annonsørinnhold publisert i samarbeid med Nortime.