Leses nå
Cartier Santos-Dumont XL

Cartier Santos-Dumont XL

Santos-Dumont er tilbake med mekanisk hjerte – men kun i størrelse XL.

En av Nicolais favorittlanseringer under fjorårets SIHH var reintroduksjonen av Santos-Dumont, signert franske Cartier. En modell med en svært interessant historie som strekker seg tilbake til selskapets aller første armbåndsur for menn – da Alberto Santos-Dumont trengte pilotklokke. Siden den gang har modellen vært inn og ut av kolleksjonen flere ganger gjennom hundre år (bokstavelig talt), før siste tolkning altså kom i fjor.

Relanseringen ga oss en meget vellykket oppdatering av modellen, hvor man tok mange av de beste elementene fra tidligere utgaver og foredlet dem. Det var likevel ett stort ankepunkt som ble dratt frem av godeste Nicolai – mangelen på et mekanisk urverk på innsiden. Nå kommer Santos-Dumont med nettopp det, men foreløpig kun i XL-modellen som er ett og to hakk større enn fjorårets Large & Small.

Tre utgaver av Santos-Dumont XL blir nå tilgjengelig – helgull, delgull og stål (Foto: Cartier)

Oppskriften ellers er identisk med fjorårslanseringene, herunder tre valgmuligheter på materialer: helgull, delgull og stål. Felles for alle er den klassiske sølvgrå skiven med «sunburst»-effekt og sorte romertall. Man har også valgt de samme tynne sverdformede og blånerte viserne som på kvartsmodellene, selv om man historisk har alternativer dersom man ønsket et tydeligere skille.

Den slanke kassen, som i XL-modellen måler 46,6 mm x 33,9 mm x 7,5 mm, bruker fortsatt en kombinasjon av børstede og polerte elementer som er vanskelig å få fullgodt frem på pressebilder. Legg spesielt merke til skråslipingen som følger ytterkanten av urkassen og remfestene, samt den helpolerte bezelen med sine åtte skruhoder. For å pynte det hele har man også beholdt den lapis-blå krystallen på kronen.

Legg merke til signaturen «Cartier» i tallet syv (Foto: Cartier)

Med et nær identisk ytre er det på innsiden at man finner den viktigste nyheten. Eller, nyhet blir kanskje unøyaktig, for dette urverket er det samme som har vært på innsiden av tidligere mekaniske varianter av Santos-Dumont – 430 MC. Dette er egentlig Piagets lavtbyggende 430P som trekkes for hånd, med kun noen få visuelle endringer i Cartiers klokker. Et trygt valg, hvor gangreserven på sparsommelige 38 timer kanskje er det største aberet. Mekanikken er heller ikke synlig, for urkassen er lukket og prydes av en gravert variant av nettopp Alberto Santos-Dumont signatur.


ANNONSE


I skrivende stund er det ikke lenke tilgjengelig til noen av modellene, men det er nok ikke utenkelig at det vil komme. Per nå leveres alle klokkene med skinnrem av alligator – blå til stålutgaven, sort til delgull og den vakre grå til helgullvarianten.

Førsteinntrykk

Under fjorårets SIHH hadde jeg ganske god tid til å pludre med nyhetene hos Cartier, og modellen som imponerte mest var kanskje nettopp Santos-Dumont. Spesielt helgullvarianten ble en liten personlig favoritt, som med den vakre grå skinnremmen har en utrolig tidløs klassiskhet over seg. Jeg drister meg derfor til å si at denne nylanseringen treffer meget godt med sitt ytre for alle som har en forkjærlighet for (med Nicolais ord) – elegante dressur med fransk schwung.

Fjorårets Santos-Dumont med kvartsurverk på innsiden (Foto: Tidssonen)

På tross av hva navnet kanskje antyder er dette en klokke mange finner ganske passende på håndleddet. Den slanke konstruksjonen gjør også at XL-utgaven passer godt til både hverdag og fest, uten at den oppleves uelegant eller prangende til finstasen. Enkelte vil nok likevel savne å ha et mekanisk alternativ på de mindre størrelsene, men kanskje kommer det ved neste korsvei?

Fakta og pris

Modell: Cartier Santos-Dumont XL
Dimensjoner: 46,6 mm x 33,9 mm x 7,5 mm
Materiale: Helgull, delgull eller rustfritt stål
Vannresistens: 30 meter

Les også...

Urverk: 430 MC
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Timer, minutter
Frekvens: 21.600 vph (3 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Rem: Skinnrem av alligator

Veiledende pris: 12.500 euro (helgull), 6.500 euro (delgull) og 4.700 euro (stål)
Tilgjengelighet: Fra mai

Mer informasjon er tilgjengelig på cartier.com.